Джапанки за всеки повод

      Джапанки за всеки повод

Казват им джапанки, апостолки, тайванки, бразилки, Исусовки... Носят се навсякъде по света, където климатът е топъл, модерни са, но лекарите предупреждават, че може да бъдат и опасни.

Джапанките се ползват от всички и от дамите и от мъжете, още повече те са леки за носене и проветряват краката. Едно време те бяха аксесоар предназначен само за банята и всяко носене извън нея се смятало за неуместно.

Днес те са елегантни и заемат централно място на модните подиуми.

Джапанките придобиха също така и тържествен вид и изработени от кожа в златисто и сребристо, украсени с полускъпоцени камъни или обикновени камъчета, с копринени нишки, с пайети или перли.

Обувката от две каишки съединени в едно за да може да застане удобно е носена в Япония. Тя е била част от традициите заедно с кимоното. Подметката е била дървена, а лицевата част е била от кожа или памучна лента. Заради това и в останалата част на света тя е известна като джапанка и понеже се носят и в други топли страни днес са известни и с името, тайванки, бразилки.... Апостолка е също едно от наименованията, заради това, че били носени и от апостолите.

В древните времена са носени и от гърци и римляни.

Днешните джапанки са специфични с това, че подметката е изработена от лека гума, от различни изкуствени, но и естествени материи, като кожа, корк или пресована слама. Видимата част на подметката почти винаги е украсена с цветни десени.

Въпреки по закон джапанките са равни, появиха се и такива на ниски или по-високи токчета. В този случай те имат и каишка около глезена.

За разлика от джапанките апостолките са черни или от тъмносиня кожа и отлично се пасват на дългокраки красавици облечени в бял ленен панталон или дълга пола с памучна тениска.

И въпреки модата и идеалната модна комбинация лекарите предупреждават, че джапанките може да са и опасни. Според тях не е здравословно, който е бил почти цялата година скрит изведнъж да си излага крака на слънце. Освен изгаряния може да се предизвика и рак на кожата, предупреждават дерматолозите.

По въпроса свое мнение дават и ортопедите, които твърдят, че носенето на джапанки и подобни на тях обувки може да предизвика хронични болки в долната част на кръста, но и в целите крака.

Затова не е за препоръчване да се носят целогодишно. БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