Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с Мисис Свят 2004 – Румяна Маринова
Грим за очи – спиралите
Косата е красива и през лятото
Перфектна грижа за тялото
spa по света
Как за извлечем максимален ефект от морските бани
Натуркозметика с полски хвощ
Сексът във виртуалното пространство
Стегнато тяло и свежо настроение през лятото
Шанс да спечелите много награди

Мисис Свят 2004
Румяна Маринова
В МАГИЯТА НА КРАСОТАТА

интервю: Радмила Попова
фотографии: Дилян Марков
грим: Кирил Чалъков
прическа: Любен Николов, Luksor
облекло: Virginia Atelier
бижута: Virginia Atelier и Contessa

В биографията й допреди година, когато грабва короната за най-красивата омъжена жена в света в Палм Спрингс, САЩ, няма нищо по-различно от житейския път на една съвременна българка. Мисис Свят 2004 е работещ стоматолог, има семейство и четиригодишна дъщеря. Родена е в Бургас, от 11 години живее в София, където завършва висшето си образование по стоматология и се омъжва. Чарът, усмивката и лъчезарното й излъчване според нея самата се дължат на това, че се стреми да приема нещата от живота спокойно – и хубавите, и лошите. Така приела и титлата – без да изпада в състояние на величие, като нещо много хубаво, но съвсем нормално.

С какво се промени животът ви след като спечелихте конкурса за най-красивата омъжена жена в света? Световният конкурс се проведе в края на юли миналата година и оттогава много неща се промениха в живота ми, без аз самата да се променям. Опитах се да направя така, че каквото и да ми се случва, да не се променям много. Програмата ми стана много натоварена и трябваше да съчетавам едновременно работата си като стоматолог, специализацията, семейството и новите ангажименти, които бяха свързани с много интервюта и снимки, както и избора ми за рекламно лице на Арома, с който дойдоха допълнителни ангажименти и сесии. Но всичко това е много приятно за мен и успявам да се справя без проблеми.

Какви бяха по-интересните ви ангажименти като носителка на титлата? Като най-значимо оценявам посещението на директорката на световния конкурс, която гостува в България като страната, от която е излъчена победителката. С нея участвахме в няколко благотворителни акции, но трябва да призная, че изборът на България беше голям жест от страна на организаторите на конкурса, които всяка година гостуват с подобни прояви в различни части на света. В началото на тази година имах още едно пътуване до Америка. Бях поканена от Американската асоциация на стоматолозите, като Мисис Свят и като стоматолог, на Световния конгрес на стоматолозите. Пътуването ме обогати с нови контакти, много полезни неща научих и видях. Поддържаме връзка с американската централа и с други жени, които преди това са били Мисис Свят, непрекъснато обсъждаме различни планове.

 Бяхте отново в Америка, за да предадете короната на следващата Мисис Свят. Какво представляваше церемонията и какво включваше вашата програма? Погостувах на организаторите, обсъдихме доста неща с тях от изминалата година. Едновременно с международния конкурс в Палм Спрингс се проведе и този за Мисис Америка, така че само участничките в двата конкурса бяха над 70 красиви жени от цял свят. Интересът към този форум е изключителен, на него се събират много хора от различни страни. Решихме да подготвим една вечер на България в чест на това, че носителката на титлата за 2004 г. е българка. Занесох българска национална и популярна музика, националния флаг, български национални костюми, български питиета. Арома направи много голям жест - 70 комплекта с продукти на фирмата бяха подарени на всички участнички в двата конкурса. Мисля, че българската козметика ще им хареса, защото тя е на много добро световно ниво. Дизайнерката Виргиния Здравкова също беше там и се погрижи за тоалетите ни, тя облича и участничките в полуфиналния кръг. Българското присъствие на този голям световен форум е много силно и все повече хора научават по нещичко за страната ни и за културата ни.

Тъжно ли ви е да се разделите с короната? Не, няма за какво. Короната си остава за мен завинаги, тя е един спомен, ще си я имам цял живот. Този момент е неизбежен, но той не означава край на моя контакт с хората там, нито на ангажиментите ми занапред. Тази титла не е преходна, аз винаги ще бъда Мисис Свят 2004. Просто се избира следващата носителка на титлата, но не се отнема от никоя предишна.

Бяхте номинирана за престижната титла “Жена на годината – 2004” , включена сте в книгата “Кой кой е” за 2004 г. Как приемате това високо признание? Беше много голяма изненада за мен. Мисля, че това е страхотно признание и е за това, че съм успяла малко или много да популяризирам страната ни в Америка и по света. Радвам се, че България става известна с нещо хубаво, тъй като има и някои лоши неща, с които сме известни. Ще се опитам наистина да популяризирам с хубаво страната ни.

Участвахте в първото издание на състезанието “Тест на нацията” в отбора на VIP участниците, който се класира на първо място. Защо решихте да приемете и това предизвикателство? Получих поканата и реших, че не искам да избягам от това предизвикателство. Не се страхувам от такъв тест, мисля, че имам потенциала да участвам и че няма какво да губя. Не се притеснявах, че мога да се изложа или да навредя на имиджа си. Просто това беше една покана, която приех и мисля, че постъпих добре.

