Кожените дрехи се завръщат

Кожените дрехи отново са на мода. Много дизайнери - Proenza Schouler, Brandon Maxwell, Altuzarra, Bottega Veneta, Dilara Findikoglu, Acne Studios, Halfboy, Stella McCartney, Vince, The Row, SPRWMN, Versace, Petar Petrov, Toteme, Isabel Marant, Nanushka и др. представиха в колекциите си за 2022 и 2023 година кожени варианти.

Вече се използват нови материи, които са екологични, в съответствие с постоянно променящите се ценности не само на дизайнерите, но и на съзнателните потребители, а модните къщи правят модели, подходящи както за по-младите, така и за по-възрастните. Всичко може да се види в кожен вариант – палта и блейзъри, рокли и поли във всички дължини, вталени панталони и дори ризи.

Българската марка Рени Стил предлага сака, панталони и поли от промазка - материя с водоотблъскващо покритие, наподобяваща кожа.


Модел на Рени Стил Русе

Кожено сако
Структурираният силует и гланцовата повърхност на материята правят сакото идеално едновременно за офиса и за излизане вечер. За важна среща може да го комбинирате с панталон или пола и копринена блуза.

Кожени панталони
Кожените панталони може да ви създадат усещане за 70-те или 90-те години на миналия век, но може да ги носите по много различни начини според случая.


Модел на Isabel Marant SS23

Тесните панталони удължават силуета. Кожени панталони с изчистена риза и кожени обувки е подходящо съчетание за офиса, а с официално бюстие и обувки с тънки токчета – за вечерно парти. Друга много популярна визия е комбинирането на кожен панталон с бял топ потник и кожени маратонки.

Кожена пола
Независимо дали предпочитате мини, миди или макси дължина, кожената пола е задължителна част за вашия гардероб. Може да я съчетаете с подобно сако и различни по стил блузи и топове.


Модел на Versace SS23

Предимството на кожените дрехи е не само че са модерни, но и че могат да се носят през всички сезони на годината и се предлагат в разнообразни цветове. На тях може да се гледа като на инвестиция занапред, защото са много дълготрайни. За да удължите живота на кожените си дрехи, никога не трябва да ги перете в обикновена пералня, за да не се наруши текстурата им и да се напукат. Перилните препарати могат да премахнат покритието от кожата, затова вместо тях се използват балсами за естествена кожа, които се нанасят с влажна кърпа или гъба. След почистване на повърхността е важно да се третират с овлажнител или балсам за кожа, за да се предотврати изсушаване и напукване.

Синтетичните кожи се държат много по-различно от естествените, тъй като покритието им няма свойствата на естествената кожа за самовъзстановяване и е важно да се избягват надрасквания. Не се препоръчва носенето на остри бижута около дрехите от синтетична кожа. Ако се замърси синтетична кожа, може да се избърше с влажна кърпа или да се занесе на химическо чистене и специалист.