Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Росица Иванова – новият символ на българската красота
Пет ритуала за красота и релакс
Целулитът – вечният проблем
Епилацията – винаги на мода
Акнето – заболяване или козметичен дефект
Лечение на витилигото с антиоксиданти
Целева тренировка за вашето най-добро тяло
Комплиментът – начин на употреба
Абитуриентският бал – за и против
Шанс да спечелите много награди


5 ритуала за красота и релакс
Козметиката вечер

Работният ден е завършил. Независимо дали ви очаква почивка или празник, изпълнете следните ритуали, за да се отпуснете и същевременно да се заредите с енергия.

Обновителният душ
Вечерният душ не е само хигиенна процедура. Редуването на топли и студени водни струи стимулира кръвообращението и нервната система.

  • Целта е пълно отпускане. Терапевтичното въздействие на обливащата ви вода помага за разтоварване от психическата и физическа умора.

  • Дишайте дълбоко! Във времената на фараоните употребявали ароматични масла заради тяхното благотворно действие и еуфоризиращ парфюм. Продължители на този принцип на ароматерапията са днешните гелове за душ, които “гонят” лошите мисли от главата: затворете очи, дишайте дълбоко и… вече сте по-добре! Активните съставки на душ-геловете тонизират, подхранват кожата и я щадят, а галещата им текстура и цветовете, нежни или помпозни, доставят истинска чувствена наслада.

  • “Заем” от таласотерапията: За да свалите градуса на напрежението, обливайте най-напред деколтето, после врата със студена вода, в посока отдолу нагоре, навеждайки главата назад. След това, с наведена напред глава продължете със студени обливания като задържате върху тила до първите студени тръпки. Натежалите крака облекчете като редувате обливания с топла и студена водна струя – от стъпалата нагоре до вътрешната страна на коленете.

  • Незабавен ефект осигурява шотландският душ. Обливайте се с много топла вода, после постепенно снижавайте температурата й. Ще усетите как умората изчезва. Шотландският душ първо разширява, после свива кръвоносните съдове и има стимулиращ кръвообращението ефект. Не се препоръчва след физическо натоварване.

  • Допълнение с превъзходен ефект е пилингът който омекотява кожата и я прави гладка и блестяща. Редовните процедури, 1-2 пъти седмично, улесняват попиването и въздействието на хидратиращите продукти.

  • Домашна рецепта: идеален пилинг-ефект ще постигнете, ако смесите по 3 супени лъжици овесени ядки и мляко.

  • Ако кожата ви е особено суха, направете като индийките - преди душа се намажете със сусамово или бадемово масло.

Измиващият умората шампоан
С измиването на главата, мислите наистина се проясняват! Лошото настроение рядко продължава, когато косата е копринена, лека, блестяща и ухае приятно.

  • Миенето на косата вечер има много предимства: печелите ценен половин час на следващата сутрин, за да оформите прическата си; имате време да масажирате окосмената част на главата (добро начало на почивката и съня) и накрая, космите се покриват с тънък филм себум по време на съня и след това се сресват и оформят по-добре.

  • Правилното измиване с шампоан започва с намокряне на косата с хладка вода, поставяне на няколко капки от продукта в едната шепа и разпенването им между дланите. Шампоанът се нанася по цялата окосмена част на главата с масажиращи движения (с върха на пръстите). Изплакването с хладка вода е продължително и завършва със студена струя, която прави косата лъскава. Изсушете я с хавлиена кърпа, навийте я за няколко минути като тюрбан, после разресвайте с едър гребен, започвайки от краищата.

  • Препоръчва се шампоан със слабо миещо действие, който почиства без да е агресивен и може да се използва по-често, дори ежедневно.

  • Съвършеното допълнение е маска, която подхранва в дълбочина. Изборът й зависи от вида и състоянието на косата (мазна, суха или боядисана). Използва се веднъж седмично и видимо подобрява текстурата на косата.

  • Незабавен ефект има масажът на окосмената част на главата. Поставете длани в основата й и раздвижвайте кожата на главата с възглавничките на пръстите, като че ли искате да я отлепите. Завършете към върха на главата. После раздалечете пръстите си и подобно на широко гребло ги плъзгайте от основата към върха на главата. Физическото облекчение е мигновено! Нервното напрежение винаги се отразява неблагоприятно и на състоянието на косата. Когато сме напрегнати, кръвообращението в тази зона е затруднено, поради което косъмът е недохранен, изсушава се и губи здравина. Достатъчни са пет минути масаж, за да се подобри оросяването и производството на себум.

  • Против сърбеж: памучно тампонче се натопява в екстракт от хамамелис и с него се намазва цялата окосмена част на главата.

  • Старите бабини рецепти за измиване на косата с жълтък са валидни и днес, ако косата ви е суха. Смесете един жълтък с 5 ml ром и добавете за “екзотика” няколко капки иланг-иланг или жасминова есенция. Масажирайте върху цялата глава и изчакайте 30 мин., преди да я изплакнете.

Благотворната хидратация
Това е моментът за почивка, в който мислите само за тялото си. Свободата на духа ви ще е пълна, когато се почувствате добре “в кожата си” – освежена и подхранена.