Станахте ли по-популярна в България с тази титла, или сте по-известна в света? В България имаше доста голяма гласност особено когато се върнах от конкурса. Интересът постепенно затихва, което може би е нормално, а може би не. В Америка е по-различно, в кръговете, които следят тези събития, интересът и уважението са несравнимо по-големи. На подобни конкурси хората са като хипнотизирани, искат да те пипнат, не могат да повярват, че това си ти. Много е хубаво, но е доста нетипично за нас. А това, че си стоматолог по професия, поражда още по-голям респект. Беше добър урок за мен да видя къде е мястото на лекаря в обществото.

Стоматологията по света се приема като мъжка професия... Точно така, там стоматологията е много мъжка, изцяло мъжка професия. Когато виждаха поканата ми за стоматологичния конгрес, служителите от паспортните контроли се учудваха. Някои дори ми казваха, че не приличам на стоматолог. Професията ми навсякъде се приемаше с голямо уважение и учудване, това бяха изключителни моменти за мен.

Ангажиментите ви през миналата година не нарушиха ритъма на работата ви като стоматолог? Направих всичко възможно да не се отразят на работата ми. Продължавам да специализирам, наскоро даже имах изпит по специалността, която допълнително уча. Аз съм общопрактикуващ стоматолог, но специализирам ортодонтия. Явявам се редовно на изпити, организирам нещата си така, че да продължавам напред и в същото време да не прекъсвам работата си.

 Промени ли се отношението на пациентите ви към вас след като станахте носителка на титлата? Увеличиха ли се тези, които идват от чисто любопитство или повече са недоверчивите, които смятат, че не сте добър стоматолог? Всичко това го има в различна степен. Пациентите, които идват само от любопитство, не са сериозни, аз не разчитам на тях. Имам пациенти от преди, които ме познават и ценят работата ми. Недоверието също го има, но аз се стремя да го парирам. Опитвам се да докажа, че това, че се занимавам със снимки, с конкурси и т.н. съвсем не означава несериозно отношение към професията. Общо взето, работата ми върви нормално.

Колко време ви остава за семейството ви? Понякога се случва така, че се прибирам доста късно, съпругът ми също е много зает и често отсъства от къщи. Но винаги, когато сме заедно, се опитваме да прекарваме времето с детето. Старала съм се да не ощетявам нито семейството, нито детето си, но ако малко или много това се е случило, наистина имам грях към дъщеря си. Въпреки всичко, аз съм се старала и ще продължавам да се старая да не я ощетявам с нищо.

Какво вършите с удоволствие в къщи? Най-много обичам да съм с дъщеря си, да се грижа за нея, да се разхождаме заедно, да ходим на заоопарк или други места. Това е най-любимото ми занимание. Съпругът ми не е от мъжете, които обичат да готвят. Когато малката е вкъщи, аз обикновено приготвям нещо, което става по-бързо и е специално за нея. Когато е във ваканция и е при баба си, със съпруга ми предпочитаме повече плодовете и зеленчуците, той не е от тези мъже, които обичат да има “ядене”- сготвено, три вида и т.н. Привърженици сме на по-разтоварващите храни.

Кое е най-важното нещо, на което искате да научите дъщеря си? Първо, няма да се опитвам да й влияя в избора на професия, т.е. няма да я насочвам да става модел, да ходи по конкурси, далеч съм от тази мисъл. Ако тя има желание и проявява интерес, разбира се, ще й помогна с каквото мога. Няма да я насочвам също и към стоматологията, защото не е лесна професия, особено за жена, но ако прояви интерес, ще й предам изцяло моя опит. Иначе искам да я науча, че в живота всичко се постига с много труд и нищо не идва даром. Защото сега децата, особено тези, родителите на които имат някакви възможности да им осигурят нормален живот, свикват с това, че всичко идва наготово, че не трябва да полагат никакви усилия за това, което получават. И че цял живот ще бъде така. Искам да я науча, че трябва да цени всяко едно нещо, което има, защото то е получено с нашите усилия.

Имате особено излъчване, красива сте, постоянно усмихната и лъчезарна жена. Каква е тайната да изглеждате така? Тайна няма, по-скоро такъв е характерът ми. Аз съм човек, който не се поддава на безпокойство, на стрес и на влияния, които могат да развалят настроението ми, да ме съсипят или да ме накарат да изглеждам съсипана. Не знам как да го кажа. Всеки има за какво да се безпокои, всеки преживява в различна степен стрес. Но аз се стремя да приемам нещата по-спокойно, да ги обмислям, да не се стресирам. Трудно се ядосвам, много трудно някой може да ме извади от равновесие. По принцип съм спокойна, никога не правя скандали. Ако си спокоен, това се изписва на лицето, ако си стресиран и нервен, няма как да си усмихнат.

