Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност

Несъвършенството на красотата и мистерията на контрастиращите дрехи създават в есенната мода всекидневен, градски стил на обличане с леки “винтидж” препратки. Дамската и мъжката мода за новия сезон есен-зима 2009 се инспирира от различното възприятие за реалността.

Ултрамодерната италианска марка “Sisley” създава удобни, флуидни силуети както за дамите, така и за мъжете. На преден план излизат меките, пухкави и топли материи: туид, пресукана вълна, подплатени материи. Посрещаме есента в красива палитра от безцветни нюанси, взети назаем от цветовете на минералите или от нощните сенки: цвят алуминий, кварц, естествен камък, цвят на пепел, бледо опушено синьо и сярно жълто.

Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност

За сезона есен-зима 2009 “Sisley” акцентира и в дамската и в мъжката колекции върху две основни теми: “Кибернетичен дзен” и “Златен век”.

Есенцията на първата тема се състои в опростените линии и чистите форми. Футуристични кройки създават модерен, структуриран външен вид. Силуетът е семпъл, ергономичен, подчертава формите на тялото. Линията е права и в същото време следва формите на тялото, преднамерено вдъхновена от строгите геометрични форми. Цветовете са в палитрата на тъмните, дълбоки сенки, просветлени на места от оттенъци на зеленото и лилавото.

Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност

Втората тема е посветена на съвременния романтизъм и градска динамика. Подчертаната чувственост е подсилена от топли цветове. Обемни панталони с плисета, вталени сака. Всичко това в меки, кадифени материи, приятни на докосване: гладко кадифе, коприна, луксозна вълна, бляскав молескин. Цветовата гама препраща към миналото: бледо розово, бледо кафяво, синьо, и цвят “амарант” (тъмночервено).

“United Colors of Benetton” предлага няколко модерни визии за силния пол през новия сезон.
Архитектът – стил, търсещ място между класиката и всекидневието и поставящ акцент върху детайла и качеството, без да се подценяват функционалността и комфорта. Сивата гама е комбинирана със светло, тъмно синьо и бордо. Изборът на материи е водещ през този сезон: вълна за дългите и ¾ сака, лека, фина вълна за костюмите и панталоните в английски стил, широко рипсено кадифе, специално за якета, пъстро тъкан памук за раираните ризи или пепит. Габардин и плътни трикотажни панталони гарантират повече комфорт. Памучният трикотаж е специално обработен, за да бъде мек и топъл на докосване, докато шлиферите и дългите якета са изработени предимно от синтетични, технически тъкани. Блузите са вълнени, в нови пъстроцветни плетки, с дискретни диаманти. „Архитектът” предпочита да се облича в меки блузи, чиято тъкан нежно се докосва до тялото. Панталоните са с прилепнал силует, като еластичните тъкани осигуряват пълна свобода на движението.

Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност

Фоторепортерът – спортен дух за активния мъж, играещ водеща роля в живота. Мъж, който обича да носи дрехи във войнишко зелено, каки и петнисто сиво, но и не отрича по-нестандартните керемидено, тюркоаз и естествено бяло.

Колекцията от тъкани е изцяло натурална. Памукът се появява под различни форми. Вариантите: кадифе с нарушена структура при якетата до габардинени къси палта или „карго” панталони, стреч сатен памук при панталоните за свободното време, структурно раирани ризи, разнообразни трикотажи за блузи и пуловери с качулка.
Модният образ е допълнен от якета от изкуствена кожа с много ципове и джобове, докато синтетичните, устойчиви на вятър тъкани са използвани за капитонираните якета в пастелни цветове. Плетени пуловери с различни структури от благородна вълна.

Силуетът е много мек, подходящ за всекидневието в синхрон с окръжаващия свят. Всеки артикул има своите практични характеристики: стратегически джобове, ципове и връзки за допълнителна сигурност, качулки за защита в лошо време.

Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност Стратегически шик за силния пол: класика и функционалност

Писателят – това е мъж, който цени простотата в живота. Има нужда само от няколко неща за да живее добре, но те трябва да са характерни и, преди всичко, практични. Това проличава в избора на цветове - ясно синьо, червено, беж, черно и сиво.

Изборът на тъкани е отражение на характера: найлон, вълна и памук. Найлон – капитонирани якета в брилянтни цветове; вълна – дебели, топли, уютни пуловери; памук – блузи със специфични детайли. Дънки с пет джоба за баланс, които са в безкомпромисно кежуъл стил, но в никакъв случай не са банални и отегчителни. Заоблените форми на якетата са омекотени от чистите линии на панталоните и тениските.


Снимки:
1. – 4. Предложения на “Sisley”, колекция есен-зима 2009-2010.
Фото: © Архив “Sisley”
5. - 8. Предложения на “United Colors of Benetton”, колекция есен-зима 2009-2010.
Фото: © Архив “United Colors of Benetton”

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine