Русе: Градът на първите неща

"Всичко което видях по-късно, се беше вече случило някога в Русчук."
Елиас Канети

Русе е модерен европейски град, завърнал се към своите европейски корени и идентичност и преодолял превратностите на времето. Той е петият град по големина в България, разположен на брега на река Дунав и наричан също „Малката Виена“, заради красивата си архитектура. Град със славно минало и светло бъдеще. Един град на свободния и европейски дух.

Русе: Градът на първите неща

Град Русе е известен като град на първите неща. Вижте защо:

1865 г. - Русе става първият град, в който улиците получават имена.
1866 г. - между Варна и Русе е прокарана първата телеграфна линия.
1867 г. - валията открива тържествено първата жп линия в България от вилаетския център до Варна.
1868 г. - в Русе е открито първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство и започва да функционира първата фабрика за алкохолни напитки.
1876 г. – в Русе е построена първата пивоварна фабрика у нас, наречена „Света Петка“.
1876 г.-  започва работа първата парна бояджийска фабрика „Пенков-Павлов“.
1879 г. - Мидхад паша основава в покрайнините на Русе Земеделско стопанство „Образцов чифлик“, където се въвежда модерно земеделие.

Естествено възходящото развитие на Русе е продиктувано както от умелото управление на Мидхад паша, така и от стратегическото географско положение на града на брега на голямата европейска река Дунав и свободния и предприемчив дух на неговите граждани. Открити са консулства на Австро-Унгария (1849 г.), Русия, Великобритания, Италия и Прусия (1853 г.), Франция, Белгия, Холандия (1864 г.), Румъния, Испания и Гърция и се разширяват търговско-икономическите връзки на града с чужбина.

1878 г. - Русе е най-големият град в свободна България с повече от 22 000 души население.

По времето на Руско-турската освободителна война Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Николай Копиткин. За първи път у нас се появяват бордюри, тротоари и улични газени фенери.

1879 г. - главните улици на града биват покрити със закупените от Франция павета от санрафаеловите кариери.
1879 г. - в Русе се създава Дунавската флотилия. В земеделското стопанство “Образцов чифлик” е основано и първото земеделско училище, днес — Институт по земеделие и семезнание "Образцов чифлик".
1880 г. - в Русе Иван Ведър полага началото на първата масонска ложа в княжество България – “Балканска звезда”.
1881 г. - построен е първият метален кораб в България.
1881 г. - създадена е първата българска частна банка „Гирдап“.
1881 г. - учредено е морско училище под името Морско машинно училище, което през 1900 г. е преместено във Варна;
1881 г. - създадена е първата фабрика за обработване на кожи на Валентин Месетич и Тасо Елич.
1883 г. - чешкият индустриалец Йозеф Хаберман построява в Русе „Първа българска парна пивоварна“, проектирана от неговия сънародник Густав Новак;
1883 г. – в Русе е построена първата метеорологична станция.
1883 г. – създадена е първата българска фабрика за сапун на Кръстю Йорданов;
1883 г. –  Първото не само в България, но и на Балканите, немско училище (Дойче шуле) е открито тържествено.
1884 г. - основано е Първото аптекарско дружество в България.
1885 г. - в Русе се създава първото Българско техническо дружество.
1887 г. - започва работа първата българска плетачна фабрика на Д. Люцканов.
1890 г. - учредена е Първа българска търговска камара.
1890 г. - в Русе Соломон Алкалян създава първата българска фабрика за мебели.
1891 г. - създадено е първото застрахователно дружество „България“.
1896 г. - построен е първият ръчно задвижван асансьор в България. Намира се е в сградата „При Чикаго” (сега на ул. "Пирот" 5). В нея са се помещавали хотел, ресторант и модна къща за шапки. Задвижването е ставало ръчно от няколко здрави мъже. Асансьорът е стигал до покрива, където е била лятната градина на ресторанта.
1897 г. - състои се първата кинопрожекция в България, в заведението на Марин Чолаков в Русе. Собственик на кинематографическата машина и организатор на събитието бил Георги Кузмич. Той прожектира филм, който показва посрещането на цар Николай в Париж, един от парижките площади и движещ се влак. Месец по-късно, на 22 март, се организира и първата прожекция в София.
1906 г. - за първи път се извършва внос на автомобили в България от автокъща "М. Вебер", чийто основен предмет на дейност до този момент е била производството на велосипеди. През 1912 г. русенската фирма става официален представител на немския производител на автомобили NSU Motorenwerke.
1908 г. - заработва първата българска фабрика за железни кревати и мебели на Юрданов, Тонев и Казанджиев. Те поставят модата по таблите да се рисуват пейзажи.
1927 г. - в Русе е открита първата чорапена фабрика в България - Фазан.
1933 г. - Братя Вешкови построяват рафинерия със свои средства и образуват "Първа българска петролна индустрия".

Русе: Градът на първите неща

В своята история обаче Русе претърпява и спадове. Първо при отнемането на Южна Добруджа от Румъния от Русе са изтеглени капитали за над 40 милиона лева. От всички консулства в града остават само две. След окупирането на града от съветската армия Русе е заклеймен като буржоазен и много от най-изявените му граждани са избити, осъдени или принудени да го напуснат.
През периода на социализма Русе продължава да се развива.

1953 г. - между Русе и Гюргево е построен първия в българо-румънския участък мост над река Дунав, основан е Русенският университет „Ангел Кънчев“. Няколко години по-късно русенци стават първите българи, уловили телевизионен сигнал.

Русенският университет „Ангел Кънчев“ е първият университет в България, въвел специалността „Европеистика“. Там е основан и първият Българо-румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ). В града се работи по множество проекти, превръщащи добрия стар Русчук в един още по-развит, привлекателен и красив град.

2001 г. - В Русе е създаден първият Интернет портал за българска мода www.fashion.bg, а неговата създателка Силвия Кабаиванова е включена в книгата "Първите в българския Интернет".

За да разгледате Русе и околностите му е най-добре да отделите няколко дни. За изгодни нощувки в Русе можете да резервирате студио или апартамент от Малави, където ще се чувствате като у дома си в комфортните и чисти места за настаняване.