Benmodel: начин да се подчертае индивидуалният стил

* Албена Иванова-Деянова: „Явно съм от тези щастливки, които са превърнали хобито си в професия!“

Албена Иванова-Деянова е родена в гр. Ихтиман, където завършва средното си образование. След това продължава своето обучение в ЮЗУ „Неофит Рилски“, гр. Благоевград, като през 1999 г. става магистър по „Публична администрация“. Едновременно със следването, Албена продължава да развива и хобито си – рисуване и моден дизайн, което неусетно се превръща в нейна професия. През 2000 г. завършва курс по „Основи на модния дизайн“ и „Рисуване върху текстил“ към Нов български университет. Не след дълго дизайнерката отваря ателие Benmodel в родния си град. Първоначално се занимава основно с рисуване върху памук – дънки и тениски, а впоследствие започва да изработва дамско и детско облекло по поръчка. Преустановява своята дейност за известен период от време, за да отгледа и възпита двете си деца, но продължава да твори – този път бебешки дрехи.

Benmodel

Албена Иванова-Деянова е участвала в изработването на редица униформени и сценични облекла. Обличала е детска група по модерен балет, автор е на костюмите на театралната постановка „Приказен гювеч“.

Benmodel

Benmodel

Benmodel

Дизайнерката създава своя моден бранд Benmodel през 2020 г. – едновременно физически магазин в София и онлайн магазин. В края на ревюто си на „Златна игла 2023“ получи грамота на Академията за мода за „Принос в развитието на спортно-елегантния стил“.

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?
Връщайки се назад във времето се оказва, че през целия ми съзнателен живот съм била под влияние на модата. Дипломиран магистър съм по „Публична администрация“, но творческата част от мен не се съгласи да седи зад бюро, да работи за друг, да има сигурно, но безинтересно всекидневие. И някак моето хоби се превърна в моя професия.

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?
В момента аз съм движещата сила, която стои зад бранда – от идеята, през избора на платове и аксесоари, организацията на изпълнението, дори мострирането и ушиването на прототипа на дрехата. Засега разполагам с малък, но за щастие – качествен екип, който реализира на практика моите колекции. Сега е моментът да им благодаря, че с желание и упоритост успяват да изпълнят моите понякога странни и сложни изисквания.

Кое е най-характерното и отличителното за Вашия стил?
Стилът на Benmodel е спортно-елегантен, но едновременно с това удобен и различен. Обичам да създавам всекидневни дрехи, но от луксозни материи, както и да правя колаборация от стилове и елементи. Не обичам „простите“ неща – ако кройката на дрехата е изчистена - задължително добавям акцент, но често използвам сложни конструкции с много срязвания и външни тегели. Мой любим израз е, че правя „носими“ дрехи. Дрехи, предназначени за момичета и жени от 9 до 99 годишна възраст, които могат да бъдат облечени както в офис, така и в клуб, и в парк.

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?
Вдъхновение намирам навсякъде – в цветовете на изгрева, в багрите на  природата, в забързания градски живот. Много често идеите идват неочаквано – по време на среща с приятели, късно вечер или дори под душа в банята. Винаги с мен имам лист и молив, за да успея да скицирам поредния моден изблик.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?
Най-голямото предизвикателство, с което все още не съм намерила начин да се справя, е липсата на достатъчно време. Идеите ми са в пъти повече от физическата (както и финансовата) възможност за реализацията им. Много идеи си остават просто скица.

Benmodel

Как избрахте името на модния бранд Benmodel и с какво е различна модата, която предлага?
Изборът на името е съвсем тривиален. Наименованието идва от корена на моето име + модел. А символът на лъка, който е вграден в логото ни пък е препратка към моята зодия и към нашия девиз – „Право в целта!“. Модата, която предлагаме, е предназначена за забързаната делова жена, за момичето, което желае да е красиво през целия ден, за дамата, която привлича погледите на вечеря или пък на парти. Тоест, стилът  на Benmodel е насочен към голям кръг клиенти с размери от XS до XXL. Сигурна съм, че всеки може да открие нещо за себе си при нас. Нещо, което гарантирам, че ще е различно от масовото, защото ние бягаме от стереотипите, създавайки неподправени дрехи, които могат дълго да бъдат модерни и актуални.

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?
Моята първа професионална изява беше на сцената на Summer Fashion Weekend през лятото на  2022 г., където представих колекция „Предизвикай ме!“. Тогава за първи път презентирах моята любима рокля-риза, която бързо стана неизменна част от асортимента на Benmodel и влезе в гардероба на модерната и практична жена.

