Витамините в козметиката

През 1905 г. английският учен Уилям Флетчър открива важното значение на витамините за човешкото здраве. Той проучва причините за болестта бери-бери, когато стига до заключението, че консумирането на необелен ориз е изключително полезно за лечението ґ. На следващата година английският биохимик Фредерик Хопкинс също открива значението на някои хранителни фактори за здравето. През 1912 г. полският изследовател Казимир Функ пръв нарича здравословните хранителни елементи витамини (vitamine - съчетание на думите vita - живот и amine - название на съставката, открита в тиамина, изолиран от него от оризовата люспа). По-късно буквата "е" отпада, за да се стигне до сегашното название "vitamin".
Днес витамините се използват от всички големи производители на козметика. Първият витамин, използват като субстанция в козметиката, е пантенолът - алкохолната форма на провитамин В5. Разработен през 50-те години на миналия век като съставка в кремове за третиране на рани, през следващото десетилетие, той намира широко място в продуктите за косата и кожата на главата. По-късно в козметиката за грижа за кожата се използват неговите овлажняващи свойства и възможностите му за предпазване срещу изгаряне. Днес на практика няма козметичен продукт, в който пантенолът да не се използва като важна съставка.
В началото на 80-те години вниманието на козметичната индустрия е привлечено от витамин Е, който неутрализира вредните последици за кожата от изтъняването и разкъсването на озоновия слой. В резултат този витамин се прилага в производството на лосиони за предпазване на кожата, кремове за лице и бебешки масла.
80 години след като е открит, витамин А привлича вниманието на козметолозите в началото на миналото десетилетие. Те го използват главно за продукти, предназначени за третиране на застаряваща кожа.

Най-използваните в козметиката витамини

Витамин А (ретинол)
Подпомага регенерацията на епидермиса, намалява увеличението на външния му слой и намалява прекомерното вроговяване, беленето на кожата и нейната грапавост. Стимулира деленето на клетките на епидермиса, защитава от пагубното действие на свободните радикали. Намалява пигментацията на кожата, избелва луничките.
Витамин В1 (тиамин)
Участва в обменните процеси в кожните клетки, а също и във ферментационните изменения.
Витамин В2 (рибофлавин)
Важен фактор, регулиращ метаболизма на мастните киселини. На повърхността на себорейната кожа тези киселини се разлагат и се превръщат в допълнителен възпалителен и раздразващ фактор. Витамин В2 помага в лечението на акне, стимулира растежа на клетките и подобрява дейността на капилярите. Най-често се среща в бирената мая.
Провитамин В5 (d-пантенол, пантотенова киселина)
Прониква лесно през епидермиса, активизира деленето на клетките му, ускорява заздравяването и намалява раздразненията. Подобрява структурата на епидермиса, защитава чувствителната кожа, леко овлажнява и омекотява епидермиса.
Витамин В6 (пиридоксин)
Нормализира функциите на кожата, влияещи на правилния обмен на ненаситените мастни киселини. Необходим за зрялата кожа - забавя повяхването и бързото стареене.
Витамин В12 (цианокобаламин)
Нормализира атрофиралата кожа и регулира образуването на меланин. Недостигът му води до дефицит на фолиева киселина, в резултат на което намалява вътрешноклетъчната проводимост.
Витамин С (аскорбинова киселина)
Укрепва кръвоносните съдове, подобрява дейността на съединителната тъкан. Въздействието му върху кожата има антиоксидантен характер особено когато е в съчетание с витамин Е. Необходим за синтеза на колаген. Ускорява процесите на заздравяване на кожата, на-малява проявите на алергия, избелва, понижава количеството на изработения меланин, предотвратява процеса на преждевременно стареене.
Витамин D (калцифероли)
Регулира обмена на калций и фосфор, ускорява абсорбирането им, тяхното усвояване и преобразуването им в калциевофосфатни съединения, необходими за формирането на костната тъкан. Съдържа се в състава на някои продукти, а под въздействието на слънчевите лъчи кожата синтезира витамин D3. Витамин D2 и D3 ускоряват процесите на обмяна и увеличават съпротивителните сили на епидермиса.
Витамин Е (токоферол)
Ценен козметичен компонент, който не може да се замени с нищо. Той е активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали, защитава колагеновите влакна и липидите на епидермиса от деградация, предотвратява преждевременното стареене на кожата, овлажнява и придава еластичност на епидермиса.
Витамин F (полиненаситени мастни киселини)
Основен фактор, регулиращ водно-липидния баланс на кожата. Мастните киселини са едни от компонентите на външната бариера на кожата, защитаващи я от загубата на влага. Под въздействието на слънцето и свободните радикали естествените липиди на кожата се разрушават, а заедно с тях и защитната бариера на кожата. Витамин F представлява комплекс от лесно усвоими мазнини, които възстановяват липидния слой на епидермиса и физиологичните му защитни свойства. Полиненаситените мастни киселини се интегрират в структурата на серамидите, благодарение на което епидермисът съхранява своята мекост и еластичност. Те увеличават здравината и еластичността на кръвоносните съдове. Кремовете с витамин F се препоръчват за суха, чувствителна кожа, склонна към алергии. Богати на витамин F са фъстъченото масло, маслата от шеа (shea butter), от пшенични и царевични кълнове, от роза (Rosa Mosqueta съдържа 80% полиненаситени мастни киселини), от гроздови семки и прасковени и бадемови костилки.
Витамин Н (биотин)
Регулира дейността на мастните жлези на кожата и предотвратява възникването на себорейни възпаления. Извлича се от бобовите растения, цветно зеле, лук.
Витамин К (филохинон)
Основната му роля е да осигурява нормалното съсирване на кръвта. Подпомага заздравяването на подкожните кръвоизливи и т.нар. "паячета", появяващи се в резултат на отслабване и скъсване на кръвоносните съдове. Въпреки налаганото много години мнение, че витамин К се усвоява от организма само чрез вътрешно приемане, вече е доказана активността му и в кожата, което означава, че може да се прилага и външно. Основни източници на витамин К са зелените части на растенията и най-вече спанак, зеле, тиква, моркови.
Витамин Р (биофлавоноиди)
Към витамин Р се включват биофлавоноидите - група от над 2000 вещества, притежаващи Р-витаминна активност, най-известно от които е рутин. Основната функция на този витамин е намаляване пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и тяхното укрепване. Действието му е свързано и с намаляване на кръвното налягане. По правило всички биофлавоноиди се съчетават с витамин С и в комбинация с него значително увеличават активността си. Съдържат се в тези растения, в които и аскорбиновата киселина, най-голямо е количеството им в портокалите, лимоните, плодовете на шипката и касиса.
Витамин РР
Включва се в състава на ензимите, участващи във възстановителните процеси в клетките на тъканите. Необходим за енергийните изменения, протичащи в клетките на тъканите. Особено полезен за загрубяла кожа, белещ се епидермис, зачервяване и възпалителни процеси, и за места, изложени на въздействието на слънцето. При недостиг на витамина се развива болестта Пелагра (от италиански pelle agra - грапава кожа). Съдържа се в черен дроб, месо, пшеница, риба, грах, фасул, и в голямо количество в бирената мая.

