Седемте златни правила за щастие

   Седемте златни правила за щастие

Наследствените черти и опитът от детството са половината от потенциала на определен човек да бъде щастлив. Другата половина зависи от седемте "златни правила".

Използването на различна технология, а именно "психологически упражнения" всеки може да постигне чувството за хармония и удоволствие. Това е основният постулат за така наречената положителна психология т.е. "науката за щастие", чийто родоначалник е американският професор от Пенсилвания Мартин Селигмън.

Каква е рецептата за щастие или кои са седемте златни правила:
1. Усмихвайте се;
2. Изберете професия, която ви харесва;
3. Занимавайте се с благотворителна дейност или пейте в хор;
4. Бъдете любезни с другите;
5. Влезте в положението на приятелите си;
6. Не гледайте телевизия;
7. Разхождайте се.

Усмихването произвежда приятна химическа реакция в мозъка и привлича останалите хора. Когато става въпрос за професията, изследването показва, че най-щастливи са фризьорките, но не изостават и свещениците, готвачите, козметиците, водопроводчиците и автомеханиците. Хората, които се грижат за други са по-щастливи от онези, които се грижат само за себе си. Ако сте любезни към другите, те ще отговорят по същият начин, влизането в положение на приятелите е най-голямото богатство.
Телевизията не трябва да се гледа, защото дори и най-популярните сериали предизвикват леко чувство на депресия.

Активните хора също са по-щастливи от онези които не са активни. Разхождайте се поне един километър на ден, яжте въглехидрати, тестени изделия и плодове, защото това повишава нивото на серотин - хормонът който регулира настроението.

Открийте какво ви развеселява.

Професор Селигман открил, че е възможно човек да се контролира и съвсем да премахне отрицателните мисли. Според него е необходимо 21 ден да се правят психологически упражнения на мозъка за да се създаде "пътека", която чувството за щастие преобразява в навик и още 63 дни това което е научено да се запази.
Установено е също така и, че хората които себе си приемат за "много щастливи" не са нито по-красиви, нито по-богати, нито по-успели от средностатистическия човек. Онова което ги различава, че са открили какво ги прави щастливи и с този критерий се съобразяват.

Решението е просто - не може да останете в къщи и да чакате щастието да почука на вратата. Трябва да излезете и да го потърсите. БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