Соня Карпов: „Всеки ден доказвам на себе си, че всичко е възможно!“

* Детска линия от модния бранд Karpov

Соня Карпов, основател и креативен директор на модния бранд Karpov, е от българо-руски произход. Завършила е Национална гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“ в гр. София. В продължение на 5 години е работила като специалист мърчандайзинг за големите вериги бензиностанции „Лукойл“ и „Петрол“. По това време развива и своя фирма за дистрибуция на продукти, които е продавала в обектите на бензиностанциите и е правила тяхната логистика. От малка има свое виждане за модата – докато е търсила шивачи, които да разработят всекидневни облекла за нея, започва да мисли за създаването на свой моден бранд.
Karpov си има талисман – кученце от породата Джак Ръсел на име Кайро, което е родено само месец след създаването на бранда. Кайро е неразделна част от техния екип и им носи късмет.

Кога, как и защо започнахте да се занимавате с мода?

Преди около две години срещнах един невероятен човек и професионалист, който създава красота по такъв изтънчен начин, че запали в мен искрата, която роди идеята за Karpov Premium Couture. На тази случайна среща усетих вдъхновение, което спря дъха ми и преобърна всичко в мен. Искам да сложа своя отпечатък върху аутфити с изчистени кройки, отличителни материи за вечен стил и класа, които за моя радост се харесват от нашите клиенти и присъстват в гардероба на редица успешни дами у нас.
Модата винаги е била неизменна част от моя живот – моята сила, страст и въображение.

Как бихте описали своя маниер и процес на работа – от раждането на идеята до нейната реализация?

Всеки тоалет, който създаваме, е плод на много силна емоция, която е докоснала съзнанието ни и носи дълбоко послание в себе си. Неслучайно нашият слоган е „Бъди жена всеки ден“. Процесът на изработка е най-сладкият момент, защото очакването да докоснеш идеята, за която толкова си мечтал, да я материализираш, е необяснимо удовлетворение.

Кое е най-характерното и отличителното за Вашия стил?

За мен е повече от удоволствие, че стилът на Karpov все повече се докосва до съвременната успяваща жена. Както официалните ни тоалети (рокли, костюми, палта), така и спортно-елегантните носят увереност на дамата, която ги облече.

Откъде черпите вдъхновение за аутфитите, които създавате?

Основният източник на вдъхновение е наситеното ми въображение към смелото изразяване на свободата и силата на съвременната жена. Зад всеки тоалет стои дълбок замисъл, поука, страст и сантиментална история. Обожавам изчистената линия, която носи усещане за женственост, аристократизъм и класа, дори и в спортен сет с широк панталон и топ със свободен силует.

Кои са най-големите предизвикателства, които Вашата работа Ви поднася?

Всяка седмица пътувам между Пловдив и София, за да зареждам материали. Случва се да ни забавят доставките на платове, което е изключително неприятно, защото по този начин трудно може да изпълним направените поръчки в срок.

Как избрахте името на модния бранд Karpov и с какво е различна модата, която предлага?

Това е фамилията на моето семейство, на моя баща (един от най-добрите инженер проектанти у нас), който винаги е бил най-добрият пример за мен. Отличителният почерк на бранда са ексклузивните материи, дизайнерски принтове и изчистени кройки, които създават усещането за уникалност при всяко обличане.

Коя е Вашата първа професионална изява и следователно коя бе първата колекция, която представихте?

За мен беше изключително признание и чест, когато дълбоко уважаваният от мен проф. Любомир Стойков ми се обади и лично  ме покани да участвам в най-престижното събитие в българския моден дизайн - Годишните награди „Златна игла 2023“, на което имах удоволствието да представя Lady Boss Collection -  първата ми колекция от официални рокли, костюми и палта. Презентирах емблематичната рокля Bella Donna - тя е първият модел, който създадох и само за 24 часа след излизането ѝ в социалните мрежи, успя да превърне модния бранд Karpov в разпознаваем.

Върху какво работите в момента? Кои са акцентите във Вашата най-нова колекция?

Съвсем скоро излезе спортно-елегантна колекция от пет красиви и смели дизайнерски принтове, сред които всяка жена може да намери себе си. Искам да благодаря от името на целия екип на Karpov на Златка Димитрова за стилната фотосесия на колекцията, както и че именно тя въведе визията на спортните сетове в каталога ни, които се радват на голям успех. В момента подготвяме аутфити с характер за онези дами, които искат да изразят себе си в най-романтичните месеци – февруари и март, а роклята Lady in red, която е направена от френска дантела, е именно такава. Тя е посветена на онази страстна любов, която осмисля пътя и те провокира да откриеш най-доброто от себе си.

За кого е предназначена модата, която създавате?

Нашата мода е предназначена за дамите, които искат да привлекат погледите. Моделите на Karpov, независимо дали са за официален повод или за всекидневието, излъчват смелост, романтичност и увереност, създадени от първокласни материи и в ярки цветове.

Участвахте в ревю-спектакъла на „Златна игла 2023“. Какво е усещането да се изявите на такъв тип събитие?

