Семейният живот предпазва от деменция

 Семейният живот предпазва от деменция

Семейният живот предпазва от деменция в по-късна възраст, твърдят шведски учени. За хората на средна възраст, които имат партньор, рискът от деменция е двойно по-малък, отколкото за живеещите сами, казват учените.

Разводът и вдовството повишават този риск три пъти. Човек, който два пъти е овдовял, има 7 пъти по-голяма опасност да развие болестта, отколкото този, който живее с партньор.

Изследването на проф. Милиа Кивипелто и колегите й от института "Каролинска" в Стокхолм е първото, което проучва връзката между семейното положение и риска от болестта на Алцхаймер.

Учените интервюирали 2000 души, чиято средна възраст била 50 години. 21 години по-късно ги разпитали повторно. Изводът е, че хората, които на средна възраст живеят с партньор, или са семейни, са застрашени от деменция в напреднала възраст по-малко, отколкото живеещите сами, разведените или овдовелите.

Изследователите посочват, че жените общо-взето, са по-малко застрашени от болестта на Алцхаймер, отколкото мъжете. Експертите смятат, че са нужни повече проучвания върху различията между двата пола.

Предишни изследвания бяха показали, че социалната изолация или липсата на социални контакти повишава риска от упадък на ума. Американско изследване пък миналата година установи връзка между чувствата на самота и вероятността да се развие болестта на Алцхаймер.

Шведските специалисти подозират, че постоянното социално взаимодействие между партньорите поддържа доброто състояние и активността на мозъчните клетки.

Живеещите сами обаче не бива да се отчайват. Те могат да се предпазят от деменция, като ядат плодове и зеленчуци, мазни риби, зехтин и ядки, правят физически упражнения, поддържат богат социален живот и редовно следят нивото на холестерола и кръвното си налягане. actualno.com