Получихте грамота на Академията за мода за „Принос в развитието на спортно-елегантния стил“. Как възприемате това признание? Какво означава тази грамота за Вас?
Самата покана от проф. Любомир Стойков и неговия екип беше голямо признание за мен. Да бъда на една сцена с най-добрите в сферата на модата, редом с носителите на една, две или дори повече „Златни игли“ е повод за гордост, но и едновременно с това е голяма отговорност. От този миг летвата за мен и Benmodel беше вдигната! Oт нас се очаква да се усъвършенствамe все повече и всяка една нова колекция да бъде по-добра от предишната.

Mигът, в който именно най-добрият моден експерт - проф. Стойков ми връчи грамотата, ще запазя като един от най-емоционалните моменти в живота ми.

Benmodel

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?
В момента работя върху пролетно-лятната ни колекция „Отражение“. Външният вид е отражение на вътрешното състояние на човека, на неговото настроение и чувства. Нека всички се погледнем в огледалото и да изкараме на показ най-доброто от себе си. Убедена съм, че хората с афинитет към модата, изкуството, културата са позитивно настроени. Отново ще има еуфория от цветове, материи, стилове. Ще присъстват любимите ми кожа, деним, памук, лен. Ще има различни цветове, но ще включа задължително и лесно комбинативното черно.

За кого е предназначена модата, която създавате?
Създаваме дрехи за активната съвременна жена, които са стилни, модерни и много удобни. Работим в лимитирани серии, а много често, поради ръчната декорация на моделите, те са уникални и различни. Целта ни е да запазим индивидуалността на жената Benmodel, за да се чувства красива, сигурна и силна. Дрехите ни са заредени с много положителен заряд и емоции, което се усеща и от клиентите ни. Именно затова те се връщат при нас отново и отново.

Знаете, че освен онлайн магазин, Benmodel притежава и бутик в София. Всекидневсно се срещам с клиенти, тъй като ние създаваме дрехи както в стандартните размери, така и по индивидуални мерки. Тази пряка връзка с моите клиенти (които с право мога да нарека и мои приятели) е дозата вдъхновение и стимул за създаването на всеки пореден аутфит.

Участвахте в ревю-спектакъла на „Златна игла 2023“. Какво е усещането да се изявите на такъв тип събитие?
Да участваш в най-голямото модно събитие е щастие. Да мечтаеш един ден и ти да държиш тази статуетка в ръцете си е смелост. Но когато обичаш толкова много работата си и влагаш сърце и душа във всяко едно творение, бавно, но сигурно се приближаваш към своята цел.

Какви други модни изяви сте имали в България и чужбина и кои от тях смятате за най-успешни?
В последните две години освен на „Златна игла“ участвах в Sofia Fashion Week, Summer Fashion Weekend и в социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Била съм част от редица онлайн панаири и изложения, а скоро се очаква да разширим бизнеса си и в чужбина.
Участието в големи модни дефилета ми носи удовлетворение, но случайните срещи с  дами, облечени в собствените ми творения, ме карат да се чувствам уверена и успешна.

Benmodel

Кои от световните дизайнери възприемате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?
Не бих могла да се огранича само с едно име. Редица световни имена в модата са пример за мен. От всеки от тях бих могла да науча по нещо ценно, по нещо, което да бъде пречупено през собствената ми призма и да допълни моя стил.
Все пак не мога да не спомена Аликзандър Маккуин, Оскар де ла Рента, Зухаир Мурад. Голяма част от аудиторията ще каже, че те създават съвсем различна мода, истински произведения на изкуството. Именно в това е предизвикателството, което сама съм си поставила – елементи, конструкции, аксесоари от висшата мода да влязат в прет-а-порте модата. Толкова ми харесва богатството на платове и материи, но не желая моите дрехи да бъдат обличани само веднъж! Искам да са комбинативни, елегантни, практични, като същевременно  да носят онзи дух на големите дизайнери.

На кои български дизайнери се възхищавате?
Супер радващо е, че все повече български дизайнери се утвърждават като еталон за качество и вкус. Принос за това има българската жена, защото тя знае какво, как и кога да облече.
Пример за успешен и проспериращ дизайнер, и то не само в България, но и в чужбина, е Невена Николова. Възхищавам се на нейния хъс, талант, находчивост и активност. От малките ѝ дантелени рокли до пищните тоалети, видени на световни събития, всяко нейно творение носи послание не само за красота, но и за удобство и комфорт.

Каква според Вас е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?
Огромна! Ролята на Академията за мода е да възпитава добрия вкус в обществото. Да открива, развива и утвърждава стартиращите дизайнери. Да им подаде ръка в нелекия път на изкуството. Да показва, че животът не е точна наука и че в него има много творчество, шарени таланти и любов към красотата.

