Тенденции от Седмицата на модата в Копенхаген за есен-зима 2023/2024

Месецът на модата традиционно започва с ревютата в Ню Йорк, но всеки вътрешен за бранша човек знае, че истинското начало е в Копенхаген. Колекциите на скандинавските дизайнери и стрийт стила на техните посетители са показателни за бъдещите тенденции. Ето кои са най-силните модни тенденции за есен-зима 2023/2024.

Пуф връхни облекла
Модата среща функционалността с пуф палта, което най-вероятно е причината да ги виждаме сезон след сезон. Дизайнерите от Копенхаген последваха примера, като показаха много версии.

Helmstedt
Helmstedt

Emilie Helmstedt представи тънко пуф палто със средна дължина. То е издържано в омбре комбинации от кафяво, охра, лилаво, синьо и розово и беше показано върху ръчно изрисувани дънково яке и пола, чорапи и маратонки.

Holzweiler
Holzweiler

Визия 32 на норвежкия лейбъл Holzweiler се състои от изрязано, но свръхголямо, тъмносиньо пуф яке върху лайм зелено боди с черна шарка с природни мотиви.

Selam Fessahaye
Selam Fessahaye

Шведско-еритрейският дизайнер Selam Fessahaye показа обемно ватирано палто в традиционен камуфлажен десен.

Stine Goya
Stine Goya

Визия 43 на Stine Goya представлява парка, пристегната в талията, и панталон в многоцветен принт с подходящи гамаши и ръкавици. Черни лъскави ботуши завършваха визията.

Щампи
Дизайнерите внесоха допълнителен интерес към основните форми, като използваха сложни цялостни щампи в цветни комбинации.

Ganni
Ganni

При Ganni Дите Рефструп показа всичко в едно с бухнали на раменете ръкави и набрана предна част. Цялостният принт представлява абстрактна смесица от розово, лилаво, синьо и зелено.

Lovechild 1979
Lovechild 1979

За Lovechild 1979 Мия Капелгард представи рокля до глезена с размит принт на цветя в тъмносиньо, синьо и сиво и с подходящ шал за врата.

Munthe
Munthe

От копенхагенската марка Munthe представиха сако с по-голяма дължина върху блуза и панталон, всички в един и същи принт. Дизайнът е ръчно рисуван и оцветен в различни нюанси на зеленото и слонова кост.

Stine Goya
Stine Goya

Stine Goya показа костюм с панталон и сако с широки рамене и три копчета от жакардова материя в синьо и черно с участъци от метално златно и сребърно.

Плетива

Скандинавските дизайнери са известни със своя опит в трикотажа. Много от моделите на есен/зима 2023 имат иновативни визии.

Henrik Vibskov
Henrik Vibskov

Визия 37 на Henrik Vibskov е плетена, яркозелена рокля с дължина до земята и с имитация на поло яка.

TG Botanical
TG Botanical

Украинската дизайнерка Татяна Чумак показа оребрен пуловер с деконструирана горна част, съчетан с плетени гамаши.

A. Roege Hove
A. Roege Hove

Амали Рьоге Хове е концептуален дизайнер на трикотаж. Визия 37 представлява изрязан топ с оребрена плетка с наслагване. Той е съчетан с черен панталон от оребрено трико. И двете части са изработени с комбинацията от памук и найлон.

Aeron
Aeron

Основателката и креативен директор от Будапеща Естер Арон показа няколко плетени тоалета.

Пластове

Повечето от дизайнерите в Копенхаген показаха облекла, съобразени с индивидуалните нужди. Най-свежи изглеждаха многопластовите стилове.

Mark Kenly Domino Tan
Mark Kenly Domino Tan

Визия 17 на творческия директор Каролин Енгелгаар представлява рокля с цепка отпред, рошав подгъв и подходящо изрязано сако в топлите нюанси на кафяво/сиво, с полупрестилка, наслоена от талията.

Rabens Saloner
Rabens Saloner

Визия 1 на Birgitte Raben се състои от полусако, насложено върху топ туника и панталон с широки крачоли – всички от бежов креп плат. Тоалетът е допълнен с шапка и чанта от дебел мъхест вълнен плат.

The Garment
The Garment

Визия 21 на Sophia Roe и Charlotte Eskildsen съчетава двупластов сив пуловер и пола с цепка отпред върху сиви габардинени панталони. За контраст е добавен шал на врата в цвят слонова кост.

Holzweiler
Holzweiler

Мария Скапел Холцвайлер показа кариран костюм от две части в неутрален цвят с мини фустанела върху панталона и черен изрязан топ под сакото за завършване на съчетанието.

Източник: fashionunited.uk