Витаминни комплекси

Най-ефективно въздействие на витамините върху кожата се постига чрез съчетаването им в специални комплекси, благодарение на което резултатът от прилагането им се увеличава максимално. Комбинацията от витамини А, Е и F например нормализира процеса на отстраняване на мъртвите клетки от повърхността на кожата, стимулира обновяването на епидермиса и възстановява естествения водно-липиден баланс на кожата. Съчетанието на витамини А, Е и С в един препарат гарантира максимална защита от вредното въздействие на свободните радикали. Специалният комплекс витамини К, С, Р, В1 и В2 е особено необходим за кожа с разширени капиляри. В него витамин С и Р допълват действието на витамин К, като укрепват кръвоносните съдове, намаляват тяхната крехкост и регулират функционирането на съединителната тъкан. Взаимно се допълват в действието си и витамин Е и F, както и витамин В1 и В2.
Подхранващите комплекси от витамини в козметичните средства взаимодействат с някои биокатализатори на ферментационните реакции, протичащи в организма. Това са преди всичко олигоелементите, които се извличат от морски соли и черупки на стриди и са богати на цинк, мед, магнезий, кобалт. Цинкът подпомага заздравяването на раните и влияе на синтеза на колаген в кожата. При недостиг на цинк изработването на колаген се забавя, в резултат на което се появяват бръчки тип "пачи крак" и кожата увисва. Медът участва в синтеза на меланин, служи за катализатор на много биохимични реакции, той е елемент на няколко аминокиселини. Кобалтът активизира действието на някои ензими и е основен компонент на витамин В12. Магнезият засилва действието на витамините от група В и полиненаситените мастни киселини в защитата на кожата от външни агресии.
Олигоелементите заедно с витамините активират растежа на клетките, неутрализират свободните радикали, подпомагат синтеза на колаген и еластин, стимулират клетъчния метаболизъм и процесите на обновяване на клетките.