Събитието, което остави най-значим отпечатък през изминалата година е именно „Златна игла 2023“. Сърдечно благодаря на Академията за мода, най-вече на проф. Любомир Стойков, който пръв забеляза почерка на Karpov и лично ни връчи в края на ревюто ни грамота на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд“.

Как избирате лицата на Вашите колекции? С какво по-точно Ви привлече Мария Игнатова, която взе централно място на представянето Ви на „Златна игла 2023“?

Основните качества, които са от ключово значение, когато избираме лице на наша колекция, са характер, женственост, харизма и сексапил.
С Мария Игнатова се усетихме още при първия ни разговор. Радвам се, че обстоятелствата ме срещнаха с толкова прекрасен човек. За мен е чест, че прие поканата да закрие ревюто ми на „Златна игла 2023“, облечена в един от най-хитовите модели на Karpov – костюм „Еуфория“. В момента подготвяме заедно първа капсулна колекция за нея, на която съвсем скоро ще може да се насладите.

Кои от световните дизайнери възприемате и определяте като Ваши косвени учители в модата и защо?

Изтънченият френски шик на Александър Вотие винаги е будил дълбоко възхищение в мен. Тоалетите му са категоричен пример за класа и стил, които ме вдъхновяват да развивам въображението си. Има дрехи, които водят до пристрастяване и не можеш да спреш да ги обличаш – това е и целта на Karpov – да създава зависимост към модата.

На кои български дизайнери се възхищавате?

Имах щастието на „Златна игла 2023“ да се запозная с редица успешни български дизайнери, които харесвам от години. Сред тях е Албена Александрова, дизайнер на модна къща „Рошавата гарга“. Мода се прави с много страст, внимание към всеки детайл, много въображение и безсънни нощи, а Албена е пример за създаването на мода.

Каква, според Вас, е ролята на Академията за мода в нашето общество и култура?

Моите искрени адмирации към проф. Любомир Стойков и Академията за мода, които години наред като стожер пазят смисъла и творчеството на дизайнерите в името на красотата. Именно така се създава история, която да служи за пример на следващите поколения. Респект, професоре!

Как определяте своя личен стил на обличане и  какво е характерно за него?

Настроението и динамиката са водещи при избора ми на облекло, и почти винаги ще забележите брошка или друг подобен детайл. Обожавам червения цвят във всичките му нюанси – той най-категорично ме описва с цялата си палитра.

Стилът на обличане на кои световни знаменитости Ви прави най-силно впечатление или се доближава до Вашия?

Мелания Тръмп е жената, чийто стил безспорно обичам – от красивите палта до цветните рокли. Голяма част от нашите тоалети са вдъхновени от нея. Дори тюркоазеното палто на Karpov, което бе представено на „Златна игла 2023“, носи нейното име.

Коя световна знаменитост бихте искали да облечете с Ваш тоалет?

Както споменах, моята муза в модата е Мелания Тръмп и се надявам да имам възможността да обогатя гардероба ѝ с дреха от Karpov. Искам да добавя, че би било чест за мен да създам тоалет за неповторимата Лили Иванова.

Какво означава за Вас модата? А успехът?

За мен модата е страст и любов, а любовта е източник и двигател за всеки успех, за който си инвестирал време, което е най-ценното.

За какво мечтаете?

Непрекъснато мечтая и именно мечтите държат будно онова непораснало момиче, което вярва, че всичко е възможно. И всеки ден го доказвам на себе си. Вярвам, че пътят на Karpov е правилен и тепърва ще показваме на какво сме способни.

Какво Ви предстои в професионален план през новата година?

За тази година подготвяме много интересни изненади за нашите клиенти. Разработваме нови кройки, както и капсулни колекции за популярни личности.
Увеличаваме персонала си, за да можем да изпълняваме поръчките максимално бързо. По време на първата за годината Вечер на стила – част от социално-културния проект на Академията за мода на тема „Лицата на елегантността“, презентирах две нови визии от новата колекция на модния бранд Karpov – Euphoria. Но най-новото и голямо предизвикателство пред нас е създаването на детска модна линия от спортни сетове.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. Соня Карпов – дизайнер на модния бранд Karpov.
2. Соня Карпов с грамотата на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд“.
3. Соня Карпов и Мария Игнатова на „Златна игла 2023“.
4. Соня Карпов заедно с Мария Игнатова и Гери Дончева Янков на „Златна игла 2023“.
5. – 7. Соня Карпов по време на „Златна игла 2023“.
8. – 9. Соня Карпов - дизайнер на модния бранд Karpov.
10. Александра Гърдева, облечена в Karpov, по време на „Вечер на стила: лицата на елегантността“.
11. Соня Карпов и Доника Николова, облечена в Karpov, по време на „Вечер на стила: лицата на елегантността“.
12. – 13. Предложения от новата колекция на модния бранд Karpov.
14. Кайро - талисманът на Karpov.
15. Соня Карпов заедно с Кайро -  талисманът на Karpov (грим: Марина Борисова).
Фото: Академия за мода / Петър Станев: 7, 11
Фото: Георги Палайков: 5, 6, 13, 14, 16
Фото: Личен архив на Соня Карпов: 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10, 12, 15