Ирина Влади: „Всичко, в което изглеждам красиво, за мен е модерно“

Как ще коментирате удостояването Ви с приза „БГ модна икона 2023“ на Академията за мода? Какво означава за Вас това?

Тази награда е много ценна за мен, защото е не само за стил, но и за успех. Това е едно цялостно признание, което е изключителен комплимент. Благодарна съм на проф. Любомир Стойков и на Академията за мода за това, че попаднах в листата тази година, при това едновременно с добри приятели като Христина Бобокова и Мария Георгиева.

Ирина Влади

Каква е Вашата дефиниция за модата?

Всичко, в което изглеждам красиво, за мен е модерно. Имам дрехи отпреди 10 години, които все още нося заедно с нови аксесоари.

Ирина Влади

Доколко следвате модните тенденции и доколко ги пренебрегвате?

Модата има много измерения и тенденции, а аз следвам само тези, които ми дават увереност, че изглеждам добре. Има дрехи, в които се чувстваш комфортно и красиво, цветове, които ти отиват и когато това се съчетае с подходящите аксесоари, модата става част от теб.

Ирина Влади

Как решавате с какъв тоалет да се облечете, какъв е подходът Ви към аксесоарите и кой е любимият Ви парфюм?

Зависи от събитието - много често съм с нещо семпло, но когато представям големи проекти пред много хора винаги обмислям тоалета си в детайли. Случвало ми се е на презентация за хотел, чийто корпоративен цвят е жълто, да се появим случайно с целия ми екип в яркожълто. Беше много забавно за отсрещната страна. Любимият ми парфюм е на „Диор“ (от наливните) и се казва „Водата на ангелите“.

Кой е оказал най-силно въздействие върху стила Ви на обличане?

Най-силно въздействие върху стила ми е оказал Аликзандър Маккуин. Винаги съм го харесвала и има нещо в марката, което резонира с мен самата. Когато ходя на важни събития, обикновено съм с нещо негово. Харесвах много и Джон Галиано, най-вече тренда от Сентрал Сейнт Мартин в Лондон, който промени визията на висшата мода и го приближи към хората.

Ирина Влади

Кои са любимите Ви модни брандове (чуждестранни и български)?

Освен Аликзандър Маккуин, харесвам Задиг и Волтер, Анин Бинг и Вивиън Уестууд. От българските брандове имам вечерни рокли на Жана Жекова и София Борисова.

Ирина Влади

Разкажете ни случаи, в които външността Ви е помагала да се справите със сложна ситуация?

Аз не съм от хората, които много се притесняват как ще са облечени. Вероятно заради вътрешната ми увереност, свързана с това, което правя. Но когато представям големи хотели и знам, че хората, които ме оценяват, са също добри дизайнери, получавам почти сценична треска. Единственият начин, по който я овладявам е, като си казвам, че съм направила най-доброто, което съм могла и изглеждам по най-добрия възможен начин. Преди няколко години, на представяне в Маями, екипът беше много впечатлен, от това, че успях да се облека и да отида на фризъор за вечерята - всичко това за 55 минути, но се получава, когато си организиран.

Допускали ли сте гафове с облеклото си и кога?

Най-забавният гаф беше преди година на първото ми посещение в Риад, Саудитска Арабия. Тогава реших, че ще е добре да съм с традиционната за жените абая (дълга и широка рокля). Така се появихме на среща с моя колежка и архитект от Лондон на 47-ми етаж в най-високата сграда в Риад - Кингдом център. Всички останали бяха с панталони и сака и много се забавляваха на нашето традиционно облекло.

Ирина Влади

Как бихте характеризирали своя личен стил?

Аз имам много обикновен, често променящ се и непретенциозен стил във всекидневието , който се старая да изглежда елегантен, дори когато отивам на разходка в парка.

Каква според Вас е връзката между интериорния дизайн и модата и с какво едното помага на другото?

Двете са били винаги свързани като тенденции, традиции, линии. В интериорния дизайн винаги наблюдавам какво се случва с модата и защо. Една от фирмите, с които работя е собственост на „Шанел“ в Париж. Те правят котюр платовете им и след това създават тъкани за интериорните дизайнери. Наскоро видях последната им колекция, в която има обшивки за пердета и кресла, които приличат буквално на уголемени колани на „Шанел“, разпознаваеми и елегантни.

Ирина Влади

В кои случаи в работата си като интериорен дизайнер се вдъхновявате от модата и костюма?

Винаги и за всеки проект има нещо, което е заимствано от модата, но мисля, че и обратното е вярно. Когато един дизайнер създава тоалет, обикновено си представя място, на което ще се носи. Често вечерните рокли са снимани в изключителни стаи на някое палацо. Посланието на дрехите е много по-силно, когато са в подходяща атмосфера. В интериорите също винаги си представяш първо как ще изглеждат посетителите и какво ще е усещането, когато влизат за първи път.

Стилът на кои световни знаменитости (от сферата на киното, спорта и др.) Ви прави най-силно впечатление и защо?

Силно впечатление ми прави принцеса Кейт – облича се с тоалети, които изглеждат, че са направени без усилие. Тя винаги има вид на някого, който заявява, че се харесва и не се интересува от мнението на хората. От мъжете това е Том Форд и неговата формула на елегантност. Срещала съм го много пъти, защото работехме на един етаж в последните 6 години и никога не е бил по-малко от безупречен. Една от жените, които съм следвала винаги беше Вивиън Уестууд. Нея първо я чуваш, когато се задава по коридорите с гръмогласното ѝ говорене и след това я виждаш. И всичко около нея беше шумно и запомнящо се. Въпреки това моята модна икона си остава Кейт Мос.

Интервюто взе Радинела Гелева

Снимки:
1. Ирина Влади с наградата за „БГ модна икона 2023“ в категория „Интериорен дизайн“.
Фото: © Академия за мода / Хайлайф
2. Победителите в „БГ модна икона 2023” заедно с проф. Любомир Стойков – Христина Бобокова, арх. Весела Мирянова, Златимир Йочев, Илиана Раева, Дара, Мария Георгиева и Христина Бобокова (от ляво надясно).
Фото: © Академия за мода / Хайлайф
3. Проф. Любомир Стойков заедно с Ирина Влади.
Фото: © Академия за мода / Хайлайф
4. – 7. Тоалети, описващи стила на Ирина Влади.
Фото: © Личен архив на Ирина Влади