Гардероб с висок коефициент на интелигентност

Мария Михайлова

Модата и науката са възприемани винаги като взаимно изключващи се понятия. За модата се смята, че е нещо непостоянно и повърхностно, докато науката е нещо сериозно и по-често скучно. Тяхната обвързаност обаче дава живот на продукти, които са дотойни за научно-фантастичен роман - продукти, които излъчват светлина, убиват бактерии, съхраняват топлина и я възстановяват в тялото, когато температурата му падне, измерват кръвното налягане, температурата и нивото на водата в тялото ви. Вече няколко години модните дизайнери и производители работят заедно върху технологичните новости при дрехите, които до скоро имаха за цел просто да топлят, но вече притежават свойствата на "умни" джаджи.

Дай ми прегръдка - The Hug Shirt !
Прегръдките винаги се дават от любимите хора. Но какво да правим, когато те са далеч, а ние се нуждаем от нежност? Италианските дизайнери са създали тениска, която благодарение на сензорни системи, може да пренесе върху носещия я топлината на липсващите любими. Създадена от Франческа Роселла, от Ивреа Дизайн Инситут в Торино, „прегръщащата тениска“ има мрежа от сензори, сложени на стратегически места: на раменете, гърба, врата, и около хълбоците. Системата работи чрез Bluetooth клетъчен телефон, специално конструирана да изпраща серия от параметри, като температура, сърдечен ритъм, дишане или продължителността на прегръдката, която получавате. Данните се анализират и препращат към сензорите, които правят прегръдката реална, чрез увеличаване и свиване на частичките на тениската така, че носещият може да усети физическото докосване и топлината на истинската прегръдка.

Гардероб с висок коефициент на интелигентност

Дрехи, които си променят цвета и размера.
Най-умната и чувствителна рокля е направена от еластична материя, която е комбинирана със сензори, разположени близо до тялото. Те записват движенията на носещия, взаимодействието му с други хора, показвайки данните чрез електро-луминисцентна бродерия, обшита върху роклята. Основана върху количеството и бързината на движенията, цветовете се променят, създавайки истинска феерия. Алгоритмичната програма, която контролира роклята е проектирана да пази информация за промени във вашия организъм. Когато стои неподвижно роклята е черна, но когато усети движение или взаимодействие с други хора, няколко сини кръгчета се появяват около нея. Мистериозната рокля може да си променя формата и дължината, дори и по време на парти. Ако в началото на партито сте носили дълга до коленете бледо сива рокля, направена от мека материя, вие можете да завършите вечерта облечена в дълга, права, ярко червена рокля. И всичко това без да се преобличате.

Здраве, наблюдавано от дрехите.
Умните дрехи могат да съдържат сензори за изпотяване, да се борят с насекоми и да прикриват миризми, както и да се борят с полените. Но едно от най-впечатляващите открития в тази сфера е детекторът за рак на гърдата, който е имплантиран в сутиена и открива рака още в най-ранен стадий. Той позволява и сканиране на големината на туморите и ефектите от лечението. „Умният сутиен“ работи въз основа на устройство от антени с микровълни, вплетени в материята при производството й. Антените нарастват тогава, когато открият анормална температура в гърдите, което се асоциира с наличието на ракови клетки. Не след дълго, освен дрехи, които ще ни правят да изглеждаме по-слаби, ще започнем да намираме в магазините дрехи, които да карат носещият ги да се затопля или охлажда, да мирише хубаво или го подхранват с витамини.

„Светът е безкраен, що се отнася до комбинирането на дрехи и технологии. Само въображението може да начертае границите“, казва Адам Бест, изследователят, който проектира риза, произвеждаща електричество единствено благодарение на движенията на тялото.