Пеньоарът като оръжие за съблазняване

Пеньоарът като оръжие за съблазняванеПеньоарът е лека женска дреха или халат, който в повечето случаи е направен от ефирна полупрозрачна материя. Думата “пеньоар” е с френски произход, но се смята, че този вид домашна дреха се е използвала първо в Италия.

Сутрешният пеньоар е бил направен от коприна и дантели, а върху него са обличали “връхна рокля”. Знатните италианки, които са се разкрасявали пред огледалата на тоалетните си масички, са намятали върху раменете си халат, който се е наричал “рокети”. След като рокети идва на мода във Франция, той е преименуван в “пеньоар”.

Женственият и секси пеньоар веднага създава атмосфера на чувственост и интимна близост. За галантните кавалери е било голяма чест да бъдат приети сутрин в будоара на прекрасната дама, облечена само в тази съблазнителна дреха. Пеньоарът се превръща в явно оръжие за съблазняване на мъжете.

Той скрива недостатъците на фигурата и открива нейните достойнства, а освен това помага на жените да се чувстват като богини, разкрепостени и обаятелни.

Коприната и дантелите възбуждат мъжкото въображение и го заставят да си дорисува невидимите подробности от женските прелести, като пленяват много повече, отколкото непосредственото съзерцаване на самата прелъстителка.

Пеньоарът като оръжие за съблазняване

Днес съществува огромен избор на пеньоари. Най-често те са ушити от коприна и украсени с дантела. Те нямат ципове или копчета, а просто се завързват с колан. Пеньоарът може да бъде едноцветен (модерните цветове са розово, сребристо-сиво, лилаво, светлосиньо, черно, бяло, прасковено), с мотиви на цветя, специална бродерия, дантели, пера или пухчета.

Пеньоарът като оръжие за съблазняване

Пеньоарът, както и бельото, са отражение на модата на съответната епоха. От втората половина на 20 век бельото престава да бъде утилитарно, неговата демонстрация на публично място не се смята за нещо неприлично и подсъдно, а самото то придобива по-естетичен и еротичен характер. В някои случаи то дори се смята за произведение на изкуството.

Пеньоарът като оръжие за съблазняванеПеньоарът като оръжие за съблазняване

Източник: tiabg.com