Първи стъпки в търсене на Нейно Величество Роклята

Текст и снимки: сп. Булка

Сватбата е едно от най-удивителните събития в живота на жената. Някои дълго преди това рисуват във въображението си булчинската рокля, мечтаят за незабравимо тържество, ознаменуващо началото на нов живот. Как да направите така, че подготовката за празничния ден да не бъде помрачена и да остави хубави спомени?

Списание БУЛКА ви дава няколко съвета, а в новия му брой ще откриете и най-новите предложения на отбрани сватбени бутици, за да сбъднете своята мечта. Фотосесията Dreams in White на фотографа Цветан Игнатовски за сп. Булка ви пренася в хотел Hyatt - едно от най-желаните места в момента за сватбени тържества.

Булчински рокли

Започнете с разглеждането на каталози на булчински рокли. Благодарение на интернет и специализираните издания ще сте запознати с модните тенденции. Разнообразието е огромно и първоначално може да се объркате. Постепенно обаче, ще добиете представа какъв тип точно искате да е тоалетът ви.

Набележете си няколко салона, които да посетите. Ако градът ви е малък, може да обиколите всички магазини, но ако е голям и са много, изберете просто част от тях. Спрете се на онези, препоръчани ви от хора, на чието мнение се доверявате. Отделете цял ден за посещението в салоните. Ако вече сте купили сватбените си обувки, задължително ги вземете или ги заместете с чехли със същата височина. Добре е да видите как тоалетът се съчетава с тях.

Булчински рокли

Булчински рокли

Не планирайте покупката на рокля, ако сте в лошо настроение или пък сте уморена. Дори ако вече сте избрали модел, покупката няма да ви достави удоволствие. А сватбата е преди всичко празник, който сами си създаваме.

За да избегнете неприятни ситуации, най-добре е да споделите с консултантите, че не сте готова да плащате веднага. Ако те загубят интерес към вас, не си заслужава да оставате в салона. Със сигурност, когато мерите рокля, ще ви накарат да изтриете червилото си, така че най-добре тръгнете с минимум грим. В повечето салони предвидливо в пробните са поставили мокри кърпички. Ползвайте ги спокойно, за да се освежите – ще ви доставят усещане за чистота.

Булчински рокли

Булчински рокли

Предупредете каква сума сте готова да отделите за роклята и каква за аксесоарите. В някой магазин може да бъдат представени тоалети на различни производители и на разнообразни цени. Така консултантът ще ви помогне да подберете дрехата, която ви устройва. Ако нямате предвиден бюджет, рискувате да загубите не само вашето време, но и това на консултанта, който в желание да ви помогне ще демонстрира целия асортимент на салона. А е възможно и да харесате рокля, която е прекалено скъпа за вас.

Булчински рокли

Булчински рокли

За да съхраните доброто си настроение, вземете като съветник човек, на когото наистина вярвате, не ви завижда и би изказал мнение, без да се поддава на вашето. Това може да е майка ви, сестра ви или приятелка. Най-добрият съветник, разбира се, е годеникът ви, но според традицията той не трябва да ви вижда в роклята преди сватбата. Определете кой ще ви помогне в избора, но не канете повече от двама души. Иначе различните мнения съвсем ще ви объркат, а и ще изнервят обстановката в булчинския салон, където имат богат опит с булки в „неподходяща“ компания.

Спокойно може да се вслушате и в съветите на консултантите. Много от тях са родени психолози. Ако сте премерили всички рокли, които сте харесали, но не сте намерили своята, а продавачът настоява да сложите още една, която не е привлякла вниманието ви, fтстъпете. Може да се окаже, че точно това е вашият тоалет. Все пак не се предоверявайте, ако не сте достатъчно уверена в себе си. Иначе рискувате да си тръгнете с нещо, което не ви харесва.

Булчински рокли

Булчински рокли

Булчински рокли

След като сте избрали рокля, време е за аксесоарите. Понякога да купите воал, ръкавици или бижута, се оказва доста трудно. Най-добре е да ги харесате в салона, където сте набелязали роклята, понеже може да ви ги предложат в комплект. На повечето места ще ви направят и отстъпка.