Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю със звездите на Музикална академия Ку-ку Бенд –Лора, Любена и Надя
Радост от Огледала – истинско работещо момиче
Фитнес в офиса
Стрес на работното място
Ритуали за повишаване на работоспособността
Защо напълняваме
Мини йога програма
Борба с бръчките – грижа за зрялата кожа
Съвременна терапия на андрогенния косопад
Тенденции есен-зима Прет-а-порте Париж
Шанс да спечелите много награди


Лора, Любена и Надя
Ангелите на Слави

интервю: Детелина Милева
фотограф: Дилян Марков
грим: Силвия Стойчева
прически: Любен Николов, Luxor
облекло: United Colors of Benetton
спортни обувки: adidas Originals Collection

Те са млади, красиви и пълни с енергия. Те искат да пеят. И няма нищо, което може да ги спре в стремежа им да достигнат мечтата си и да докажат таланта си. Задачите, които Слави им поставя, са истински предизвикателства – през изискания грим, сложните прически и вечерните рокли до върховни музикални провокации като овладяване на оперетни арии, попфолк хитове или интерпретации на прославения Ку-ку Бенд. Но всички тези изпитания само предизвикват амбицията и възможностите им. Момичетата с лекота изпълняват всяка следваща мисия на Музикална академия Ку-ку Бенд и вече са най-истинските звезди на родния шоубизнес.

Надя е на 22 г., зодия Дева. За 4 седмици тя успя да влезе във върховна форма и да свали 7 кг. Да продаваш дини, според нея, е по-лесно, отколкото да пееш в Шоуто, но все пак предпочита него. Любена е на 21 г., зодия Близнаци. Освен че иска да пее, тя заляга над немския и е в III курс, специалност немска филология в СУ. Смята, че самият живот също може да се възприема като шоу. 19-годишната Лора, зодия Овен, е истинският бестселър в Шоуто. На нея Слави даде мащабното определение “Горнооряховското Бритни”. Всъщност приляга й – Лора наистина харесва русата фурия и песента, с която се явява на първия си конкурс е именно нейната Crazy. Оттогава в Електротехникума, където учи 4 години, на Лора викат Бритни или Crazy.

С Лора, Любена и Надя
за шоу предизвикателствата, зрителските оценки, досадните диети и музикалните авторитети

“Няма по-травмиращо изпитание от шоубизнеса.” – казва Уди Алън. Как бихте коментирали?
Надя: Съгласна съм донякъде, но все пак ти сам си избираш това изпитание. Ако не ти харесва – отиваш да продаваш дини! На мен ми харесва, колкото и да е травмиращо! На всяка сцена, на която съм излизала, има тръпка – тя е, която те прави истински изпълнител, солист, единствен...
Любена: Ние сме още в началото на шоубизнеса, не сме влетели с пълна сила в него. Бих казала, че не всичко е розово, има много работа, човек трябва да е много упорит и да полага много усилия.

Бяхте ли уплашени, когато за пръв път трябваше да участвате в Шоуто на Слави?
Надя: В началото наистина много се бях стреснала, но когато влязох в студиото, куражът ми се върна, отпуснах се и мисля, че се справих много добре! Истинското притеснение дойде обаче, когато ми казаха, че съм одобрена, защото трябваше да доказвам, че е имало защо да ме одобрят – това бе по-трудно! Сега трябва да се доказвам всеки ден.
Любена: Уплашена – не, защото аз пея откакто се помня – на сцена, в конкурси. Може би малко притеснена от вълнение, защото съм голяма почитателка на Шоуто.

