Мая Бежанска и проектът "Зелена класна стая"

* Проектът „Зелена класна стая“  ще обучава 200 младежи сред природата
* * Академията за мода дарява книги за стила и красотата

Талантливата и популярна актриса Мая Бежанска е в основата на прекрасната инициатива „Зелена класна стая“ (съвместно със Социални системи „Юндола“), която цели да осмисли живота на стотици деца и да им даде истински шанс за духовно и творческо обогатяване и нова компетентност за природата и грижите за нея. По този повод проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, заяви: “Идеята е чудесна! Моите адмирации към Мая Бежанска и нейната ангажираност с тази изключително благородна кауза. Радва ме особено това, че един от фокусите ще бъде засилването и конкретизирането на детския интерес към изкуството и като цяло – към духовната, към менталната дейност. Академията за мода убедено и безрезервно подкрепя този толкова актуален проект – „Зелена класна стая“ обявява, че ще направи дарение с книги, посветени на стила, модата и красотата, които да подпомогнат естетическото обучение и възпитание на децата.“ По-долу ви предлагаме интервю с актрисата Мая Бежанска.

Мая Бежанска

Г-жо Бежанска, каква е мисията на инициативата „Зелена класна стая“?
В 4-те села в района на Велинград има около 600-700 деца, които биват оставени на произвола за 3-4 месеца, когато дойде лятната ваканция, защото  училищата са затворени и голяма част от родителите заминават в чужбина да работят. Ние вярваме, че всяко дете има мечти и искаме именно да ги подхранваме, защото често родителите правят точно обратното, като казват: „Няма как да станеш такъв“, „След няколко години ще заминеш да береш ягоди в Англия“ и т.н. Идеята ни е в нашата „Зелена класна стая“ да каним професионалисти в различни области, за да предадат опита си на тези дечица. Една от основните ни цели е да обогатим знанията им по екология и да ги научим как да пазят природата чиста.

Мая Бежанска

Разкажете по-подробно за това толкова важно и интересно начинание?
„Зелена класна стая“ има за цел да изгради пространство, осигуряващо възможности за образование и развитие чрез курсове и творчески работилници за деца и младежи от изолираните села в района на Велинград, сред които са Св. Петка, Абланица, Пашови и Кръстова. Тъй като тази част на България се отличава със страхотна природа, местни занаяти, творчество и иновативни инициативи, проектът – надявам се, ще се превърне в притегателен център, в който децата ще учат, творят и развиват способностите си. Това ще се случи в два етапа. Първият ще включва изграждане и оборудване на постройка тип навес, с частично изградени стени, покрив и под (на площ от 60 кв. м.) в местност Юндола, собственост на Сдружението. Във втория етап трябва да се привлекат 200 деца от 4-те села в 4-те образователни курса и творческо ателие по фотография. Кои са тези курсове?
- Outward Bound – обучение в природата чрез преживяване, което включва ориентиране с карта, начини за оцеляване при екстремни условия;
- „Речни порти“ – образователна програма, свързана с водата;
- „Споделено място“ – курс за местната флора и фауна с лесничеи от Лесотехническия Университет.
- Еко курс с представители на туристическото дружество във Велинград, който ще се ангажира с изработката на туристически карти на региона и съвместни еко акции по почистване на замърсените от отпадъци места;
- Фото ателие с тема „Какво не харесвам в моето място и как да го променя, за да бъде красиво и чисто“, което ще завърши с изложба, представена пред местната общност, съвместно с арт инсталации от събраните в еко курса отпадъци.

Мая Бежанска

Мая Бежанска

Какъв проблем ще разрешите с този проект?
Проектът от 4 години се занимава с подрастващите от района. Въпреки че успяхме да се докоснем до техния потенциал децата, все пак те продължават да бъдат без стремежи, без целеустременост и със затворени очи към родната си природна среда. Липсват извънкласни занимания, които развиват креативността, себеизразяването, общуването, работата в екип, въображение, идейно мислене и новаторството. За жалост голяма част от подрастващите не завършват средното си образование и се присъединяват към емигриращия поток, тъй като не виждат друга алтернатива.

Мая Бежанска

Мая Бежанска

Какви резултати очаквате да постигнете с този проект?
Резултатът на проекта ще бъде появата на първо по рода си пространство, изградено с активното участие на местното население. То ще осигурява постоянен достъп до културни и образователни занимания, както и такива, насочени към изкуството. Първите проведени курсове и ателиета ще подпомогнат за изграждането на устойчив модел на неформално образование, който е насочен към живеещите там деца и младежи. 200 участници в проекта ще установят знания, ще подобрят уменията си за общуване, ще усилят мотивацията си за учене и търсенето на възможности за реализация. Предвидени са публични представяния на фотоизложба и арт-инсталации от събрани в региона отпадъци, които ще отправят силен призив от младото поколение към местната общност, относно безотговорното замърсяване и значимостта на опазването на околната среда, в която живеят.

Мая Бежанска

Всеки, който желае да подпомогне проекта, може да го направи, като дари парична сума към сметката на „Сдружение Социални Системи Юндола“:
Титуляр: „Сдружение Социални Системи Юндола“
IBAN: BG58CECB979010I0043100

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:
1.- 6. Кадри от проекта „Зелена класна стая“.
7. Актрисата Мая Бежанска – създател на проекта.
Фото: Личен Архив на Мая Бежанска