Тайната на шампанското е в мехурчетата

Вкусът и ароматът на шампанското се дължат най-вече на мехурчетета, които ги "освобождават", докато се пукат, след като са се издигнали до повърхността, установиха френски и германски изследователи.

Отварянето на бутилка шампанско отключва образуването на хиляди мехурчета въглероден диоксид, които блокират пътя на ароматните съставки, докато се изкачват до повърхността, заяви един от съавторите на изследването Жерар Лиже-Белер от университета Шампан-Арден в Реймс.

Когато стигнат до повърхността, мехурчетата се пукат и освобождават тези съставки под формата на аерозоли, съдържащи голяма концентрация ароматни вещества, допълни той.

Това потвърждава хипотезата, че мехурчетата в шампанското изкачват аромата и вкуса до повърхността, са заключили авторите на изследването.

Според тях мехурчетата донякъде играят роля на своеобразен асансьор. Процесът е сходен за всички пенливи вина, отбелязват изследователите.

Те използвали спектрометър на масата с висока резолюция, за да анализират аерозоли, "освободени" във въздуха от спукването на мехурчетата.

В една бутилка шампанско може да се образуват около 100 милиона мехурчета. Като се има предвид, че всяко от тях е с диаметър средно 0,5 милиметра, това означава, че общата им площ е 80 кв.м. БТА

Източник: actualno.com