Лора, чувството ти за хумор ли ти помага да се справяш със сценичната треска в Шоуто?
Лора: Треската е в началото, после започваш да свикваш. Когато изляза на сцената, си мисля, че ме гледат само хората в публиката, въобще не мога да асимилирам, че съм пред цялата тази телевизионна аудитория – може би затова се държа естествено и не правя някакви пози. А всъщност съм много по-луда, дива и емоционална, готова съм на всякакви щуротии и казвам нещата веднага. Приятелите познават чувството ми за хумор, което често е доста странно, но в Шоуто се ограничавам донякъде, защото хората не ме познават и може да има различни тълкувания на думите ми. Всъщност много обичам да се правя на абсолютен въздухар в добрия смисъл, но всъщност не съм такава.

Промени ли се нещо у вас, откакто сте в Шоуто?
Надя: Всичко е много различно от това, което винаги съм правила, а и хората в Шоуто са истински професионалисти, удивлява ме точността им. Не мисля, че в самата мен като характер има някаква промяна, по-скоро се промениха критериите ми за начина, по който музиката трябва де се предлага на публиката.
Любена: Бих казала, че станах по-отговорна към нещата, които правя и казвам, но съм си каквато и преди – не ме преследват тълпи от фенове, продължавам да ходя на лекции, всичко е нормално. Много се дразня, когато някой се надува и се надявам да си остана същата. Иначе е много смешно.

В Шоуто без маска и без грим не може.
Любена: Човек трябва да бъде естествен, но понякога маската и гримът са защитна реакция. Ако си прекалено искрен, хората злоупотребяват с това. Всяка една песен, която пея в Шоуто, е различна роля за мен и аз трябва да вляза в нея с тоалета, грима, поведението на сцената. Важно е човек да бъде различен!

Добрата певица трябва да бъде и добра актриса.
Надя: Да, трябва! Поотделно съм много добра и в двете, но заедно нещо... но ще дойде и този момент!
Любена: 50 на 50, иначе за хората се губи голяма част от внушението. Надявам се, че постигам добър синтез.
Лора: От двете имам по малко, но не мисля, че някъде съм най-добра и въобще не мога да кажа, че съм добра в музиката.

Каква е рецептата ви за успех, какво бихте казала на всички момичета, които искат да успеят с пеене?
Надя: Да бъдат себе си и да не се притесняват от нищо като мене. В България има много талантливи хора и те трябва да покажат това, което могат!
Любена: Аз съм съвсем в началото и не мога да давам рецепти. Може би след 5-10 години, когато наистина съм успяла.

Каквото дадеш, това и ще получиш! В този смисъл определяте ли като адекватни на вашето представяне в Шоуто оценките на зрителите?
Надя: Аз много мразя да се състезавам, защото в музиката няма състезание, музиката е почерк! Не можеш да кажеш “Ти не си добър!” или “Ти си по-добър!” За всеки от нас петимата има различен брой хора, които ни харесват и които не ни харесват, няма точен критерий за това.
Любена: Наистина е много сложно, защото всеки гласува по симпатия, всеки си има любимец.
Лора: Въобще не подценявам публиката, но тези неща са малко относителни, на късмет. Хората ни харесват всичките почти еднакво, но малко ме боли за това, че тези, които си имат един фаворит, започват да оплюват другите, не мога да си обясня тази психика. Аз самата съм далеч от мисълта, че щом съм първа, значи съм най-добрата.

Възприемате ли другите като конкуренция?
Надя: Не, аз не се състезавам, аз пея!
Лора: Изобщо! Ние сме много големи приятели. Всъщност те и хората от екипа на Шоуто са ми и единствените познати в София.

На колко оценявате вие самите цялостното си представяне в Шоуто?
Любена: Не съм се замисляла. Не искам да поставям оценки, но във всяко мое представяне аз давам максималното от себе си и съм удовлетворена.
Лора: Е, не мога да давам такива оценки. Смешно ще е да кажа, че си поставям 6, тъпо ще е да кажа, че си поставям 2, просто оставям на зрителите да решат. Човек не може да се самооценява.

Ще има ли поправителни изпити накрая?
Надя: Не, нямам право на поправителни!
Любена: Защо да има?! Всеки от нас се справя много добре и всички много се стараят.

