Някои шокиращи съставки, за които не сте и подозирали, че могат да присъстват във вашите козметични продукти

Теодора Денева

Някои шокиращи съставки, за които не сте и подозирали, че могат да присъстват във вашите козметични продукти

Векове наред козметиката присъства в ежедневието на всички ни. Целта е с нея да се подчертае естествената ни красота и да ни направи още по-привлекателни. Разбира се всичко това си има цена - в прекия и преносен смисъл на думата.

Още в древен Египет жените са подчертвали очите си използвайки черен прах, чиято основна съставка били саждите. За избелване на лицата пък най-често използваните съставки били оловният окис и карбонатът.

Може да се каже, че и в днешно време съставките в модерната козметика са така шокиращи.

Едва ли са болшинство онези, на които им е известно, че в козметиката с блестящ ефект се съдържат рибени люспи. Pearlescence се нарича онова сребристо блестящо вещество, което се намира в рибените люспи и придава изключителен блясък на вашия лосион за тяло, лак за нокти и червило.

Ако се постараем и прочетем съставките на своето червено червило, то със сигурност ще срещнем наименования като carminic acid, cochineal или carmine. Ще питате какво е пък това! Е, сега вече ще знаете - това е един широкоразпространен оцветител, който се извлича от Сochineal - вид бръмбари и се използва не само в козметиката, но и в хранителни продукти, като бонбони, плодови млека, сокове и др.

А знаете ли, че козметичните марки използват костен мозък от пиле и сперма от бик? Да, това не е шега, а самата истина. Тези две съставки са само една малка част от многото животински съставки, използвани в козметиката.

Костният мозък съдържа глюкозамин. Това е амино-монозахарид, който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан. Или казано на разбираем език - допринася за регенерирането на кожата и има доказан противовъзпалителен ефект. Спермата от бик се използва придимно в продуктите за коса. Според фризьорите, тя прави косата изключително бляскава.

Едва ли сте се замисляли какво се използва в продуктите против изпотяване, в овлажнителите, във водите за уста, дезодорантите и шампоаните. За ваша изненада, може би, това е уреята. Синтетичната урея съдържа витамините A, D, E и K. Освен това тя привлича и задържа вода и има много добро противовъзпалително и слънцезащитно действие.