Мода и пътешествия?! Психология на модата?! Галина Денчева…

Галина ДенчеваГоспожо Денчева, вашата модна къща е първата в България с отдел „психология на модата”. Каква е неговата роля в създаването на новите колекции?

Смятам че терминът „психология” все още се подценява в България и звучи някак общо и далечно. От близо пет години разработваме, а от три - бранда ни притежава отдел „психология на модата”. Неговата цел е чисто аналитична – преди дизайнерския и конструктивен екип да създаде проекта на един модел, екипът ни знае точно кой е неговият клиент, какви са неговите интереси и къде ще облече дадената дреха. Много често атрактивната скица на едно облекло не е гаранция за неговата реализация. Защо ли?! Много просто – когато създаваш конфекционна серия трябва да мислиш математически – кой дизайн и коя конструкция е най-подходяща за модел, който ще бъде носен както от жена номер 40, така и от жена номер 54.... Конструирането на една дреха върху статичен „торс” не е предпоставка за удобство и комфорт, защото човешкото тяло притежава движение – ето защо за нас, дизайнерите е от изключително значение каква е професията на клиентите ни и къде ще бъде облечена дрехата. От близо пет години успяхме да развием creative-отдел, в който важна роля има звеното „психология на рекламата” – всяка година създаваме четири колекции, чийто презентации предизвикват истински фурор. Смея да твърдя, че единствени в България филмираме фотосесиите си на екзотични места като фокус не е единствено модата, която правим а и дестинациите, които сме избрали. До този момент имаме реализирани три проекта – „Зикра” – в Йордания, Петра, „Сахара” в Тунис и „Екзотично сафари” в Египет. В момента разработваме четвърти проект, който ще заснемем в края на месец май в Турция - Кападокия и Антакия в непосредствена близост до сирийската граница. С една дума - звеното „психология на рекламата” прогнозира кои са най-нестандартните форми за презентация. Рекламната кампания на бранда е наистина внушителна и за мен е едно от най-големите ни постижения, имайки предвид че е само 11 % от годишния ни оборот и сама по себе си е достатъчно показателна за финансовите ни успехи.

Как подхождате при работата си по един тоалет – първо моделът ли се заражда в главата ви или тръгвате от плата и търсите подходящата му реализация?

Всяка нова колекция, която налагаме на пазара се разработва в рамките на 6 – 7 месеца предварително. Звеното „психология на модата” прогнозира тенденциите за предстоящия сезон – те са в основата на цялостната визия. Тенденциите определят изборът на материи, силует, комбинации, техники на ушиване и аксесоари. Седем дизайнери предлагат визия – двама конструктори решават кои от скиците имат практическо приложение. За да влезе нова колекция в производство се гласува за всеки един модел – определяща роля има нечетния брой на отдела, а решаващ глас - главния дизайнер на бранда. В момента, в който колекцията е изпълнена „пилотно”, creative-отдела разполага с около шест месеца, за да разработи проекта на новата рекламна кампания.

Вашата модна къща е единствената у нас, която реализира филмови продукции за линиите си. Разкажете малко повече за това?

В момента, в който „пилотната” колекция е готова имиджовият отдел започва да търси екзотични дестинации, които да кореспондират на новата визия. Задължително условие е локациите да не са комерсиални и да изненадат дори и най-изявените пътешественици. Съществена роля има и организирането на Разрешителни за камерите, осветлението и седем-членния екип. Изключително е усещането да се докосваш до различни култури – бедуини, тауреги, нубийци, бербери....Разбира се, винаги има моменти на импровизация. Типичен пример за това е последното ни пътуване в Египет. Получихме Разрешителните едва в предпоследния ден от експедицията ни, а на следващия – бяхме в пустинята, операторът ни се беше качил върху джип, за да заснеме мираж .... оказа се, че прашинка е влезнала в камерата и... имаме Разрешителни, нооо нямаме камера, а сме в сърцето на Сахара!

Бедуински лагер в СахараАсуан – нубийско селище

Така се придвижвахме из ПетраЙордания, Петра – сесията току-що е приключила

Известна сте с това, че обичате да пътувате до далечни и непознати земи. Какво ви впечатли най-силно?!

Добротата – виждаш хора, които живеят доста примитивно според общоприетите представи, но са съхранили в себе си толкова сърдечност, топлина и непринуденост, каквато съм сигурна всеки от нас носи в себе си, но рядко я споделя така безрезервно.

„Съкровищницата” в ПетраЧувствате ли се гражданин на света?

Света и времето са само човешки понятия. Ако се чувстваш добре „в кожата си” всяко място по света се превръща в твоето място.

Какво е за вас България?

Мястото, на което винаги се връщам, независимо къде се намирам... И винаги ще бъде така.

Красива жена ли е българката?

За мен хората не са красиви и грозни, добри и лоши... помислете – и в най-неприятния за вас човек има нещо, което ви кара да се усмихнете - в този смисъл избягвам да обобщавам – във всеки търся красивото. И най-мрачният ден може да се превърне в незабравим...

Според вас модата влияе ли на начина, по който се променя идеалът за женска красота през годините? Каква е за вас красивата жена?

Да, определено модата влияе върху представите за красота и намирам това за отрицателен ефект на рекламата. Стремежът на всяка цена да подражаваш на модните тенденции както сами виждате е свързан с унифициране на най-ценното, което имаме – нашата индивидуалност. Масово сме заобиколени от компютърни образи, пластични операции и стремеж да спрем времето...Разпиляваме енергията си в кауза, която е абсолютно безмислена. Каква е за мен красивата жена? Харизматична.

С българските или с чуждестранните си клиентки работите по-лесно?!

Не разделям клиентите си на български и чуждестранни - когато работя по индивидуален проект е от значение личният контакт и това кой всъщност е насреща.