Изобщо явявали ли сте се някога на поправителни?
Надя: Никога!
Любена: Не! В Университета съм се отказвала от изпит, но никога не са ме късали.

Какви оценки е имало най-често в ученическите ви бележници?
Надя: По-скоро петици, винаги съм била много добра, макар че дипломата ми е отлична!
Любена: В училище бях пълна отличничка, но в Университета нещата не стоят така – най-често срещаната ми оценка е петица.
Лора: Не знам как ще прозвучи, но наистина най-често съм имала шестици.

Имали ли сте някога двойки?
Надя: Да, по математика! Моята класна казваше, че измислям нова математика.
Любена: Ако съм имала, то е било за забравено домашно или нещо такова, но не и за незнание.
Лора: Първата ми двойка беше в VІІІ клас по математика, много съм слаба там. Толкова се радвах, че имам двойка, че отидох при майка ми и с такава гордост си показах бележника, че тя направо се изуми. Винаги реагирам доста неадекватно.

Каква оценка бихте поставили на самия Слави като шоумен?
Надя: Най-високата – 7!!!
Любена: Отличен!
Лора: По принцип това го правят зрителите, аз като зрител му поставям над 6, защото винаги съм му се възхищавала за умението да владее положението, да излиза от всяка ситуация... Той наистина е човек, достоен за уважение!

В Шоуто винаги има закачка с качествата на Слави като певец, как бихте го определили – поносим, добър или отличен?
Надя: Добър!
Любена: А, не, не мога да отговоря на този въпрос!
Лора: Да, той винаги казва, че не може да пее и наистина няма техника на гласа, но пее убийствено вярно и има много изнесен, типично български, тембър. Всеки пее както чувства, а той пее с голямо чувство, следователно може да пее. Хората харесват, когато в песента е вложена емоция!

Остроумният стил на Шоуто е истински антидепресант за всеки българин.
Надя: Абсолютно! Аз лично много се забавлявам винаги, когато го гледам и то наистина ми действа така!
Любена: Донякъде.
Лора: Абсолютно! На мен винаги много ми е харесвало Шоуто на Слави и сега си мисля – каква съдба! Седяла съм пред телевизора и съм слушала Деси Добрева... Постоянно си мислех, колко ли ще е страхотно Слави да те познава или да си от екипа... Слави беше за мен нещо недостижимо, гледаш го всяка вечер, но колкото и познат да ти се струва, не можеш да се похвалиш, че си се докоснал по някакъв начин до него. Най-смелата ми фантазия, върхът на известността за мен беше да бъда поканена като гост в Шоуто на Слави – равностойно на нещо като да съм Бритни Спиърс за България! А това, което се случи с нас, е милион пъти по-добро, защото гостът отива там за половин час, а ние сме в Шоуто вече месеци, което е страхотно!

Смятате ли, че българинът има нужда от някакво лечение?
Надя: Определено! Докато ние сами, в съзнанието си, не се присъединим към Европа, никой няма да ни вземе.
Любена: Да, има нужда от душевно пречистване.
Лора: Трябва да излекува най-вече озлоблението и завистта си към другите – ей това му е най-нужно!

Какво бихте му предписали като лечение?
Надя: Колкото и странно да звучи – вяра в собствените сили!
Лора: Да гледа по-оптимистично на живота, да се усмихва, тогава всичко е по-лесно! Хората си мислят, че на мен например всичко ми е, както се казва, 6 без 10, но не е така. И аз съм човек, и аз имам своите проблеми, но винаги се справям с усмивка.

Музиката е най-добрата терапия срещу всякакви проблеми.
Надя: Да, на мен винаги ми е действала така.
Любена: Невинаги. Щях да кажа, че е така, но човек понякога има твърде сериозни проблеми, за да си пусне една песен и всичко да му се реши.
Лора: Абсолютно! Когато съм съкрушена, музиката наистина ми помага и подобрява настроението ми. В различен момент, разбира се, ми въздейства различна музика.

