Цветовете и тяхното значение: Лилаво

Лилавият цвят съчетава в себе си противоположните огнено червено и студено синьо. В миналото (до XIX в.) лилавите багрила са били изключително скъпи, защото рядко се срещат в природата. Затова само царете и богатите са можели да си позволят дрехи в този цвят.

От една страна лилавото символизира благородство, романтика, сила, лукс и богатство, амбиция и екстравагантност, а от друга – мъдрост, достойнство, независимост, креативност, духовност, мистика и магия. Счита се за цвят на кралските особи, както и на кардиналите, които са посредници между материалния и духовния свят. За някои култури се възприема като траурен цвят. Смята се, че потиска рационалното мислене и пробужда интуицията, увеличава работоспособността, разширява въображението, подобрява съня, стимулира потребността от духовно развитие.

Дрехи в лилаво

Тези, които предпочитат лилавия цвят, търсят одобрение и възхищение от околните, искат да им влияят, но и самите те се поддават на промяна. Човекът в лилаво е мечтател, има оригинално и нестандартно мислене. Хората, които харесват лилаво, са духовни личности, артистични, креативни и чувствителни, мислят за смисъла на живота и се интересуват от изкуство.

Тъй като лилавото се харесва от деца и тинейджъри, рекламните специалисти могат да го използват за популяризиране на детски и младежки стоки.

Лилавото е добър избор за дамски дрехи. Съчетава се добре с бяло, жълто, зелено и синьо. Светлите нюанси на виолетово-лилавата гама или люляковия цвят се предпочитат от много бременни жени. Ярките нюанси на лилавото се свързват с аромата на люляка, лавандулата и други и изразяват чувственост и сексуалност. Тъмно лилавото се асоциира с мистерия, магия и тъга.

За вдъхновение вижте няколко модела в лилаво от VIZIA Store - мода за дами с претенции.

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Ако ви е трудно да прецените как да съчетаете лилавото с други цветове, вижте къде се среща този цвят в природата:
Вижте цветовете, които са съседни на лилавото в дъгата

Дрехи в лилаво

Погледнете с какъв фон изглежда лавандуловото поле най-добре

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

През какви цветови преходи преминават лилавите цветя в техния жизнен цикъл?

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Дрехи в лилаво

Какви цветове има в камъка Аметист?

Дрехи в лилаво