10 начина да ускорите обмяната на веществата


Това може да ви помогне завинаги да се разделите с излишните килограми


Вие вече сте опитвали различни диети? Отслабвали сте с около 10 килограма, а след това бързо сте ги възстановили? Вече не можете да живеете само на ябълки и кисело мляко, а нямате и много време за спорт? И вече не знаете какво да направите...

Тялото ни непрекъснато изгаря енергията, необходима за нашата работоспособност, а ние постоянно я възстановяваме чрез храната. Тези два взаимно уравновесяващи се процеса всъщност са обмяната на веществата.
За да изразходва организмът повече калории, трябва да се ускори обмяната на веществата. Тодва понякога е трудно, но е напълно възможно. Ето какво бихте могли да направите:

Изложба на военна мода представят в Париж 1. Хранете се 5 пъти дневно
Препоръчително е процесът на хранене да се раздели на 5 етапа, през всеки от които да се приемат малки порции. Най-важни са закуската и след нея обядът.

Бавната обмяна е характерна за хората, които обичат постоянно да си похапват, вечерят късно, а също така за тези, които напълно се отказват от закуската. Храненето трябва да бъде пълноценно, а употребяваните продукти - да съдържат необходимите витамини и минерали.

2. Пиенето на вода
Да се пие сок, чай или айран и да се пие вода са съвсем различни неща. Водата е много важна за ускоряване обмяната на веществата. За това способстват и зеленият чай, грейпфрутът, лимонът, а също така фолиевата киселина, която се съдържа в по-големи количества в зеленчуците със зелени листа, бобовите култури, маята, черния дроб.

3. Дълбокият сън
Пълноценният, здрав и спокоен сън помага за намаляване на теглото. По време на него се обновява информацията в клетките на мозъка, организмът си почива и се възстановява след тежкия ден. Всеки човек може сам да прецени какво точно означава за него да се наспиш добре и то всяка нощ.

4. Сред природата
Идеалният вариант, разбира се, би бил курорт на морския бряг или в планината, където организмът благодарение на чистия въздух се възстановява по-бързо. Но не винаги има такава възможност. Добра алтернатива са вечерните разходки (или тези през уикенда) в комбинация с чист въздух.

5. Спортуването
За ползата от физическите натоварвания сме писали многократно. Не е нужно да спортувате на професионално ниво. Изберете си спорт, който най-много ви подхожда - плуване или бягане, йога или бойни изкуства... Най-важното е да изразходвате колкото се може повече калории. Ако наистина нямате възможност да отделите специално време за това, просто се движете повече. На път за вкъщи слезте една спирка по-рано и повървете. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора. Дори домакинската работа, вярвате или не, помага.

6. Сексът
От гледна точка на изразходването на калории, той спокойно може да бъде наречен спорт, а освен това е свързан непосредствено и с обмяната на веществата.

7. Мускулите срещу мазнините
За работата на мускулните клетки се изразходва повечее енергия, отколкото за работата на мастните. Ако това се изрази в числа, ще се получи, че 500 г. мускулна тъкан за един ден изгарят околко 40 калории, а същото количество мазнини - само 2 калории. Едва ли има нужда от допълнителен коментар.

8. Масажът
Масажът прекрасно ускорява обмяната на веществата - например антицелулитният или вакуумният. Първият, дори да не спомогне за намаляване на целулита, подобрява състоянието на кожата, кръвообращението и възстановява мускулите, а вторият способства за извеждането на наднорменото количество течности от организма.
Масажирайте често стъпалата на краката си - върху тях се намират около 500 точки, използвани от рефлексотерапията, които се смята, че помагат на работата на червата и черния дроб.

9. Горещите вани и сауната
Банята и сауната са много полезни процедури. Благодарение на сухия и горещ въздух в сауната температурата на кожата достига 40 градуса и за един сеанс човек може да изгуби до половин литър течности. Банята влияе благотворно на състоянието на кожата, помага за намаляване на килограмите, като спомага за извеждането на шлаката. И двете процедури ускоряват обмяната на веществата.

10. Контрастният душ
Той вече се пропагандира почти навсякъде. Единственото, което трябва да спазвате, е постепенно да понижавате температурата на водата, преди да достигнете до обливане със студена вода. здраве.bg