Кога Шоуто е най-забавно?
Надя: Когато стават доста непредвидени неща.
Любена: Най-много се смея, когато има интересни скечове с актьорите, те са страхотни имитатори на ярките персонажи от политиката и изкуството. Искрено се възхищавам на Виктор Калев и Любо Нейков.

Музикална академия Ку-ку Бенд, в която вие сте герои, е едно добро забавление за зрителите.
Надя: Да, и за нас също!
Любена: Мисля, че всички я гледат с интерес и зрителите според мен се идентифицират с някой от нас.
Лора: Тя не е само забавление. С тази академия хората могат да видят колко талантливи и амбициозни хора има в България. Смятам, че те трябва да бъдат подкрепяни – ако успеят в България, значи те са най-големите герои.

Изкуството да пееш се овладява през целия живот.
Надя: Винаги един певец, колкото и да е перфектен, се стреми да се усъвършенства.
Любена: Човек се учи, докато е жив – така е и с пеенето.

“Животът е кратък, а изкуството – вечно.” Как бихте коментирала тази латинска сентенция?
Любена: Абсолютно вярно – животът не стига дори да се докоснеш до изкуството, защото то е непреходно!

Любимите ви класически композитори?
Надя: Много обичам класическата музика – Шопен, Шуман, Бетовен и Щраус.
Любена: О, кой от всичките?! Бетовен. Много обичам да слушам и оперни арии. Класическата музика за мен е най-висшето изкуство!

Безспорен музикален авторитет за вас е...
Надя: Ку-ку Бенд!
Лора: Уитни Хюстън и Кристина Агилера.

Ако трябва да разчувствате някого с песен, то тя ще бъде…
Надя: “Бела съм, бела, юначе”.
Любена: “Without You” на Марая Кери – с тази песен пробих и в Хит Минус 1.
Лора: Няма такъв, когото да разчувствам, не си заслужава.

Ако трябва да развеселите някого с песен, то тя ще бъде…
Надя: Не знам такива песни.
Любена: “Аз искам да пея” – поп песента, с която се представих в академията, те е много жизнерадостна.
Лора: Песента на Светльо “Торбалалан кючек”, ако той ми я даде. Тя може да разсмее и най-заспалия човек.

Детската песничка, която си спомняте и си пеете и досега?
Надя: “Пусть всегда будет солнце!” – това е първата песен, която научих.
Любена: И моята е руска, за усмивката – “От улыбки хмурый день светлей, от улыбки в небе радуга проснется...”
Лора: Тя е моя авторска, съчинила съм я на 2 годинки – в нея едно и също се повтаря безкрай, докато някой не ми каже да спра, но аз после тихичко си продължавам, защото все пак съм Овен и трябва да съм с рогата напред. В нея се пее “И е жаба кикилица...” – аз дори “Р” не съм можела да казвам. Как са ме търпяли, не знам!

Като деца сте си пели пред огледалото и сте си представяли, че сте певици.
Надя: Да, аз винаги съм си знаела, че ще стана певица.
Любена: С дезодорант в ръката вместо микрофон и най-често си измислях някакви оперни арии без начало и край.
Лора: Като най-малка съм си пяла песните на Майкъл Джексън и Мадона. Имала съм цял костюм на Майкъл, цели танци, хореографии... братовчедка ми ме е обличала като кукла.

Певиците, които най-много харесвате, са...
Любена: Винаги съм се възхищавала на Марая Кери, тя има много овладян глас! Никога няма да ми омръзне да слушам и Уитни Хюстън, Арета Франклин, Шаная Туейн, напоследък много харесвам звученето на Алиша Кийс. Никак не харесвам момиченца като Бритни Спиърс, защото са доста пресилени.
Лора: Ще прозвучи малко комерсиално, но – Уитни Хюстън, Селин Дион, стойностните песни. Аз все пак съм тийнейджърка и е нормално да ми харесват и по-динамичните съвременни изпълнители – Кристина Агилера, Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Еминем – обожавам го, той прави каквото иска, не му пука от нищо и казва нещата такива, каквито са, без да се интересува от коментарите. И аз съм такъв човек – реалист, искрена, казвам всичко в очите и никога не използвам заучени фрази, за да печеля публика.