Нещо повече за витамин Е

Витамин Е (токоферол) е сред най-ценните козметични компоненти. Той е много активен антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали. Той предпазва липидите на кутикулата и колагеновите влакна от окисляване и разрушаване като по този начин съхранява еластичността на кожата. Защитава от преждевременното стареене, причина за което са вредните въздействия на околната среда. Има овлажняващо действие и придава еластичност на епидермиса.
Под названието витамин Е се крият цели семейства химически съединения на токофероли. Витаминът е открит през 1922 г. и до неотдавна се признаваше само едно негово изключително важно качество, свързано с продължението на рода. Затова е бил наричан витамин на плодородието. По-късно става ясно, че токоферолите участват и в други, не по-малко важни за организма механизми и реакции. Витамин Е е най-ефективният от известните на козметолозите антиоксиданти, предпазващи вътрешноклетъчните структури от разрушаващото действие на кислорода и междинните продукти на окислението - пероксиди и други. Благодарение на него еритроцитите (червените кръвни клетки, които през целия си живот от около три месеца, доставят кислород от белите дробове в тъканите, а от тъканите в белите дробове – въглероден двуокис и различни хранителни елементи, заедно с които и шлаки) не се разрушават макар че постоянно се сблъскват с кислород.
Важна функция на витамин Е е способността му да задържа във външните слоеве всички други мастноразтворими витамини и най-вече витамин А и D. Токоферолите имат благоприятно въздействие и върху мускулната тъкан като подпомагат растежа и развитието ґ.
Важно свойство на витамин Е е способността му да овлажнява и придава еластичност на кожата, благодарение на което е получил определението витамин на младостта. Естественият токоферол, намиращ се в клетъчната обвивка, защитава кожата от вредното въздействие на външните фактори, запазвайки интегралността на клетките. С възрастта запасите от естествен витамин Е намаляват, а това води до ускорено стареене на кожата.
В най-големи количества витамин Е се съдържа в соята и най-вече в соевото масло. Два пъти по-малко е съдържанието му в слънчогледовото масло, следвано от овес, ръж, царевица, пшеница, бобови растения. В зърнените култури витамин Е се намира в кълновете, които се отстраняват при смилането на брашно. Затова особено полезни са салатите от покълнали зърна. Важно е да се знае, че менюто не бива излишно да се насища с тези витамини, защото от тях ще бъде усвоено не повече отколкото е необходимо на организма. И да не се забравя, че физическите натоварвания помагат за ефективното усвояване на витамин Е. Именно с това се обяснява здравият цвят на лицето на тези, които активно се занимават със спорт.

Нещо повече за витамин С

Витамин С отдавна привлича вниманието на козметолозите, а откритията през последните години потвърждават, че той играе важна роля за запазването на красотата и здравето на кожата.
Той участва във всички протичащи в кожата процеси - растеж, възстановяване на съединителната тъкан, защита от вредните въздействия на околната среда, заздравяване на раните, синтез на колаген, предотвратяващ преждевременното стареене на кожата. Витаминът участва в много клетъчни реакции като синтез на колагенови влакна и протеоглюкан, укрепва колагеновите влакна, повишава еластичността им. Играе важна роля във формирането на факторите на растежа, активно потиска изработването на меланин, като по този начин намалява образуването на пигментни петна и лунички. Прекрасно избелва кожата.
Витамин С е мощен антиоксидант, свързващ свободните радикали, които се образуват под въздействието на слънчевите лъчи, замърсения въздух, козметичните средства и в резултат на физиологичните процеси в организма.
Притежава уникални защитни свойства. В повредената от слънцето кожа съдържанието му е значително по-малко отколкото в нормалната, тъй като той се изразходва за предотвратяване и неутрализиране на негативното въздействие на слънчевите лъчи.
Витамин С не се изработва от човешкия организъм, а с храната обикновено постъпва в недостатъчно количество, поради което е необходимо постоянно да се приема под формата на различни препарати. Кожата реагира особено остро на недостига на витамин С в организма, тъй като той се извлича преди всичко от нея. Губейки витамин С, тя губи гладкост, еластичност и младост.
В чист вид витамин С представлява кристали с бял цвят. Той е много капризен - не издържа на дневна светлина, въздух и висока температура. Разтваря се лесно във вода и бързо се окислява във воден разтвор под въздействието на въздуха и светлината. Поради това включването му в състава на средствата за грижа за кожата дълго време беше проблем и той не се използваше широко в козметологията. Днес в резултат на научните изследвания и новите технологии вече е получена нова форма на аскорбинова киселина, която се разтваря в мазнини. Това откритие направи възможно успешното включване на витамин С в арсенала от средства на съвременната козметология.

Материала подготви: Радмила ПОПОВА

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:
Специално интервю с Мис България-Вселена 2000 Магдалина Вълчанова
Витамините в козметиката
Борбата с бръчките – всеки тип кожа изисква специфични грижи
Пилингът възстановява естетичния вид на кожата
Козметика с конски кестен
По бикини пред огледалото – 15 минути балансирана програма пилатес

Магдалина Вълчанова, Visage
Красива и амбициозна

фотограф: Ангел Цветанов
грим: Кирил Чалъков
прическа: Любен Николов, Luxor
облекло: Capasca
аксесоари: Contessa
интервю: Детелина Милева