Мюсюлманската девойка

Ако внимателно разгледаме видовете женски дрехи в исляма, то те могат да се разделят на две категории: закриващи лицето в една или друга степен (никаб, паранджа, чадра) и откриващи лицето (хиджаб). Първоначалният смисъл на покриването на женското тяло, а често и лицето е в защита на жената, а не за нейно унижение. Омъжените жени се покривали от чуждите и лоши очи, излизайки на улицата..В паранджа жената се е чувствала най-защитена.

Паранджа
Паранджа — старинна връхна мюсюлманска дреха в Средна Азия, представляваща сама по себе си халат с дълги раздиплени ръкави и със закрито от плетена решетка лице. Считали са, че паранджата е сравнително опасен предмет и затова не са го ценили особено: богатите източни дами рядко са го шили от скъпи тъкани. Те обличали красиви одежди, а отгоре поставяли обикновен накит. Така не се е налагало често да се сменя: през целия живот са стигали два-три модела.

Всяка мюсюлманка трябва да спазва определени правила:
1.Дрехата трябва да скрива цялото тяло на жената с изключение на дланите на ръцете и очите (някои учени допускат възможност да се открият и стъпалата ).
2.Дрехата не трябва плътно да обгръща тялото (особено гърдите, талията и бедрата).
3.Дрехата не трябва да бъде ушита от прозрачна материя, през която да може да се види линията на силуета и цвета на кожата.
4.Дрехата на жената не трябва да прилича на дрехата на мъжа.
5.Дрехата не трябва да мирише на парфюм, да бъде в ярки цветове, не трябва да има звънтящи или блестящи декоративни елементи.
Но не малко правят изключения.

Хиджаб
Това е кърпа, покривало. Съгласно каноните на исляма, мюсюлманската жена може да държи открити само лицето и дланите на ръцете. В наши дни хиджаб казват на всяка женска дреха, по която се познава, че жената е мюсюлманка, без значение дали е кърпа, паранджа или дълъг плащ.

Никаб
Никаб - мюсюлманска женска забрадка, закриваща лицето, с тънък прорез за очите. Никаб, в отличие от хиджаб, не е задължителен за мюсюлманките, въпреки че в мюсюлманските страни никаб е широко разпространен.

В Судан и Саудитска Арабия се задължава да се слага и хиджаб, и никаб, без значение от кое вероизповедание сте, впрочем за нарушение на правилото може и в затвора да ви пратят. В Иран хиджаб е задължителен, но лицето по принцип може да се остави открито. Гражданите на Обединените Арабски Емирства също съблюдават всички норми на исляма, но в последните години там почти са свикнали с вида на туристите в разголени облекла.

А има страни, където е наопаки, забранено е носенето на хиджаб. Например за сътрудниците в държавните учреждения, училищата и университетите. Именно така стоят нещата в съвременна Турция, където местните поддръжници на ислямската мода не се отказват и постоянно отстояват правото си да носят хиджаб.

Свадбен хиджаб

Чадра - леко женско покривало от бял, син или черен цвят. Облича се при излизане от къщи и покрива фигурата на жената от главата до краката.
За разлика от обичайните воали, частта за главата на чадрата се състои от В отличие от обычных вуалей,головная часть чадры состоит из муселин, покриваща лицето, и тъкан, покриваща главата; това му позволява да стои стабилно.

Жена в чадра и отгоре с никаб.

Момичета мюсюлманки.

Ученички.

Източник: fashiony.ru