  • Целта е обогатяване на епидермиса с витамини и мастни киселини, нужни за неговата гъвкавост, както и за поддържане на необходимата влажност, за да може да функционира като бариера. Нанасяйте хидратантните продукти с масаж, продължително и настойчиво, но с нежни и галещи движения, които успокояват като милувка.

  • “Вълшебният продукт” изберете сами, в зависимост от кожата си: млека, масла или кремове с идеалната за вас текстура, повече или по-малко обогатени с липиди, според възрастта и натурата ви.

  • Незабавен ефект се получава, ако използвате крема върху още влажната и хладна кожа, след като е ексфолиирана.

  • Отделете нужното време за масаж, като концентрирате вниманието си върху всяка част от тялото, до пълното абсорбиране на продукта. Обвивайте с две ръце глезените, после продължете масажа нагоре до бедрата, редувайки натиск с леки поглаждания. С галещи движения масажирайте многократно ръцете от рамото до китката. Около пъпа масажните движения са кръгови, след това преминете между гърдите и продължете ветрилообразно да масажирате деколтето и основата на врата.

  • Стягащите кожата кремове или млека се използват, когато тонусът и еластичността й са понижени. Специфичните им формули стимулират синтеза на колагенови фибри и придават пухкавост на кожата.

  • Все пак, кремовете не правят чудеса. За дълготраен положителен ефект върху кожата, пийте ежедневно по 1,5 л вода, яжте много пресни плодове и зеленчуци, риба и пълнозърнести житни храни.

  • Домашна рецепта: ароматичните масла помагат за пренасянето на активните съставки на козметичните продукти до сърцевината на клетките. Прибавяйте по няколко капки лавандулово масло към предпочитания си крем, за да подсилите хидратиращото му действие.

Масаж на дланите против стрес
Неподдържани нокти, захабени ръце… това не е естетично и пречи на самочувствието! Ръцете издават емоциите и нервността. Върнете си спокойствието като се грижите за привлекателността на вашите ръце.

  • Целта е да подмладите кожата, като я поддържате еластична и красива. В същото време въздействайки върху рефлексните точки по дланите, които са свързани с някои органи, облекчавате нервното напрежение.

  • Най-добрият начин за масаж: върху добре почистена кожа се нанася богат хранителен крем. (За пилинг използвайте ексфолиант за лице). После, все едно че поставяте много тясна ръкавица, масажирайте всеки пръст от върха към основата, като се забавяте върху ставите. Накрая леко притискайте различни зони на дланта с палеца на другата ръка. Поглаждайте горната страна на дланите до китките. Завършете с нежно разтръскване на всеки пръст, като го хванете за върха.

  • Рецептата-чудо е нанасяне на гел от алое вера, богат на аминокиселини, олигоелементи и витамини. Той няма равен за хидратиране и подхранване на епидермиса. Обърнете внимание на кожата около нокътя, за да омекотите кутикулите и стимулирате растежа на ноктите. Затворете очи и леко притискайте акупунктурните точки, свързани със слънчевия сплит – под първата фаланга на безименния пръст. Ще усетите да изчезва усещането за “свит стомах”.

  • Съвършено допълнение към грижите за ръцете е премахването на кафявите петна, които издават възрастта. Съществуват препарати с антиоксиданти, избелващи, подхранващи и предпазващи от ултравиолетовата радиация съставки.

  • Незабавен ефект при студени ръце е търкаляне на топчета между дланите за стимулиране на акупунктурните точки и активиране на кръвообращението.

  • Трикът на виетнамките за нежни ръце с дълги нокти е масаж – ежедневен и продължителен с няколко капки охладено сусамово масло.

Изкуството да глезим стъпалата си
Когато те са болезнени, страда цялото тяло. Има няколко прости начини да ги отморим.

  • Целта е да се освободите от чувството на тежест и умора в долните крайници и да направите голяма крачка към успокоението.

  • Редът, в който се правят процедурите: стъпалата се намокрят, прави се пилинг с ексфолииращ продукт или се изтъркват с пемза и се изплакват. Изсушават се грижливо. Притискат се някои акупунктурни точки за освобождаване от умората и се завършва с масажиране с хидратантен крем.

  • Грижата обхваща и краката: прави се мини-лимфен дренаж с гел за уморени крака с ментол. Поставете двете длани върху бедрото и масажирайте многократно от коляното в посока нагоре. Същото се прави и от глезена към коляното, после върху ставите на глезена.

  • Най-добрата отмора носи масажът на свода на стъпалото или т.нар. рефлексотерапия, практикувана в Китай от хилядолетия. Там са съсредоточени много нервни окончания, свързани с органите в тялото. Масажът стимулира едновременно тези органи и кръвообращението.

  • Настанете се възможно най-удобно: завъртете леко 2-3 пъти глезена. Намажете стъпалата с бадемово масло. Засилвайте кръвообращението като натискате с пръст върху свода на стъпалото. Издърпвайте нежно ставите на големите пръсти. Не се задържайте много върху болезнените точки, защото рискувате да стимулирате много бързо съответния орган. Практикувайте този масаж веднъж дневно.

  • Малки “екстри”, които помагат против стреса: търкаляйте със стъпало малка каучукова топка, за предпочитане с “бодли”. За да са гладки и нежни стъпалата, през една избрана от вас, нощ през седмицата ги намазвайте с подхранващ крем и обувайте фини памучни чорапи.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!