СВЕТЛАНА ЛЕЧКОВА: “БЪЛГАРСКАТА МОДА Е ВЪВ ВЪЗХОД!”

Ексклузивно интервю на Любомир Стойков


Светлана Лечкова - съпруга на прославения ни футболист и настоящ кмет на Сливен Йордан Лечков, е интересна, пряма и одухотворена жена. Тя е от хората, които казват това, което мислят, и мислят това, което казват. Имах удоволствието на чаша кафе в столичния хотел “Радисън” да поговоря с нея както за предстоящите Дни на българската мода – Сливен 2005 ( които се провеждат под нейния патронаж) , така и за живота и философията й като майка, съпруга и професионален мениджър – управител на Хотелски комплекс “Империа” – Сливен.

ЛЮБОМИР СТОЙКОВ: На 10 и 11 октомври 2005 година Сливен ще се превърне в национален център на българската мода. Свои колекции ще покажат някои от най- добрите модни къщи както от вашия град, така и от цялата страна. Кое ви накара да поемете патронажа на това събитие, организирано от Академията за мода и община Сливен?
СВЕТЛАНА ЛЕЧКОВА: Мисля, че си струва да се организира и проведе нещо толкова красиво и стойностно; да се съберат на едно място толкова много хора и фирми, свързани със създаването на красотата и елегантността и да им се даде възможност да покажат най-новите си произведения...За мен това е едно предизвикателство и аз не мога да остана безразлична, когато става дума за Сливен, за нашия град. Към това ме подтикна и моралният дълг към нашите съграждани, и желанието ми по този начин да привлечем вниманието на цялата страна, тъй като тук действително се създават прекрасни дрехи и висококачествен текстил на световно ниво.

Какво е за вас модата и как оценявате българския моден дизайн?
1.Модата е всичко за мен, а това означава стил, суета, взискателност и т.н. Редом с това тя играе огромна роля за самочувствието на една жена. Затова, смятам, че най-важното за съвременната мода е да подчертава женствеността. Определено мисля, че българската мода сега е във възход и че причината за това най-вече е в младите дизайнери, много от които са на европейско ниво.

Кои сливенски модни къщи, според вас, предлагат качествени облекла?
1.В Сливен се създават наистина качествени дрехи. С риск да пропусна някого, ще посоча едни от най-добрите ни фирми за облекла: “Капри”, “Луксима”, “Златна белка”, “Албена”, “Бел Ами” и др. Всички се гордеем, че едно от поделенията на “Миролио България” се намира на наша територия – “Миролио Лана”, което осигурява от една страна голяма работна заетост, а от друга – продължава славните традиции на сливенския фабрикант Добри Желязков и неговото дело в текстила, започнало още през 1834 година...

Какво мислете за съвременните българки?
1.Може ли малко да ги покритикувам? Първо, според мен, те гледат прекалено много сериали и сапунени опери и четат доста сладникави романчета. Съветвам ги да не живеят в измислени светове, а да се вгледат и отдадат на истинския живот. Второ, твърде малко показват на мъжете своята женственост и така не могат да ги спечелят или просто бързо ги губят.

Кое от характера на съпруга си г-н Йордан Лечков харесвате най-много?
1.Труден въпрос, защото той ми харесва с всичко. Обичам чувството му за хумор и много други негови добродетели. Може би най-много ми допада това, че е искрен с мен и че никога не лъже.

Имате две прекрасни момчета – Лъчезар (11 г.) и Йордан (3 г.). На какво държите да ги научите и възпитате?
1.Преди всичко да вярват в своите способности и да се научат да обичат това, с което се занимават. Много ми се иска да усетят максимално обичта, която с баща им изпитваме към тях и те на свой ред да се научат да даряват другите със своята любов. Това, което желая най-много е да бъдат щастливи!

Вие сте Зодия Близнаци, икономист сте по образование, но като дете сте мечтали да станете актриса. Защо изменихте на мечтата си?
1.Винаги съм имала интереси към театъра и другите изкуства. Обичам живописта и колекционирам картини на наши майстори. Впрочем като малка съм играла в театрална трупа. Впоследствие ме завладя друга моя мечта – да стана хирург. И сега си мисля за това, защото смятам, че мога да се владея в много трудни ситуации, което е толкова важно за хирургическата професия.

Какъв е вашият и, респективно, на съпруга ви, стил на обличане?
1.Обичам ярките тонове. Харесвам българската мода и вече ви споменах някои от нашите модни къщи. От чуждестранните ми допадат “Шанел”, “Ескада”,“Версаче” и “Фере”. Любимият ми парфюм е “Ермес”. Съпругът ми също харесва българската мода, а от чуждестранната най-много си пада по “Армани” и “Библос”. Той държи много на аксесоарите. Коланите, примерно, за него имат огромно значение и понякога водим спор за високите цени, които не го смущават и които е готов да заплати за тях.

Имате ли си любим девиз и кой е той?
1.“Обичам целите си, защото и те ме обичат!”. Избягвам да си поставям големи цели. Аз съм реалистка. Обичам да живея в настоящето, а не в миналото. Стремя се да си представям, да виждам най-напред нещата в главата си и после да ги осъществявам. Много често сънувам проектите си. Вярна съм на максимата “Напред и нагоре!”

Снимки:
1.Светлана като обредчик в ритуалната зала на Общинския съвет ( преди още да е станала г-жа Лечкова )
2.Семейство Лечкови в пълен състав
3.Светлана Лечкова с малкия Данчо
4.Светлана Лечкова (крайната вдясно) в компанията на добри приятелки
5.Светлана и Йордан Лечкови празнуват годишнина от своята сватба
6.Кметът на Слвен Йордан Лечков на работното си място
Фото: © Росица Сандулова и Личен архив на Светлана Лечкова


© Любомир Стойков
Всички права запазени!