Таня Скринска: еталон за стилна и успешна бизнес дама

* Двукратната носителка на „БГ модна икона“ – за своята ценностна система, стила на работа и обличане и най-важните житейски принципи
** Проф. Любомир Стойков: „Таня Скринска олицетворява единството на перфектната бизнес комуникация, модерния мениджмънт и корпоративния дрескод!“

Таня Скринска е бизнес дама, която вече 15 години управлява собствен международен бизнес,  свързан с фрахтоване, интермодален и мултимодален транспорт. Компаниите ѝ разполагат с офиси и логистични бази в България и Чехия. Завършва „История“, „Администрация и управление“, „Регионално развитие и политика“ и „Управление на човешките ресурси“, а професионалния си път започва в представителството за медицинска апаратура на  Olympus в България.За нея експертът по имидж и стил проф. Любомир Стойков споделя: „Таня Скринска е два пъти лауреат на най-престижната награда у нас за стил и професионален успех „БГ модна икона“ в категория „Бизнес". С достойното си присъствие тя се откроява на най-представителните събития на Академията за мода, в т.ч. и на Годишните награди „Златна игла“. Високо следва да се оцени всеотдайността й към редица човешки, социални и културни каузи. За мен г-жа Скринска олицетворява единството на перфектната бизнес комуникация, корпоративния дрескод и модерния мениджмънт. Безспорен факт е, че през годините тя усъвършенства стила на своята индивидуалност и персонализира по забележителен начин визуалната си култура. Моите адмирации!“.

Таня Скринска

Как ще коментирате това, че два пъти сте удостоена с приза БГ модна икона на Академията за мода?

За мен е чест и привилегия да съм двукратен носител на приза БГ модна икона в категория „Бизнес“. Тук е мястото да благодаря на Академията за мода, на проф. Любомир Стойков и на всички, които са гласували за мен, за високата оценка, за признанието и за наградата. Щастлива съм, че в мое лице са открили посланик на елегантността, щастлива съм, че моят личен стил и качества са се откроили, че Академията за мода ги е забелязала и че съм удостоена с това престижно отличие и то за втори път.

Кои според Вас са най-важните принципи и правила в бизнеса като цяло?

Едва ли съществуват универсални принципи и правила. Предполагам, че всеки един човек, който се занимава с бизнес, ще Ви отговори по различен начин на този въпрос. Лично аз, в бизнеса и в професионалното си поведение се ръководя от принципите и правилата, които следвам и в личния си живот. Вярвам, че коректността, лоялността и точността са все още на мода и имат своята висока добавена стойност. Безспорно компетентността и професионализмът, интегрирането на нови технологии и процеси и инвестирането в човешки ресурси са от ключово значение за развитието на всеки един бизнес, но без лоялност, коректност и взаимно уважение не бихме могли да говорим за абсолютен успех. Редно е да спомена и думи като дисциплина, постоянство, отговорност и устойчивост, защото днес, живеейки и работейки в толкова динамични времена, си мисля, че именно това са едни от най-важните принципи и правила, които трябва да следваме.

Таня Скринска

Вие сте успешен мениджър и една от причините за този успех, предполагам, е умението да работите с персонала, да мотивирате своя екип, да интегрирате личните с професионалните цели. Коя е формулата за този успех?

Благодаря Ви за мнението и оценката. Успехът е относително понятие. За някои той е свързан с издигане в йерархията или с по-високи доходи, за други е свързан с престиж, слава или признание от околните. За мен успехът се корени в това да се чувствам удовлетворена от себе си и от делата си, да правя хората около себе си щастливи и да успявам да ги мотивирам по възможно най-добрия начин. Лично аз не се замислям върху това дали съм успешна или как да стана по-успешна, а се замислям върху това как да върша по-качествено работата си, как да мотивирам още по-добре екипа си и как да работя още по-безупречно с партньорите и клиентите си. Прави ми впечатление, че напоследък повечето хора мислят единствено и само за крайния резултат, но не се замислят върху стъпките, които водят до него. А аз се замислям именно върху тях, аз акцентирам върху детайла и върху всекидневните малки успехи. И си мисля, че именно по този начин успявам да мотивирам и хората, с които работя. Старая се да им давам свобода в работата, но същевременно съм винаги насреща за съвет или подкрепа. Старая се да бъда лидера, когото очакват и когото трябва да имат, защото във всяка една компания неминуемо има периоди, в които трябва да се взимат трудни решения и да се отстояват позиции. Точно в тези моменти хората в екипа ми знаят, че могат да разчитат на мен, и вярвам, че именно това ги мотивира да са още по-дейни и всеотдайни.

