Сватбеният костюм - тенденции за 2009



Изборът му трябва да бъде прецизен! Необходимо е младоженецът не само да изглежда елегантен, да носи костюма с комфорт и удобство, но и да е в хармония със стила на облеклото на любимата жена до себе си, която ще отведе до олтара.

Вариантите при решението какво да сложите в специалния ден са няколко.

Вечната класика
Класическият костюм е практично решение - след сватбата може да го носите! Няма да имате затруднения да го комбинирате с риза, вратовръзка и обувки, защото изборът им е изключително голям.

В зависимост от цветовата гама, ще изберете и пълният набор за издържана цялостна визия. Ако сте традиционалисти, но все пак искате да внесете акцент, може да съчетаете класическия костюм с някои елементи от последните модни тенденции.

 Сватбеният костюм  Сватбеният костюм

Елегантна визия

Костюмът по кройка е близък до класическия, но е по-втален. За подобен избор трябва добро и съразмерно телосложение.

Може да се комбинира лесно с риза и вратовръзка в подходяща контрастна или сходна тоналност.

 Сватбеният костюм  Сватбеният костюм

Модерна визия

Сватбеният костюм с този етикет се различава по това, че е леко по-лъскав. Това се дължи на коприната в състава на плата.

Моделите са по-вталени и обикновено са в комбинация с елек и фишу от същата материя.

Като цяло този тип сватбени костюми се различават от мъжкото бизнес облекло.

С такъв костюм наистина ще се чувствате специален, ще се отличавате като младоженец и ще бъдете винаги разпознат от останалите гости на сватбата.

 Сватбеният костюм  Сватбеният костюм

Смокинг или фрак

Този вариант е за господата, които спазват английския стил.

Носят се с бяла риза с триъгълна якичка за папионката, обърнат маншет и пояс. Сватбената церемония трябва да е изключително официална, за да се спрете на този избор.

В повечето случаи младоженецът избира костюм в тъмни цветове. Дали дюс или рае, подходящо е той да се комбинира със светла риза. Тя може да е в цвета на булчинската рокля или вратовръзката да е в хармония с цветовата тема на сватбата.

За повече шик и елегантност може да изберете и от палитрата на типичните цветове за сватбен костюм – класическо бяло, екрю, пясъчно, нюансите на сребристо и златисто. За тях изборът на риза трябва да е много прецизен и яката да е съобразена с това дали ще слагате фишу или вратовръзка.

Материята на костюма трябва да е естествена. Повечето модели се предлагат от вълна или съчетанието й с коприна, от лен и др. Изкуствената материя се вмирисва изключително бързо и създава дискомфорт.

Тънките вратовръзки са много модерни този сезон, както и фишутата. Стилът на ризата зависи от желанието ви дали ще носите вратовръзка. Ако няма да имате, изберете модел с висока яка с копчета догоре. Комбинацията от риза и вратовръзка в един цвят стои елегантно, но ризата трябва да е в много по-светъл нюанс от вратовръзката.

Черният и сивият цвят са най-подходящи за елечето. Ако сватбата е дневна и костюмът не е много тъмен, може да потърсите и по-светли цветове. Традиционно е жилетката да бъде от еднакъв плат и цвят както сакото.

Текст и снимки: сп. БУЛКА