Ваши клиентки са много от известните дами в политиката и шоу-средите. Кой е най-значимият форум, при който сте видяла облечен ваш тоалет?

Затрупани сме от статии, в които се разказва кой, къде, каква марка е облякъл и колко чифта обувки пази трескаво в гардероба си... Защо да говорим за форуми, известни дами и „Оскари”...?! Всеки ден се случват чудеса и се радвам, че чрез бранда ни аз и моят екип сме част от вашия ден...

При пътуванията си сте се срещнали с много и различни общности, запазили етническите си корени. Смятате ли, че националните костюми на страните са показателни за темперамента на народа?

За мен националните костюми, старинните обичаи и ритуали говорят за народо-психологията на всеки етнос – колкото по-ярки и контрастни са цветовете – толкова по-темпераментен е бита.

Единственият начин да достигнеш закътаните нубийски селища е с лодка по НилТака живят бедуините в Египет - Сахара

Откривате модната си къща през 1989 г. Кои са най-големите трудности, през които преминахте?

Не обичам да се връщам назад във времето, живея тук и сега.

По какъв начин демокрацията повлия на развитието на модата у нас?

По абсолютно същия начин, по който е повлияла и на колегите по света... Ако погледнем еднозначно дори само от историческа гледна точка – пет века турско робство не са за пренебрегване...Просто всеки трябва да извърви пътя си – ние искаме за 20 години да наваксаме световния ритъм и традиция, изграждани поколения наред...

Това е бедуина, който ни помогна да организираме локациите в ПетраАсуан е рядък пустинен рай – пустиня, оазис и Нил

Имате редица награди от различни конкурси, но от известно време не участвате в подобни форуми, защо?

Модата като всеки друг бранш има и своята тъмна страна... Нека не разваляме илюзорната представа на хората за форумите в България.

Голяма част от местата, които снимахме в Уади Рум бяха труднодостъпни и имахме местен водачЕкипът ни в Египет

Кое за вас е най-ценното признание?

Любовта на хората.

Старинен „сук” за фурмиСпомняте ли си първия миг, в който се почувствахте успяла?

Успешна да, но успяла – не, успехът е променлива величина...

Какво е за вас щастието?

Баланс.

Изглеждате спокоен, уравновесен и много лъчезарен човек. Как успяхте да постигнете хармонията?

Открий себе си - когато знаеш какво искаш – лесно намираш път.

Откъде черпите енергия за този шеметен живот, който водите?

Пътешествията, работата, приятелите... Работният ми офис представлява „фотографска изложба” на пътуванията ми, понякога само един поглед към пустинен пейзаж или Бейрут по време на военен преврат... ме кара да се чувствам жива, адски жива.

До каква степен вътрешната красота и интелектът на човека намират израз в стила му на обличане? Трябва ли човек да е модерен, за да притежава стил?

Модните тенденции трябва да бъдат пречупени през личния мироглед – кой съм аз, какво работя, къде отивам... Вярвам в триумфа на личния стил.

В сърцето на Сахара – тук е сниман филма „Английският пациент”Има ли непреходни ценности в модата?

Непреходните ценности в модата са абсолютно същите като тези в живота – истинският човек е човек и в работата си, и в семейството и сред приятелите си...

Какъв е пролетно-летният сезон на Галинел?

Естествени материи – 100-ов памук, 100-ова коприна, много ръчен труд и силует, носещ свобода на тялото – такова ще е лятото на Галинел.

Какво внушение носи новата ви абитуриенска колекция?

Визията и цялостния стайлинг е строго индивидуален и към всяка абитуриентка подхода е различен. Какво искаме да внушим с екипа ми?! Всяка да бъде себе си – другите са достатъчно много...

Известна сте и с булчинските рокли, които правите. Как трябва да изглежда една жена в един от най-щастливите дни в живота си?

Няма жена, която да не си се е представяла в булчинска рокля, ето защо за мен и моят екип е от съществено значение да постигнем мечтаната визия на булчинската рокля, добавяйки от нас блясък, пищност и щипка екстравагантност.

Тунис – кадър от колекция „Сахара”Пустинята Сахара – сесия при 54 0 C

Модата - творчество, спектакъл или бизнес е според вас?

За мен модата е ритъм на живот, съвкупност и от трите параметра.

Това е единственото превозно средство, с което можеш да достигнеш до всяка точка в пустинятаБедуинска шатра – снимка за спомен

Интервюто взе Полина Петрова – FEN Magazin

Снимки:

1. Галина Денчева
2. Бедуински лагер в Сахара
3. Асуан – нубийско селище
4. Така се придвижвахме из Петра
5. Йордания, Петра – сесията току-що е приключила
6. „Съкровищницата” в Петра
7. Единственият начин да достигнеш закътаните нубийски селища е с лодка по Нил
8. Така живят бедуините в Египет - Сахара
9. Това е бедуинът, който ни помогна да организираме локациите в Петра
10. Асуан е рядък пустинен рай – пустиня, оазис и Нил
11. Голяма част от местата, които снимахме в Уади Рум бяха труднодостъпни и имахме местен водач
12. Екипът ни в Египет
13. Старинен „сук” за фурми
14. В сърцето на Сахара – тук е сниман филма „Английският пациент”
15. Тунис – кадър от колекция „Сахара”
16. Пустинята Сахара – сесия при 54 градуса C
17. Това е единственото превозно средство, с което можеш да достигнеш до всяка точка в пустинята
18. Бедуинска шатра – снимка за спомен
19. Петра
20. Тунис, Сахара – наблизо са декорите от „Междузвездни войни”

ПетраТунис, Сахара – наблизо са декорите от „Междузвездни войни”