Таня Скринска

Иска ми се да отбележа, че до голяма степен благодарение именно на тях и тяхната подкрепа аз пък съм мениджъра, когото откривате в мое лице днес. Затова искрено вярвам, че успехът ни е общ и споделен!

Как се справихме с Ковид кризата в България?

От гледна точка на мерките, които ни налагаха като граждани, безспорно България беше една от страните с най-либерални мерки. Погледнато обаче от страната на бизнеса, считам, че повечето държави в ЕС се справиха неуспешно с Ковид пандемията и с последиците от нея. За съжаление, в това отношение България не направи изключение. Кризата беше на първо място здравна, но постепенно прерасна и в икономическа. Тя беше повсеместна. Въпросът беше да има стратегия за справянето с нея, а сякаш липсваше. Бизнесът не се нуждаеше само и единствено от компенсации, а от предвидимост и яснота за това какво предстои, за да може да се адаптира и реорганизира по възможно най-бързия и най-добрия начин.

Таня Скринска

Кои са най-големите предизвикателства пред Вашия бизнес в следствие на Ковид пандемията и как успявате да се справите с тях?

Ковид пандемията се отрази в по-голяма или в по-малка степен на всеки един сектор и на всеки един бизнес поотделно. Липсата на сигурност и яснота как ще функционира българската, европейската, световната икономика и отделните пазарни сегменти е причина да не могат да се следват изградените стратегии и планове отпреди пандемията. Основните предизвикателства пред нашия сектор са свързани с постоянната нужда от адаптиране спрямо бързо променящата се пазарна среда, постоянната нужда от реорганизация на дейността заради липсата на кадри и необходимостта от внедряване на нови процеси, за да можем релевантно да посрещнем пазарните нужди. Налага се необходимост от гъвкави и иновативни решения, заради постоянно променящите се икономически и политически условия. Паралелно с всичко това днес сме изправени и пред предизвикателството на постоянно увеличение на цените на горивата, електроенергията, пътните и други такси, увеличение на осигурителния праг, липса на кадри и т.н.
Важно е да бъде създадена нова организация на ниво държава по възможно най-бързия начин, за да може бизнесът да посрещне успешно всички тези предизвикателства на новата реалност.

Имате ефективни и пълноценни бизнес връзки с редица чуждестранни партньори. Кое в техния стил на работа Ви прави най-силно впечатление и защо?

Да, така е. Бизнесът ни е свързан и с български, и с чуждестранни партньори и компании. Със сигурност трябва да се отбележи, че начинът на работа е колкото еднакъв, толкова и различен. Познаването на културата, порядките и езика на страната, с която се работи, безспорно помага за изграждането на по-пълноценни и трайни бизнес отношения. Но в никакъв случай не мисля и не бих искала да казвам, че с чуждестранните партньори се работи по-лесно или по-добре, отколкото с българските. Аз не деля хората на българи и чужденци, а на компании, които проявяват по-голяма прецизност в работата и съответно имат добра организационна структура, и на компании с не толкова добра. Това, което ми прави впечатление при повечето чужденци обаче, е фактът, че те по-трудно дават кредит на доверие на нов партньор, но когато го направят, са лоялни. Подобен тип поведение лично мен винаги ме е респектирало!

Кои световни знаменитости могат да бъдат наречени световни модни икони?

