С кето ще влезем отново в роклята си

Кето диетата стана доста популярна през последните години. Нейните варианти се увеличиха, тъй като повечето хора залагат все по-често на хранителни планове с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини ( ВМ-НВХ). Повечето използват този вид режими не само заради здравословното състояние и стабилизиране на метаболизма, но и за отслабване.

Кето диета

Ако и вие се чудите как да влезете отново в новата си рокля, заложете на този тип хранителен режим. Най-хубавото е, че не става въпрос само за отслабване, а за поддържане на здравето. Какво по-хубаво от това, да слабееш и да бъдеш здрав.

Както казахме по-горе, кето диетата е ВМ-НВХ. Целта при нея, е рязко да се намали приема на въглехидратите и да бъдат заменени изцяло с мазнини, така тя принуждава тялото да ги изгаря. Кето режима може да бъде изключително полезен при намаляване на телесното тегло и то без усещане за глад, както и за лечение на диабет тип II. Отслабването е гарантирано, защото, нисковъглехидратните или никакви приеми, са причината за разпадане на резервите на гликогена в тялото. В резултат на това тялото губи много вода и изпада в кетоза.

Какво е кетоза ?

След като тялото се адаптира и пречисти, организма влиза в кетоза, която е основен източник на енергия, започва да гори мазнини вместо въглехидрати. Казано по друг начин, мазнините от тялото или храната се разграждат в кетони, които тялото използва за да захрани своите клетки и използва, като източник на енергия.
Има изключително разнообразни кето рецепти , които ще превърнат отслабването в приятно и кулинарно преживяване. Такива, които са с минимално време за приготвяне, за хората със забързано ежедневие.

Кето диетата позволява голямо разнообразие и гъвкавост, когато става въпрос за храни, с които не е позволено да се храним редовно. Достатъчно е да намалите въглехидратите и да доставите на организма си достатъчно протеин. Той е градивния елемент на тялото и една от основните задачи на храненето е да набави именно него. Мазнините се използват за да се наситим и да имаме достатъчно енергия, без да се чувстваме зле.
Повечето диети са ужасно ограничаващи, за сметка на кетогенната диета. Тя е разнообразна и има доста вкусни варианти на традиционните диети, а най-хубавото е, че ни придържа към минимално преработени храни.
Ето една страхотна рецепта, доказваща, колко лесно можем да отслабнем, докато ядем вкусна храна, без значение дали говорим за основно или десерт.

Кето кесадия с пилешко месо

Необходими продукти:
1 с. л. екстра върджин зехтин
1 червена чушка
1 връзка зелен лук
½ ч. л. чили пипер
Сол и черен пипер на вкус
300 г настърган пармезан
300 г чедър, настърган
400 г пилешко месо, сварено и накъсано на хапки
1 авокадо, нарязано
Заквасена сметана за сервиране

Изпълнение:
Загрейте фурната на 200ºC и сложете хартия за печене върху две тавички.
В среден тиган загрейте зехтина. Добавете нарязаната чушка и лук, овкусете с чили пипера, солта и черния пипер. Гответе до омекване на зеленчуците, около 5 минути. Прехвърлете ги в чиния.
В купа смесете сирената. В средата на всеки лист от подготвената хартия за печене поставете 150 г от сместа и я разстелете във формата на окръжност. Големината зависи от това колко дебели искате да направите вашите кесадии.
Печете сирената, докато добият леко златист цвят по краищата, 8 до 10 минути.
Извадете ги, поставете в единия край на всяка кесадия от сготвените зеленчуци, малко пилешко месо и 3-4 резена авокадо.
Изчакайте малко да се охлади, и след това, с помощта на шпатула и хартията за печене, загърнете кесадията върху пълнежа.
Върнете във фурната за още 3-4 минути.
Повторете още 2 пъти с останалата смес от сирена и пълнеж.
Разрежете кесадиите на половини във формата на триъгълници. Сервирайте, поръсени със зелен лук и заквасена сметана.