Сред проектите, по които сте работили, кои определяте като ключови за своето професионално израстване?
Моят творчески път започна още в детските ми години. Модата беше моята първа и голяма любов. По дългия и трънлив път, който съм извървяла, съм се срещала с много хора, с неочаквани предизвикателства, работила съм по различни проекти. Всеки един етап е бил тухличката, която бавно, но сигурно изгради бранда във вида, в който съществува днес  – My fashion home Benmodel.

Benmodel

Как определяте своя личен стил на обличане и какво е характерно за него?
Моят стил е изцяло Benmodel – едновременно спортен, но със щипка елегантност, удобен във всекидневието ми и привличащ вниманието. Почти всички мои творения са тествани лично от мен.

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?
На този въпрос не мога да отговоря еднозначно. Никога не съм подражавала на никого, дори стремежът ми да се различавам от множеството ме срещна с „модната диктаторка“. Честно казано, не съм се замисляла чий стил се доближава до моя. Независимо дали една дама е знаменитост или не – ако е добре изглеждаща и открояваща се, би привлякла моето професионално внимание.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?
С огромно удоволствие бих обличала Мелания Тръмп. Нейната осанка, нейното излъчване вдъхват живот на тоалетите ѝ. А ако говорим за сценично облекло (моя стара любов), с радост бих обличала Шакира на следващото ѝ турне.

Benmodel

Какво означава за Вас модата? А успехът?
В началото модата беше хоби, после се превърна в страст, сега е начин на живот. Тя е моето второ семейство. За съжаление все по-малко време успявам да отделям на любимите ми хора, но пътят към успеха преминава през много труд, безсънни нощи, компромиси, ясни цели и реални действия. Трансформацията на изкуството в бизнес е тънък и повратен момент.

За какво мечтаете?
В момента ми се иска да се телепортирам някъде на топло, на някой пуст остров например, с чаша димящо кафе и книга в ръка и никакви мисли и планове поне за ден.
В дългосрочен план мечтая за разширяване на бизнеса ми, за допълване на екипа с хора, които „горят“ творчески като мен. Иска ми се да продължавам да надграждам идеите си и те все повече да се реализират. Мечтая за още и още нови клиенти, които да влязат в семейството на Benmodel.

Как обичате да прекарвате свободното си време? Имате ли любимо хоби?
Има една интересна сентенция, че човек може да не работи дори и един ден през живота си , ако обича работата си. Явно съм от тези щастливки, които са превърнали хобито си в професия и всяка свободна минута с удоволствие прекарвам в ателието ми. Обичам и разходките сред  природата, морето, срещите с приятели – но напоследък ми остава все по-малко време за това.

Benmodel

Ако не бяхте дизайнер, с какво мислите, че щяхте да се занимавате?
Ако не бях моден дизайнер, може би щях да съм интериорен дизайнер или художник. Можеше и да се насоча  към правенето на бижута, обувки или пък да пиша книги – кой ли знае. Но определено съм творческа личност и щях да се занимавам с нещо сходно.

Някога съжалявали ли сте, че сте поели по този път?
Не, никога! Не казвам, че не е трудно да работиш сам за себе си, да свалиш изкуството от подиума и да го накараш да крачи по улицата, да успяваш да печелиш и да храниш семейството си, но всички тези трудности допринасят за още по-големите ми амбиции.

Какво Ви предстои в професионален план през новата година?
Тази година съм си поставила малко по-високи цели. Искам да популяризирам марката Benmodel на модните сцени в България. Все по-често ще можете да видите част от моите  творения на различни модни събития. Желая все повече малки, големи и още по-големи дами да се обличат в моите дрехи. Планирам разрастване на бранда и в чужбина.

Benmodel

Benmodel

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. Албена Иванова-Деянова – дизайнер на модния бранд Benmodel.
2. – 3. Албена Иванова-Деянова заедно с клиент.
4.- 5. Предложения от колекция „Предизвикай ме!“, представени на Summer Fashion Weekend 2022.
6.- 7. Предложения на Benmodel, представени на Sofia Fashion Week.
8. – 9. Предложения на Benmodel, представени на „Златна игла 2023“.
10. Албена Иванова-Деянова, която получи грамота на Академията за мода за „Принос в развитието на спортно-елегантния стил“ на „Златна игла 2023“ заедно с проф. Любомир Стойков.
11. Албена Иванова-Деянова и Мадлена Иванова, облечена в Benmodel по време на „Вечер на стила: лицата на елегантността“.
12. Албена Иванова-Деянова – дизайнер на модния бранд Benmodel.
Фото: Академия за мода / Петър Станев: 8, 9, 10, 11
Фото: Code Fashion: 4, 5, 6, 7
Фото: Avchelinia Photography: 1, 2, 3, 12