За мен модните икони не просто олицетворяват типичния за времето стил, а превръщат в масови собствените си идеи за визия и поведение. Това са хора с безупречен стил, но и с харизма, и най-вече с характер. За мен стилът се откроява не само в елегантната дреха, а в цялостното поведение и излъчване. Стилът личи в характера, в маниерите, в начина на мислене и говорене, в жестовете и най-вече в отношението към околните и към живота. Вярвам, че това, което отрежда място на жени като Грейс Кели и Одри Хепбърн или пък на шейха Моза и кралица Рания в списъка със световни знаменитости, които са обявени за модни икони, не е само фактът, че са красиви и с безупречен стил, а и фактът, че заемат своето достойно място в историята заради благотворителните си инициативи и заради каузите, които подкрепят и които са неизменна част от живота им.

Таня Скринска

Според Вас кои са най-често срещаните грешки и гафове при избора на бизнес визия?

Практически животът ни е низ от срещи и разговори. От това как протичат те зависят по-нататъшните ни взаимоотношения с хората както и успехът в работата ни. Вярвам, че облеклото има не само утилитарни функции, но има за цел да изпълнява и естетическото си, и знаково предназначение и да изпраща послания. Предвид това считам, че една от основните грешки в бизнес визията се наблюдава, когато индивидуализмът е силно изразен и не е с мярка. Мисля, че в деловото облекло трябва да се вижда доза „консерватизъм“, като в зависимост от вида дейност и заеманата длъжност той може да варира. За грешка в деловата визия намирам облекло, което е твърде ярко, както и спортното облекло. Като изключим това, считам, че моделът е въпрос на личен вкус, а материята – на възможности, но задължително условие е да се преценява доколко съответният модел е подходящ за конкретната бизнес обстановка и среда.
Лично аз мисля, че справедливо или не, но външният вид има значение и на работното място!

Как бихте се описали? Какъв е Вашият характер? Кои са силните и слабите Ви страни?

В интерес на истината никога не съм си позволявала да се самоопределям и да си давам оценка, защото това някак си не отговаря на същността ми и не е в стила ми.
Според мен характерът на всеки един от нас не е изцяло вроден, а се дооформя през целия ни живот и в този ред на мисли вярвам, че и аз се променям. За това влияние оказват както средата, в която живея, така и житейският ми опит. Мисля си, че с времето ставам по-балансирана и по-търпелива. Отчитам това като положителна тенденция. Все пак, ако трябва да отговоря по-конкретно, ще Ви кажа, че като силни свои страни определям това, че съм позитивен и диалогичен човек, а като слаби – това, че съм взискателна и имам силно развито чувство за справедливост, което понякога ме прави малко по-критична. Но аз се старая слабите ми страни да не пречат на околните. Надявам се, че го постигам.

Таня Скринска

Каква е формулата на успеха в личен план?

Ще Ви отговоря, парафразирайки любим мой цитат от Джон Рокфелер-младши, който казва, че тайната на успеха в личен план се крие в това да правим обикновени неща, но необикновено добре.

Трябва ли една известна/публична личност да бъде активна в социалните мрежи? Защо?

Зависи от това дали конкретната публична личност има какво да каже и дали знае как точно да го каже, така че да изпрати правилни и градивни послания към аудиторията. Известните личности имат много повече последователи в социалните мрежи и затова си мисля, че те трябва да са много по-внимателни и прецизни в действията и коментарите си, защото освен всичко останало са и своеобразни лидери на мнение.

Смятате ли, че с Вашите публикации в социалните мрежи влияете по някакъв начин на аудиторията?

Смятам, че не само моите, но и публикациите на всеки един човек в социалните мрежи оказват влияние и се отразяват в по-голяма или в по-малка степен върху нагласите на аудиторията. Това обстоятелство лично мен ме кара да бъда много внимателна, когато пиша или коментирам нещо, защото вярвам, че е важно не само съдържанието, но и начинът, по който е представено то, тъй като същото има значение за хората, влияе им и би могло да промени възгледите и настроенията им. Смятам, че всички ние, които използваме социалните платформи, за да изразим мнението си публично, трябва да сме прецизни в изказванията си, да сме обективни в оценките си и да спазваме добрия тон в комуникацията, защото неминуемо можем да се окажем не само фактор за промяна на обществените нагласи, но и нравствен коректив чрез поведението и отношението си.