Певицата, на която бихте искали да приличате?
Надя: Надя Казакова. Не е хубаво да имитираш някого.
Любена: В началото подражавах на Марая Кери, но сега искам да бъда себе си – най-важното е човек да пее от сърце и с настроение!

Най-големият ви недостатък?
Надя: Много съм емоционална, човек на крайностите – или-или.
Любена: Нетърпелива съм.

Какво най-много ви дразни по принцип?
Надя: Това, че хората се стремят всячески един-друг да се прецакат – много е тъпо!
Любена: Някой да е надут, да не си дава сметка какво говори, да е несъобразителен и нетактичен.

За какво последно молихте някого?
Надя: По принцип аз много се извинявам, искам някой да ми прости, така че може би по-скоро съм се извинявала, а не молила.

Кога последно заплакахте?
Надя: Снощи. Аз така си плача от свръхемоция, просто като ми се обади някоя приятелка и... Имам си хора, на които мога да вярвам, за които знам, че не са с мен, защото съм Надя от Шоуто на Слави, а защото съм си Надя от Свиленград. Говорим си нормални приятелски неща, за личния си живот и понякога ме боли за тях, затова плача.
Любена: Онзи ден, но няма да говоря за това.

Закръглени или кльощави жени?
Надя: Искам да отслабна още, но все пак мъжете не са кучета, че да глозгат кокали!
Любена: Идеалният вариант е нещо средно. Никога не съм имала проблеми с теглото и не се наложи да свалям килограми за Шоуто. Исках просто да се стегна, защото тонусът е най-важен. За мен всяка жена е красива, няма значение дали е по-пълничка – някои предпочитат по-закръглените жени.
Лора: Нито едното, нито другото, а нещо нормално – аз както съм, но с 6-7 килограма по-малко.

Какво значи според вас перфектна фигура?
Надя: Това е перфектно състояние на душата. Това, как се чувстваш, е много важно, без значение дали си 49 или 59 килограма, просто ако се чувстваш добре, тези неща нямат значение. Аз самата не обръщам внимание на килограмите, когато се запознавам с някой човек, виждам очите му.
Любена: Перфектната фигура е съразмерни пропорции, да няма нищо излишно.

А какво значи перфектна жена?
Надя: Да притежава такт и финес, да бъде гледана, а не тя да бъде мъжът в къщата.
Любена: Добра съпруга и майка, истинска дама.

По колко пъти на ден проверявате теглото си на кантара, откакто сте в Шоуто?
Надя: О, нямам такава мания.
Любена: Изобщо не се меря, аз нямам кантар и вкъщи. Чувствам се добре със себе си.

Любена, ако трябва да качиш 10 килограма в името на Шоуто, както Рене Зелуегър за “Дневникът на Бриджит Джоунс”, би ли го направила?
Любена: Това е голямо изтезание за тялото, чак такива жертви не бих направила. Или пък – да се изруся. Аз съм за разумните граници.

Мразите ли думата “диета”?
Надя: Не, не я мразя.
Любена: Не съм правила диети, просто спазвам най-елементарните правила на разделното хранене.
Лора: За Шоуто свалих драстично 8 килограма и половина за 16 дни и нямаше как да не възвърна тегло, радвам се, че възвърнах само 4 килограма, защото понякога се получава така, че възвръщаш всичко и дори качваш още. Аз цял живот съм пазила диети. Цял живот стоя гладна и дебела, това е! (смее се)

Лора, как прие цялата тази закачка – че сваляш много килограми, че те мерят пред всички?
Лора: Много добре, аз съм човек с чувство за хумор и всички го усещат. Слави умее да преценява хората и явно е преценил, че ще приема всичко откъм смешната страна. Човек не бива да се мрази заради нещо, което му е в природата.

