Mon Amour - 30 години любов

Текст: Виолета Цачева

Когато скъп приятел те покани на Рожден ден, още повече - юбилей, си в трепетно очакване да споделиш празника! И така, с вълнение се отправям към Моден салон "Mon Amour"  на столичната улица "Г.С. Раковски" срещу Операта, за да се видим с дизайнер Поля Миланова. През 2021-ва тя бележи 30 години творческа дейност, а името й е с безспорен принос в българската мода и се нарежда сред тези на най-авторитетните родни дизайнери. Отдадена на работата си с любов и вдъхновение, тя е едновременно новатор и експериментатор, традиционалист и класик. Характерно за нейните авторски булчински и официални рокли е изчистената линия, перфектната кройка, ръчната бродерия с кристали, камъни, пайети и прецизната изработка с най-висококачествени материи, които подбира от цял свят. Но не само това - с усет и невероятен талант, може да преобрази всяка дама с моделиращ тоалет, извайващ фигурата й. В салона си предлага и колекции на няколко световни марки. С артистична натура, Поля Миланова е отдадена на рисуването, занимава се активно с фотография, обича пътешествията.

Mon Amour - 30 години любов

- Помниш ли първата си булка?
- Първата за съжаление, не. Но помня първата си абитуриентка - Мая, от Първа английска гимназия, с доста пищни форми. Подложи ме на тест и сериозно изпитание като млад дизайнер, да създам уникална солирана рокля, която да я вталява и да се чувства комфортно и елегантно. Тя беше полиглот, интелигентна, с чувство за хумор, амбициозна и България скоро стана тясна за развитието й. Сприятелихме се. Продължих да шия за нея специални ефектни тоалети за различни събития. В последствие се омъжи в Кения за един американски посланик, отново с моя булчинска рокля.

Mon Amour - 30 години любов

Mon Amour - 30 години любов

- А с какво се различава днешната булка от тази преди 30 години, когато си започнала?
- Булката винаги е заредена с особена емоция. И преди, и сега - лети, хвърчи, мечтае да е единствена, неповторима, да има перфектната рокля и сватба. Разликата е във възпитанието на поколенията. Днес булката е станала все по-знаеща, информира се от форуми и интернет сайтове, не се вслушва в професионалните консултации, от които всеки има нужда в такъв момент. Но не всичко, което е модерно е подходящо за всяка фигура. Модата за 30 години точно се е завъртяла и в момента са актуални модели, които съм творила и съм била новатор в създаването им.

Mon Amour - 30 години любов

- Имаш ли клиентки, които днес водят своите дъщери при теб?
- Имам няколко поколения доволни клиентки и се радвам на сериозна приемственост сред тях. Все пак кариерата ми като дизайнер започна, когато бях на 25 години.  Устната реклама е много важна и доволните клиенти водят нови. Напоследък се занимавам и с по-ежедневни и делови рокли, така че много от старите клиенти се върнаха и си поръчват от тях. С годините съм се специализирала и в създаването на моделиращи тоалети за дамите с по-нестандартни размери и особено през последните 10 години съм насочила усилията си натам.

 - Всяка година представяш колекции. Какво е актуално в най-новата ти?
- Фееричността на шифонените и тюлени рокли, изработени от олекотени материи. Модели, които създават движение, ефирност, свобода, подходящи за плажни, лежерни сватби, за градински партита. Горните части са с характерния ми почерк на извайващи тялото корсети и с безупречна линия, с ръчно избродирани 3D дантели със сърмени конци, с флорални или барокови мотиви. Вместо тежките шлейфове използваме ефектни воали, които завършват визията на булката. Характерни са реглан ръкавите, шал яките и има препратка към 60-те години с вдъхновение от София Лорен, Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале. Наблегнала съм и на по-къси рокли, асиметрични късо-дълги с ефекта на пеперуда и шифонени, пълен клош, подходящи за по-малки сватби, каквито днешното време наложи.

Mon Amour - 30 години любов

Mon Amour - 30 години любов

- Има ли мода и при материите, които използваш?
- Да има много нови материи, които с удоволствие използвам, като сатениран жоржет,  марокен, микадо, тежки коприни, еластични фини сатени, копринени френски шифони и много нови видове дантели.

- В какво откриваш вдъхновение?
- В малките неща. Обикновено ме вдъхновяват клиентите и за тях мога да направя чудеса, стига да ми се доверят. Никога не жаля сили и време, за да си свърша добре работата. Последователна съм в това, което правя и трудностите ме амбицират, а не ме отказват. Моята мисия е да правя дамите красиви и щастливи. А общуването ни е химия и за мен не е на всяка цена, а трябва да носи радост и удовлетворение и на двете страни. Харесва ми да съм различна и да  съм новатор в създаването на модели и техниката за изработката ми. За това търся по-странни материи и правя експерименти. Има платове, които са създадени за моите колекции, по моя поръчка и идея, за рокли уникати.

Mon Amour - 30 години любов

- Какво ново при официалните рокли?
- Изработваме различни типове официални рокли. Коктейлни модели за различни събития, които са по-елегантни, изчистени, цветни, детайлизирани с ефектни ръкави или материи. Бални рокли, които са многообразни - тази година са модерни тюлените модели, шифонените с цепка и "Русалките". Характерно за всичките линии наши рокли е, че извайват тялото. Предложенията за майките на младоженците и гостите на сватбата са адресирани повече към дамите на възраст 40 плюс. За тях сме внесли и създали специална колекция моделиращи рокли и разполагаме в наличност с размери от L до XXХL.

- Правиш и много сценични тоалети. Какво е по-различното при изработката им?
- Те са създадени от специфични материи и са по-артистични като модели. Изработени са от интересни висококачествени платове и с технология, съобразена с оперното пеене. Могат да се  използват дълго време и да се рзширяват и стесняват с лекота, да се почистват многократно. Имам известни певици, които 25 години ползват една рокля на сцената и тя продължава да бъде актуална - класика, на която не й минава модата. Радвам се, че много артисти, журналисти и певици са облечени с роклите на "Mon Amour".

Mon Amour - 30 години любов

Mon Amour - 30 години любов

- Коя е най-голямата ти гордост през тези 30 години?
- Гордостта са ми прекрасните булки, абитуриентки и всичките щастливи клиентки, които отново се завръщат при мен - почитатели на моята работа като дизайнер. Гордостта ми е, че въпреки всички върхове и спадове, които съм имала за тези 30 години, не съм изневерила на себе си и на клиентите си, на стила си.  Аз не следвам модатата, а създавам мода и тенденции. Последователна съм в творчеството си и не съм се отказала, а продължавам да съм градивна, съзидателна и креативна. Винаги съм пълна с идеи, които очакват да бъдат изпълнени.

Снимки: архив Mon Amour

Mon Amour - 30 години любов