Таня Скринска

Какво Ви предстои в професионален план през настоящата 2022 година?

Като цяло съм от хората, които обичат да планират и да си поставят цели, които да реализират, но ситуацията в последните две години заради световната Ковид пандемия както и събитията от последните месеци ме направиха гъвкава и в това отношение. Свикнах, че не всичко зависи от нас и не всичко може да бъде планирано детайлно. Все повече изповядвам максимата, че животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето. Разбира се има много неща и проекти в професионален план, които сме започнали и трябва да финализираме през настоящата година. Те най-общо са свързани с внедряването на някои нови технологии в процеса на работа, модернизиране на някои от офисите и базите ни и преквалификация на част от служителите на компаниите ни. Надявам се, че ситуацията със здравната и икономическата криза няма да се промени драстично и съответно да повлияе негативно на плановете ни.
Но още по-силно се надявам, че настоящата военна и политическа криза ще намери по-скоро своето решение и няма да се стигне до катаклизми, които ще предизвикат и хуманитарна, и продоволствена криза, а това неминуемо би довело не само до задълбочаване на проблемите в икономиката, но и до хаос във всички сфери на живота, при това в световен мащаб. Предвид всичко това, искрено се надявам, че разумът ще надделее и военният конфликт в Украйна ще се разреши максимално бързо!

Таня Скринска

Имате ли планове в сферата на модата?

Не съм се замисляла сериозно по този въпрос, въпреки че все по-често ми го задават. Мисля си, че това, което ме спира към момента е фактът, че аз съм отговорен човек и на този етап от живота си съм отдала цялото си време и внимание на бизнеса, с който се занимавам от години. За мен всяко ново начинание е като това да имаш още едно дете. Въпросът обаче не е в това да го създадеш, а е в това да имаш нужното време да му се отдадеш. Но аз съм човек, който никога не казва никога! Това, което знам със сигурност е, че ако взема подобно решение и предприема подобна крачка, ще го направя с нужната сериозност, отговорност, отношение и всеотдайност.

Как оползотворявате свободното си време и кои са любимите мигове със семейството Ви?

Като повечето хора, които живеят в големия град, и аз не бих могла да се похваля с наличието на много свободно време, но затова пък се старая винаги, когато имам такова, да го оползотворявам пълноценно. Обичам да чета, обичам хубави филми, обичам да пътувам, обичам срещите с любими хора. Понякога имам нужда да съм край морето, а друг път – в планината. В последно време преоткрих България и установих, че се чувствам изключително добре сред природата на Родопите. Там се долавя една магия, която лично аз не съм усещала почти никъде другаде. Обичам и дома си. Обичам времето със семейството и приятелите си, прекарано в разговори около камината в студените месеци, както и любимите за всички мои близки хора тематични вечери, които с удоволствие организирам през лятото. Именно тези дни на споделеност и щастие ми се отразяват най-добре. Именно тези моменти са ми най-любими и ме карат да се чувствам най-пълноценна!

Таня Скринска

Таня Скринска

Снимки:

1. – 6. Бизнес дамата Таня Скринска.
Фото: © Костадин Кръстев – Коко
7. Таня Скринска и проф. Любомир Стойков на Годишните награди за стил и успех „БГ Модна икона 2016“.  
8. Проф. Любомир Стойков, Таня Скринка, Юлияна Дончева и Максим Бехар на Годишните награди за стил и успех „БГ Модна икона 2021“ (от ляво надясно).
Фото: © Академия за мода / Хайлайф
9. Таня Скринска и Мария Андонова на благотворителното събитие на фондация „Мечта за дете“.
Фото: © Хайлайф
10. Таня Скринска заедно с проф. Любомир Стойков на премиерата на третото, допълнено издание на книгата „Световни модни икони“.
Фото: © Алма комуникация / Хайлайф

Интервю на Хелена Тодорова