Когато сте в депресия ви се яде или не ви се яде?
Надя: Яде ми се.
Любена: Не е хубаво да ядеш, когато си депресиран. Или пък да ядеш и да гледаш телевизия – тогава не усещаш какво ядеш. Когато човек се храни, той трябва да бъде доволен и да се наслаждава на храната. Никога не сядам да се храня, когато съм разтревожена, уплашена или съм плакала за нещо.

Определението “красива жена” задължително върви с “постоянна диета”?
Надя: Не, красивата жена е усмихната и излъчва спокойствие.

Любена, какво те кара да се чувстваш истинска жена?
Любена: Джентълменското отношение – рядко се среща, но е много приятно, когато се случи.

Можете ли да кажете, че знаете как да отстоявате позициите си, как да получите желаното?
Надя: Не искам нещо на всяка цена, просто нещата си тръгват и стават така, както трябва да стават.
Любена: Да, с дипломатичност!

Най-големият подарък, който ви е правила съдбата?
Надя: Разбира се, участието ми в Шоуто! Три дни преди да ми се обадят, че съм одобрена, бях на лекар за гласа си, тъй като бях много зле и претоварена. Той ми каза да забравя за пеенето, защото повече няма да мога да пея. Това беше голям удар за мен, бях изпаднала в много тежко състояние. Точно тогава ми се обадиха да ми кажат, че съм приета и гласът ми си дойде, без никакъв проблем.
Любена: Семейството ми и приятелите ми, те са неоценими.
Лора: Това, че ме избраха да участвам в Шоуто – от общо 850 явили се на първоначалния кастинг, аз бях сред одобрените 60, а след това, когато попаднах сред 14-те избрани, въобще не знаех къде се намирам. Всъщност тогава се бях замислила и отчаяла, че няма как да се осъществи мечтата ми да стана известна... бях на прага на пълното отчаяние и... в този момент дойде новината, че са ме одобрили. Нещата при мен стават точно, когато съм се сринала тотално.

Живеете ден за ден или целенасочено планирате бъдещето си?
Надя: По средата съм, планирам бъдещето си, но не в много далечни срокове.
Любена: Целенасочено, но естествено никой не може да управлява бъдещето – има една хубава мисъл за това: “Ако искаш да разсмееш Господ, кажи си плановете.” Аз искам единствено да пея и да правя хубави песни.

Живеете заради моменти, в които…
Надя: ... съм щастлива.
Любена: ... се чувствам истински обичана.

Светльо имал ексцентричната идея да научи цяла София да говори на меко. Имате ли някакви ексцентрични идеи?
Лора: Нямам чак такива идеи, но може би наистина бих искала да науча българина да слуша модерна поп музика, а не бозите и чалгите, които се предлагат на пазара. В дискотеките също няма добри български дискотечни песни, като цялостно звучене те са на светлинни години от това, което трябва да бъде. Бих опитала да пея такива песни, но просто няма композитор, който да направи такава музика.

Как ви подкрепят родителите за участието ви в Шоуто?
Надя: Както и за всичко – с “Напред!”
Любена: Безрезервно, те винаги могат да ме успокоят, да ме насърчат или да ме изкритикуват за нещо. Общо взето винаги ме подкрепят.

За какво си мечтаете най-силно?
Надя: Да съм винаги спокойна душевно, да съм щастлива, да съм здрава – нататък всичко се нарежда.

Какво ще се случи най-накрая в Музикалната академия?
Лора: Нямам представа, всичко е много относително, но щом сме стигнали дотук, значи всички сме талантливи и всички сме добри. Който и да спечели, ще бъде хубаво!

© Любомир Стойков
Всички права запазени!