10 ключови дрехи за вашия гардероб за пролет/лято 2023

Във висшия сегмент на модната индустрия на САЩ някога е имало комерсиална необходимост дизайнерите да представят колекция „круиз“. Тя е била доставяна в магазините в края на годината и е била предназначена за заможни клиенти, които са пътували до топлите страни в периода между декември и април и са се нуждаели от свежи визии от по-леки материи.

С течение на годините повечето големи марки продължават тази традиция, тъй като тя служи за различни цели. Тя би могла да освежи зимната колекция, да даде представа за следващия сезон или просто по стара традиция да осигури дрехи за топлото време през зимния сезон. Наречете я както искате – круиз, ризорт или предпролет. Представяме ви десетте ключови артикула за дамска мода Resort 2023.

1. Корсет

Няколко дизайнери, сред които Кристофър Джон Роджърс и Проенца Шулер, представиха типа структуриран корсет, станал популярен от Жан Пол Готие и Вивиен Уестуърд преди няколко десетилетия. Колекцията на Ники Цимерман е изпълнена с такъв тип силуети, станали популярни през 50-те и 60-те години на миналия век. Един от моделите представлява структуриран корсет без презрамки и подходяща обемна пола с щампа с мотив яхти.

Дамска мода
Zimmerman

2. Панталон с принт

След тазгодишния си успех, костюмите с панталони в ярки цветове или с цялостен принт продължават напред и в следващата година. Версията на Фредерик Андерсън е съчетание от сако и тънък разкроен панталон в син и зелен принт.

Дамска мода
Фредерик Андерсън

3. Черно кожено яке

Откакто Марлон Брандо носеше такова яке във филма „Дивият“ (1953 г.), черните кожени якета се превърнаха в символ на младежкия бунт. Versace, Givenchy и Louis Vuitton показаха различни версии. Derek Lam 10 Crosby включи традиционна визия с ватирани подплънки на лактите, украсени със сребристи метални копчета.

Дамска мода
Derek Lam 10 Crosby

4. Макси пола от деним

През последните няколко сезона здравите дънкови поли, особено с по-дълги дължини, се завърнаха. Те бяха показани от N21 и Burberry. Дизайнерът за Tod's, Уолтър Киапони, представи визия в светлосиньо и бяло с накъсани краища.

Дамска мода
Tod's

5. Костюм от туид с мини пола

С течение на годините много дизайнери са използвали традиционния костюм на Chanel. При Carolina Herrera Уес Гордън показа костюм от туид в розово и бяло без яка, обшит с волани, с подходяща мини пола с цепка отстрани. Dsquared2, Giambattista Valli и Derek Lam последваха примера.

Дамска мода
Carolina Herrera

6. Карго панталони с джобове

Тези панталони се появиха в няколко колекции, включително тези на Diesel и Dsquared2. Никола Броняно утвърди имиджа на Blumarine като му придаде Y2K завършек. Дизайнерът съчета карго панталони с много джобове с женствен топ с оголени рамене с къдрички. И двете части са в кремаво.

Дамска мода
Blumarine

7. Дънки със свободна кройка

През последните сезони дънките възприеха силуета, станал популярен през 90-те години на миналия век. Такъв е случаят с един от моделите на круизната колекция на MM6 Maison Margiela за 2023 г., който включва меки, изключително дълги, много широки дънки с връзка на талията.

Дамска мода
Maison Margiela

8. Плетиво от лурекс

За марката Paco Rabanne Жулиен Досена показа няколко блестящи плетива, станали популярни през 70-те години на миналия век. Един от моделите ѝ представлява горнище-сутиен, изплетен от Lurex, съчетано с макси пола, с цепка отстрани, в кремави и златисти ивици. Блестящи плетива се видяха и при Тори Бърч, Проенца Шулер, Кристофър Джон Роджърс и Каролина Ерера.

Дамска мода
Paco Rabanne

9. Риза

В много колекции за ресорт 2023, включително тези на Diesel, Rosetta Getty и Sacai, бяха показани раирани и бели ризи, които по един или друг начин правеха впечатление. Сред костюмите от туид и роклите с щампи на Chanel Вирджиния Виар представи серия от артикули, изработени от памучно райе, украсени с логото на модната къща и номерата на нейните аромати. Отличава се модел на риза-рокля с бяла яка, с дълги ръкави и копчета и флорален нагръдник.

Дамска мода
Chanel

10. Бермуди

"It"-момичетата отново направиха популярни бермудите и дънковите шорти с дължина до коляното „jorts“. В Etro вторият показан модел се състоеше от сако и къси панталони с дължина до коляното и еуфористичен принт.

Дамска мода
Etro