Жана Жекова - Колекция "Dolce Vita"

В бляскавия свят на българската мода Жана Жекова е като... Фелини в киното. Нещо много голямо, много зрелищно, страхотно и дръзко... Понякога ти е трудно да повярваш, че дизайнери като нея наистина съществуват. За своите 25 години тя е постигнала толкова много, колкото други едва ли се надяват, че изобщо ще постигнат.

Носителка е на 3 статуетки "Златна игла", в продължение на няколко години е изработвала тоалетите на българските участнички в конкурса "Мис Свят", била е официален дизайнер на конкурса "Мис България".

Дело на Жана Жекова са прекрасните рокли на актрисите във филмовата продукция "Хищна птица" с участието на холивудската звезда Ричард Чембърлейн. Не случайно тя принадлежи към онази категория дизайнери, чиито ревюта се чакат с нетърпение, гледат се с любопитство и възторг, а после дълго се коментират.

Жана Жекова - колекция  Жана Жекова - колекция

Жана Жекова - колекция  Жана Жекова - колекция

Колекциите на Жана Жекова едновременно възхищават и провокират. Дизайнерката първа в България дръзва да свали драстично деколтетата, да отвори максимално цепките, да разголи гърбовете, да опише формите на женското тяло в цветове и материи или пък да ги стегне в сексапилни корсети.

Роклите в колекцията сякаш нашепват: "Бъди жена и го покажи с дрехите си! Научи се да провокираш, но елегантно. Експериментирай с палитрата, доверявайки се на екзотичните цветове. И разбира се - флиртувай с дрехата, така както тя флиртува с теб. Резултатът – усещане за жена!"

Жената, през погледа на дизайнерката Жана Жекова е секси, защото знае не само как да покаже, но и да прикрие тялото си. Защото знае как да съблазни. Тя е властна, защото използва силата на чара си и блясъка на своята непринуденост. Тя е неустоима, защото от нея струи усещане за жена. Тя е капризна, защото иска всичко или нищо. При това го иска сега. В този миг, в тази минута. Смеете ли да и откажете?!

Жана Жекова - колекция  Жана Жекова - колекция

Жана Жекова - колекция  Жана Жекова - колекция

По случай 25-годишнината от началото на своята изключителна кариера, най-титулуваната българска дизайнерка създаде уникална серия от 64 рокли и тоалети от под името "DOLCE VITA" и отново вдигна високо стандарта в дамското облекло за официални случаи.

От край време Жана Жекова е оригинален интерпретатор на най-аристократичната дреха в модата – дългата рокля. Този път, дори и в по-романтичните тоалети на дизайнерката личи една нова и неочаквана дързост. Очертани силуети, прозрачни материи, сексапилни цепки и деколтета.

Гледали ли сте някога ревю на Жана Жекова, в което да не присъстват корсети? Риторичен въпрос. Разбира се, че не! Корсетите са нейна запазена марка. Този път вдъхновението на дизайнерката заплита естествени коприни, закачливи пера, пищни цветя, перли и кристали и ги превръща в шикозна дреха.

Аксесоарите в колекцията "Долче Вита" са големи копринени цветя, падащи около раменете, колани с цветни детайли и високи ръкавици. Ефектно бижу завършва концепцията на изисканите рокли, като създава възможност и за повече въображение. Бижутата този сезон са големи и пищни, допълващи чудесно семплия и изчистен силует на някои от облеклата.

Жана Жекова - колекция  Жана Жекова - колекция

Освен типичните за Жана Жекова дълги рокли в бонбонени цветове като тюркоазено синьо и циклама – този сезон на подиума се появяват и тоалети в черно и бяло, направени с изключителна прецизност и характерна линия. Класическата цветова комбинация черно и бяло този път е разиграна майсторски в съвсем нова визия. Изненада в някои от официалните облекла са големите вътрешни джобове върху силно разкроена и свободна линия.

Динамичната палитра на облеклата се простира предимно върху коприна, дантели и ръчно рисувани материали. И този път се залага на много висок клас материи като 90% от роклите са от луксозна италианска коприна.

Модните критици навсякъде по света са категорични, че едно ревю се брои за успешно не само, когато колекцията е прекрасна и е представена от първокласни манекени, но и когато музиката е идеално подбрана, осветлението е на ниво и, разбира се, когато гримът и прическите са специално замислени за шоуто. Джулия Ангелова и Васил Атанасов се постараха за тази уникална визия, подчинявайки се на концепцията за "Сладък живот".

Jana Jekova - Dolce Vita from erogance on Vimeo.