Как да изберем подходящ шампоан според различните типове коса

Както всеки тип кожа има своите нужди, за да бъде здрава, същото се отнася и за косата. Тя е един от важните елементи, когато си съставяме първо мнение за някого и знаем колко важно е това, особено в бизнеса. Всеки от нас има коса с определена текстура и цвят - повече или по-малко естествени - и те се нуждаят от специфични грижи. Особено важно е да знаете тези нужди и да намерите правилните продукти.

Как да изберем подходящ шампоан

Какъв късмет, че сега на пазара има широка гама от качествени шампоани, които поддържат здравето на косата ден след ден, така че да изглеждате по-уверени и да се чувствате по-добре в кожата си. Най-добрият начин да разберете какъв тип коса имате е да посетите дерматолог или вашия стилист. Всеки от тях може да ви помогне с документирани и уместни отговори на въпросите, които имате. Ако обаче няма как да стигнете до тях и трябва спешно да смените шампоана, който сте използвали, защото вече не е полезен за косата ви, вземете предвид някои критерии при избора си.

Как да изберете подходящия за вашата коса шампоан

Различни типове коса, различни видове шампоан. Изберете подходящия за вас и ще видите, че косата ви ще бъде по-здрава и красива, а това ще ви осигури цялостно благосъстояние.

1. За нормална коса

Вие сте истински щастливци, тъй като  имате нормален тип коса, а това изисква най-малко усилия. Но това съвсем не означава, че тя не се нуждае от грижи, за да бъде винаги здрава и красива. Изберете леко овлажняващ и подхранващ шампоан, с протеини, антиоксиданти и аминокиселини, които ще образуват защитна бариера срещу външни фактори.

2. За мазна коса

Мазната коса се дължи на излишния себум и през повечето време пърхотът е сред неговите ефекти. Това може да причини раздразнение на скалпа и неприятен външен вид, както на косата, така и на дрехите, върху които се отлага.

За този тип коса препоръчваме шампоан, базиран на съставки, които регулират производството на себум, като екстракт от коприва или салицилова киселина.

3. За суха коса

Този тип коса е обратното на мазната коса, както подсказва и името. Има матов, обезцветен вид, лесно се наелектризира, а косата е груба и връхчетата са увредени. Причината за това е  липсата на себум, който трябва да поддържа хидратацията й по цялата дължина.

Изберете хидратиращи и особено подхранващи шампоани за суха коса и ще видите разлика с всяка следваща употреба.

4. За увредена коса

Увреждането на косата може да се получи с течение на времето или от прекомерно боядисване с вещества, които не са полезни за нея, или от продължително излагане на слънце или други фактори, които могат да й навредят.

Разпознава се по липсата на блясък, цъфтящите връхчета или затрудненията при оформянето й.

Тя се нуждае от специални грижи с шампоан, балсам, маска и терапия. Изберете професионални продукти, за да знаете, че те наистина работят и с течение на времето косата ви ще бъде много по-здрава. Кератинът и други дълбоко подхранващи вещества ще оставят своя отпечатък върху нея и тя ще бъде видимо по-красива и блестяща.

5. За боядисана коса

Боядисаната коса се нуждае от специални грижи, особено ако използвате масови продукти вместо професионални. Тя има тенденция към сухи връхчета, но понякога е засегнат и скалпа.

Как да изберем подходящ шампоан

Търсете шампоани, които възстановяват баланса на производството на себум и правилно хидратират както косата, така и скалпа. Можете също така да намерите шампоани, които поддържат цвета на косата или дори го подчертават.

6. За къдрава коса

Хората, които имат къдрава коса, се считат за изключителни късметлии. Но тя изисква и специални грижи за поддържане както на хидратацията, така и на красивата форма на къдриците. За това е идеално да изберете силен овлажняващ шампоан, за да можете да поддържате еластичността им.

Вслушайте се внимателно в препоръките, според които се нанася повече върху скалпа и по-малко върху дължината на косата.

Инвестирайте в себе си и изберете правилния шампоан за вашия тип коса. Ще видите как животът ви ще се промени към по-добро и как ще бъдете много по-здрави и щастливи и ще имате повече успехи в бизнеса и в живота като цяло!