Изкуството да комбинираш цветовете

Изкуството да комбинираш цветовете Всяка красива дреха би могла моментално да изгуби своето очарование ако се съчетае с неподходящ цвят друга такава. Комбинирането на цветовете е част от индивидуалното чувство за стил и всеки има заложени формули в главата си като съчетава определени цветове, а други – определено избягва. Причина обаче понякога се оказват не толкова цветовете, а нюансите. С малко повече смелост в експериментирането и повече внимание към детайлите всеки може да открие неподозирани, но ефектни цветови съчетания.



Цветова схема

Когато избирате тоалета си, първоначално се нуждаете от определяне на основния, базов цвят. Той ще бъде душата на вашата визия и ще оцветява най-голяма част от дрехите. Именно заради тези причини, базовия цвят трябва да ви отива – доближете дрехата до лицето си и преценете. Какво мислите?

Освен това, съобразете се и с класическите сезонни цветове – синя слива, маслинено зелено, бургундско червено, оранжево за есента, ярко синьо, розово, жълто за пролетта.

Втората стъпка е да определените акцента на облеклото. Например, ако сте избрали тъмно синьо, акцентът може да бъде бургундско червено или бежово.

Правилото гласи, че не бива да слагате повече от три цвята върху себе си, когато търсите стилна визия.

Цветови семейства

На цветовата схема изберете своята група цветове. Те се наричат аналогови (съседни), които биват топли и студени. Дрехите в топли цветове – червено, оранжево, жълто – са равностойни помежду си, както и студените – синьо, зелено, виолетово. Неутралните цветове като бяло, сиво и телесните нюанси също могат да се носят заедно. Цветовете от различни семейства могат да се съчетават помежду си в зависимост от нюансите си и с внимание, за интересен ефект.

Как да контролираме теглото си

Сила и слабост

Трябва да вземете в предвид това, че ярките цветове привличат вниманието върху онази част от тялото, върху която са облечени. Ако имате широки бедра, не слагайте ярки панталони, или ако коремчето ви притеснява, не обличайте риза в наситен бляскав цвят. Рокля в синьо с червени и бели аксесоари ще отвлекат вниманието от бедрата и коремчето.

Започнете с малко

Ако сте решили да експериментирате, започнете постепенно. Не купувайте едновременно ярка блуза, ярки панталони и... ярки аксесоари. Започнете с ярки гривни на тъмни дрехи, или ярка блуза под неутрална жилетка. А когато правите нова комбинация направете следното – снимайте се. Камерата никога не лъже и така безпогрешно ще видите резултата.

По материали на kozmetikata.com