Привлекателността се крие в зениците

Изследвания показват, че размерът на зениците "издава" психологическото състояние на човека и определя неговата привлекателност. Американският психолог Екхард Хес е открил, че когато човек гледа към нещо, което предизвиква положителни чувства в него, или поне моментен интерес, зениците се разширяват, и обратното – зениците се свиват, когато гледаме нещо безинтересно или неприятно.

Освен това, ние несъзнателно си правим изводи от размера на зениците на другите и по това си изграждаме мнение за тях. Това Хес доказал като направил изследване, в което на мъже били показани внимателно преправени фотографии на жени.

В половината фотографии зениците на жените били направени да изглеждат по-големи от обичайното, а в другата половина - по-малки. Мъжете неизменно твърдяли, че жените с по-големи зеници са по-привлекателни и дружелюбни спрямо абсолютно същите жени, но на фотографиите, на които зениците им били смалени.

Запитан за избора си, нито един от мъжете не могъл да определи точно защо намира едните снимки за по-привлекателни от другите. actualno.com