Как да поддържаме мебелите у дома като нови

Независимо колко качествени мебели избирате да поставите у дома си, какво е тяхното ценово изражение, дали материалът на изработката е първокласен или не, те рано или късно ще придобият увехтял вид. На какво се дължи това?

Сред основните причини, които експертите от онлайн магазин за мебели Хоп споделят, е липсата на правилна поддръжка. Ако искате да имате стари мебели, закупени преди много години, които изглеждат като нови, разковничето е в грижите, които полагате за постигането на целта. 

мебели Хоп

Какви са предимствата на поддръжката на обзавеждането?

Редовното почистване на мебелите във вашия дом носи със себе си значителни предимства, част от които са следните няколко:

- старите придобивки изглеждат като нови – независимо кога сте закупили своето обзавеждане, то може да изглежда безупречно, да притежава необходимия блясък или дори гостите ви да ги бъркат с чисто нови. Това е възможно, само ако полагате усилия за целта. В противен случай, обзавеждане на няколко месеца може да изглежда захабено, с драскотини, петна или избледнели участъци, все едно е старо;

- редовното чистене е здравословно – в основата на поддръжката стои редовното почистване. Изграждането на навик за обработване на различните участъци от дома ви с подходящи препарати и почистващи пособия, действа не само за външния облик на мебелите, но и за вашето здраве. При липса на редовно почистване, по повърхността на различните дървени, текстилни или други изработки, се наслоява прах. В праховите частици се съдържат акари, които могат да навредят на здравословното ви състояние и чрез вдишването попадат в организма. Могат да причинят раздразнение, под формата на кихане и кашляне, алергии и дори астма. Поддържането на чисти повърхности не е за подценяване. Освен акари, липсата на грижа може да причини поява на мухъл и плесен, които също са в основата на респираторни заболявания и дискомфорт. Освен за здравето, те имат неблагоприятен ефект и върху интериора ви;

- спестявате средства – ако навременно реагирате, премахвате петна от храни, напитки или мръсотия, вие ще съумеете да запазите мебелите си максимално дълго в безупречен външен вид. Правилната грижа ще ви донесе дълъг експлоатационен срок, което ще ви спести средства от претапициране, реновиране или закупуване на ново обзавеждане;

- създаване на добро впечатление – когато си поканите гости вкъщи, несъмнено интериора и облика на вашето обзавеждане ще създадат впечатление сред посетителите.

Грижи според типа на мебелите

За да извършите правилна поддръжка и почистване на своите мебели, на първо място трябва да направите разграничение на типовете спрямо материала на изработка. В противен случай рискувате да нараните деликатните повърхности и да постигнете негативен ефект. В зависимост от типа се разграничават следните мебели:

1. Кожени

Могат да бъдат изработени от естествена и от еко кожа. Въпреки че този материал е издръжлив и притежава здравина, той е деликатен за обработка и съхранение. Ако притежавате или искате да си закупите кожен диван, трябва да бъдете наясно, че повърхността се зацапва лесно, което изисква често почистване. За да запазите нейната гладкост, отличен външен вид и комфорт, който носи, трябва да прилагате специални препарати, под формата на емулсии. Те са предназначени за обработка на кожа и я подхранват, за да се запази максимално дълго в първоначалния си облик. По време на зимните месеци, когато в дома си поддържате изкуствено отопление, е важно да извършвате подхранването по-често, защото топлината влияе на кожата. За премахването на прах и зацапване, можете да използвате и суха микрофибърна кърпа.

2. Меки

Можете да почиствате дамаската и текстилните влакна с прахосмукачка, като използвате специален накрайник за целта. Съществуват и специални уреди за пране на дивани, фотьойли и друга мека мебел, които почистват мръсотията в дълбочина и едновременно с това допринасят за свежия вид на обзавеждането. Можете да използвате влажна кърпа за чистене на тапицерията.

3. Дървени

При дървото също се изисква повишено внимание в поддръжката. Дървените изработки трябва да се почистват с минимално влажни пособия. Не бива да ги поливате с обилно количество вода, защото може да се появи риск от раздуването им. За да предпазите повърхността на дървените изработки, като маси и столове, от драскотини и поява на несъвършенства, можете да използвате специални препарати за обработка на дърво, които да нанесете със суха кърпа.

4. PVC

PVC е предпочитан вариант за обзавеждане в банята, където има прекомерно количество влага. Материалът е водоустойчив, не е податлив на корозия и не изисква специални грижи. Можете да използвате универсален почистващ препарат. 

За да поддържате дома си и обзавеждането в него изрядни, е подходящо да се насочите към висококачествени почистващи пособия, които да гарантират запазването на външния облик и почистване на мръсотията в дълбочина.