Дамска чанта - универсална или според повода

Дамската чанта е не само аксесоар, в който се събират много необходими неща, но и начин на себеизразяване. Нито една жена не може да се лиши от това средство за функционално съхранение на вещи, което е и практично, и придава завършен вид на всяка визия.

Изборът на правилната чанта за конкретна визия е трудна задача и често се налага да променим напълно външния си вид само защото не ни харесва как чантата се съчетава с панталоните или блузата. От значение са дръжките, както и цветът. Това е и причината всяка жена да търси онази дамска чанта, която да подхожда на всяко облекло, но и да бъде модерна, като в същото време успява да побере и необходимите вещи за деня.

дамски чанти

Въпреки огромното разнообразие от модели по отношение на дизайн, материал, цвят и др., няма чанта, която да бъде универсална и да бъде подходяща едновременно за работа, за свободното време, за официално събитие, за пазар или плаж. За всяка ситуация са подходящи определени модели, отговарящи на изискванията на етикета, като в същото време се следи и за критерий като практичност.

Основна чанта за ежедневието

Чантата за всеки ден трябва да бъде удобна и издръжлива, с достатъчно джобове и отделения. Може да заложите на чанта тип „пазарска”, тип торба или раница. Ако изберете раница, ще откриете елегантни модели, съчетаващи едновременно раница и чанта. Практичен вариант е чанта със средна големина, стабилно дъно и мека кожа. Не трябва да бъде прекалено предизвикателна, а относно цвета, добре е да го съобразите с повечето дрехи в гардероба си. Може да изберете чанта с класическа форма от еко кожа с две различни дръжки, с изчистен дизайн или по-малък вариант, като се ръководите от усещането си за комфорт.

Чанта за работа

Ако работите в офис и трябва да спазвате определен дрескод, ще ви е необходима бизнес чанта от естествена кожа с текстура по избор – гладка, ватирана, релефна и др. Обикновено това е средно голям модел, гарантиращ функционалност и удобство с практичното си вътрешно разпределение, място за лаптоп, къси дръжки и дълга каишка за през рамо.

Чанта за вечерно събитие

За посещение на ресторант, парти, театър, светско събитие и др. не се счита за проява на добър вкус голямата обемиста чанта. Подходящи са малките варианти с къси дръжки или тип портмоне, като може да се избират по-ярки цветове или искрящи покрития.
За какъвто и повод да ви трябва чанта, съобразете размера ѝ според фигурата си. Дамите с по-фино телосложение трябва да избират по-малки чанти, а тези с по-пищно тяло – със среден размер. За дама с нисък ръст е подходяща чанта с дълги дръжки, която, носена през рамо, удължава визуално силуета. Високите дами е добре да носят чантата на лакътя си или в ръка, като за тях е подходящ обемен и хоризонтален модел.

В цветово отношение дамските чанти са изключително разнообразни. Важно е да изберете цвят, който да не съвпада с цвета на горното ви облекло, а също и с цвета на обувките. Така чантата ще бъде важен акцент в цялостната ви визия и ще подчертава индивидуалния ви стил.