Имате ли някакъв девиз или любима фраза, която ви напътства? То не е фраза или някакъв девиз. Напътствието, което ме води в живота, е да приемам нещата много спокойно, да не се поддавам на стрес. Доколкото е възможно.

Как поддържате формата си , спортувате ли и какво? Да, обичам да спортувам. Когато нямам време за това, а напоследък това често ми се случва, се чувствам доста зле. Обикновено със спорт се занимавам два-три пъти в седмицата – фитнес, гимнастика, йога или нещо друго.

Какво е отношението ви към диетите? Не обичам диетите, особено драстичните. Не ги обичам, не мога да ги спазвам, никога не съм ги използвала и мисля, че това не е здравословно. Не е полезно за тялото, за духа и за психиката на човек – от тях той също се изнервя. Мисля, че всеки трябва да намери баланса, в който се чувства добре. Разбира се, не ям вредни неща – пържени, мазни... В същото време никога не казвам, че никога няма да ям сладко или да се ограничавам от нещо абсолютно и драстично. Просто намирам някакъв баланс, който отговаря на моя метаболизъм, на моето тяло.

Имате ли хоби? Да карам ски през зимата.

 Негативна страна на известността ли е това, че постоянно си под наблюдение и трябва винаги да бъдеш във форма? Мисля, че дори да не е известен, всеки човек трябва да се стреми да изглежда добре. Преди да стана известна аз също исках да изглеждам добре и да бъда във форма. Но сега е различно – улавям критични погледи отвсякъде, абсолютно всичко се следи, може би хората коментират помежду си…От една страна това е хубаво, дава ти стимул винаги да си изряден. От друга - невъзможно е винаги да си изряден. Има моменти, когато човек не иска да бъде забелязван.

Имате ли идеал за красива жена? Не. Мисля, че красотата идва от излъчването. Може една жена да е идеална, с перфектни форми и черти, но ако тя няма излъчване, е само една студена красавица. Аз съм виждала такива хора, познавам такива хора. Чарът, топлотата, лъчезарността, според мен, правят жената красива и загадъчна, много по-търсена и привлекателна. Хубавата жена излъчва спокойствие и уравновесеност. Мерките и чертите на лицето не са достатъчно условие една жена да бъде красива. Това дори не е основното, най-вече за конкурсите. Аз въобще не мисля, че съм най-красивата, може би имам някакво излъчване, някакви качества, които са оценили в мен, но перфектна хубост – в никакъв случай. Сигурна съм, че в света има много по-красиви жени от мен, с перфектни линии, форми и черти, но това не е достатъчно. Цялостното излъчване на една жена като личност е много по-важно. И много се радвам, че по света това се цени.

Какъв е стилът ви на обличане? За ежедневието предпочитам по-спортните неща, тези, които ме карат да се чувствам удобно. Разбира се, много обичам суперелегантните тоалети за вечер. През лятото за през деня си позволявам да съм с по-елегантни рокли, панталоните остават на по-заден план. Предпочитам неща, с които се чувствам удобно, което в никакъв случай не значи да не изглеждам добре. Стремя се винаги да изглеждам елегантно, винаги да има някаква закачка, нещо интересно.

Какво мислите за съвременната българска мода? Мисля, че вече има много добри български дизайнери, които правят неща на световно ниво и се приемат много добре навън. Трябва да ги ценим повече, а не да се превръщаме в чуждопоклоници, даващи много пари за дрехи с неясен произход и марка. Има толкова хубави български неща, които са с доказан произход – тоалетите на Виргиния Здравкова например.

Кои са любимите ви цветове? Топлата гама ми е изцяло любима за всичко. Оранжево, червено, жълто, всички топли нюанси на цветовете. Мисля, че ми отиват, защото аз самата съм в топлата гама и имам топло излъчване. За грим и за цвят на косата също предпочитам топлите цветове.

Станахте рекламно лице на Арома. Какво общо виждате между тази козметична марка и себе си? Имах и други предложения, но се спряхме на това, защото българската козметика с марка Арома наистина е много добра и трябва да бъде рекламирана в световен мащаб. Какво по-добро съчетание от това аз да я популяризирам не само тук, но и в чужбина, защото малко или много имам някаква известност и навън. Много съм доволна от съвместната ни работа с Арома. Дано успявам да ги представя добре!

Какви грижи полагате за външния си вид ежедневно, колко време сте пред огледалото? Обичайните за всяка жена грижи. В ежедневието не прекалявам с грима. Това, което използвам, е основа за грим, малко руж за по-добър вид, евентуално леко подчертавам очите си. На устните слагам само гланц. Разбира се, гледам прическата и маникюрът ми винаги да са в добър вид. В общи линии – нищо особено.

Грижи ли се достатъчно за външността си българската жена? Забелязвам, че младите момичета се грижат доста за себе си, а също, че след като се омъжат, обръщат все по-малко внимание на външния си вид. Моят съвет към омъжените жени, майките и домакините е да не престават да се грижат за себе си, да не престават да изглеждат привлекателни, защото само така ще се чувстват добре, ще бъдат ухажвани и харесвани и ще имат самочувствие.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!