Как да създадеш визия в духа на уличната мода?

Обичаш градската джунгла и добре се ориентираш в нея? Музиката те съпътства на всяка крачка и често се хващаш, че вървиш в ритъма на бийта? Караш скейтборд, bmx или ролери или просто винаги с възхищение наблюдаваш уличните стилизации и чувстваш, че именно те са ти най-близки?

уличен стил

Ако си в началото на своето приключение с уличната мода и не си сигурен от какво трябва да се състоят най-модерните визии, които не само ще привлекат вниманието на тези, с които се разминаваш, но и ще те превърнат в истински експерт по модните тенденции, задължително прочети тази статия, подготвена в сътрудничество с марката Sizeer. В нея ще ти разкрием всички тайни на стрийтуеъра.

Как се е появил легендарния уличен стил - стрийтуеър?

Въпреки че повечето фенове на уличната мода я свързват най-вече с 90-те години, всъщност тя се заражда по-рано. Въпреки общото мнение нейното началото е поставено през 70-те и 80-те години, когато повтарящите си визии писват на младите хора. Те започват да експериментират с модата и да съчетават привидно несъвместими елементи от облеклото, което ги отличава от тълпата.

Оригиналният стил на 70-те и 80-те години има толкова много почитатели, че гладко преминава в 90-те години, които го превръщат в свой отличителен знак и по този начин завинаги променят хода на модната история. Именно тогава шарените, масивни маратонки, анцузите с широка кройка, mom jeans, овърсайз якетата, бейзболните и бомбър якетата, олекотените якета, чантите за кръст и обемните суичъри с качулка, както и баскетболните къси панталони бият рекордите по популярност.

Дрехите със свободна кройка, които завладяват сърцата на сърфистите и скейтбордистите, първоначално придобиват известност най-вече в Калифорния. Със сигурност това е повлияно от легендарната марка Stussy, смятана от експертите за създател на уличната мода. Вестите за новия стил бързо достигат Източното крайбрежие на САЩ (и по-точно Ню Йорк), където се развива хип-хопът и кариерите на легенди като Wu-Tang Clan и Нас набират скорост. Небрежният дрескод завладява почти целите Съединени щати, а новата мода се разпространява по цял свят.

Въпреки че оттогава са минали повече от 30 години, уличната мода продължава да се радва на огромна популярност. Най-доброто доказателство за това е фактът, че уличните визии се появяват по улиците на всички световни модни столици. Носят ги най-известните звезди на музиката и киното като Риана, ASAP Rocky, Дрейк и Майкъл Б. Джордан, както и спортисти от световна величина като Леброн Джеймс, Виктор Круз и Даниел Рикардо. Ако в гардероба си нямаш нито един чифт кецове с висока горна част, това е едва ли не гаф.

уличен стил

Цялата колекция от дрехи в уличен стил - https://sizeer.bg/drehi

5 абсолютно задължителни елемента на стрийтуеъра, които трябва да имаш в гардероба си

Вече познаваш историята на уличната мода, но е крайно време да преминем към истинското clue в цялата статия, а именно – до списъка на основните неща, които всеки фен (или фенка) на свободната и ефектна улична мода трябва да притежава. В момента модата съчетава вдъхновения от миналото (например от 90-те години) с модерна стилистика и футуристични кройки.

Как да комплектуваш моден look в духа на уличната мода? Няма да минеш без следните елементи от облеклото, които естествено ще свършат работа в различните сезони:

  • спортни панталони

Улична визия без анцуг? Това не е възможно! Панталони, които харесваме заради изключителния комфорт, мекота и обгръщащата тялото топлина, са задължителна съставка на стрийтуеър визията. Това не е учудващо – в съчетание с високи маратонки изглеждат великолепно.

В такъв случай можеш да избереш поне едно от две възможни решения: да заложиш на класиката (например на сивите панталони Nike Sportswear Essential) или да щурееш с цветовете и кройката и да избереш модела от Confront в бутилково зелено, белият анцуг Nike с най-модерната за сезона широка кройка или найлоновите джогъри adidas Tricol TP, украсени с контрастно лого отпред.

уличен стил

  • овърсайз риза

Според някои напълно деформира фигурата, други твърдят, че без нея няма улична визия. Независимо с кое от двете мнения си съгласен, фактите сочат, че овърсайз ризите с издължена кройка са неотлъчен елемент както от дамските, така и от мъжките улични сетове.

Как да използваш този елемент в дамския аутфит? Противно на очакваното, това е изключително лесно! Достатъчно е да съчетаеш анцуг с широки крачоли с цветни сникърси (например Air Jordan 1 Mid) или обувки без връзки на марката Vans и къс кроп топ с презрамки или къса тениска и да допълниш визията именно с овърсайз риза, която изглежда все едно си я отмъкнала от гардероба на гаджето или на по-големия си брат. УАУ ефектът е гарантиран.

За мъжките стилизации добра идея е да комбинираш широка риза с бяла тениска, сиви, спортни къси панталони със свободна кройка, високи чорапи и сникърси в цвета на избираната от теб риза (например Nike Air Force 1 React, Lacoste T-Clip 120 3 US или Vans UA ERA).

уличен стил

  • пухено яке/палто

Температурата навън се понижава? В такъв случай е крайно време да извадиш от гардероба си дебелото пухено яке или дългото плътно палто. Съчетани с подходящи аксесоари, те могат да превърнат обикновената зимна визия в уличен look, достоен за седмицата на модата. Ако говорим за цветове и кройки, през миналия сезон най-популярни бяха кафявите и черните модели със свободен, овърсайз фасон, които осигуряват не само оптимален топлинен комфорт, но и придават изключителен характер на стрийтуеър аутфита.

Дамско предложение, което заслужава вниманието ти, е например зимният анорак Nike W NSW CORE SYN – черно капитонирано дълго палто, изработено от леки материали, които те предпазват от студа. Свободната кройка идеално се вписва в уличната мода, а в комбинация с цветен комплект анцуг (например панталони и суичър в сиво или в цвят лате), маратонки и цветна шапка бийни (например червения модел на Jordan – Cuffed Beanie Metal JM или розовия проект на Ellesse) изглежда много ефектно.

Сочното жълто зимно яке adidas Xploric ще допадне на феновете на уличната мода, които не се страхуват от ярките цветове. Неговата солидна конструкция от найлон и синтетичният пълнеж ще те предпазят дори и от сибирска зима. Съчетай го със сиви спортни панталони или тъмни дънки, суичър с качулка и легендарните обувки Timberland Premium 6 Inch Boot и готово. Предпочиташ неутралните цветове и с радост ще пренесеш визията от сноуборд пистата на градските улици? Разгледай пухкавото яке с кройка на суичър adidas LW OH TF HOODY, което има регулируема качулка и джоб тип кенгуру – внимавай! Има голям риск любимата ти жена вече да го е отмъквала от гардероба ти, защото този модел с лого наистина изглежда оригинално.

уличен стил

  • високи маратонки

Дори и само малко да се интересуваш от улична мода, със сигурност не си пропуснал факта, че напоследък именно маратонките с висока горна част над глезена са най-търсените обувки на света. Моделите с оригинални цветови съчетания идеално се вписват както в класическата, така и в модерната улична мода, а най-известните производители на спортни стоки се надпреварват кой ще пусне на пазара по-интересен дизайн.

Въпреки огромната конкуренция на пазара на спортни обувки, в категорията високи сникърси определено печели марката Jordan – линията с името на най-известния баскетболист на НБА – Майкъл Джордан. Брандът, който предлага дамски, мъжки и детски модели, със сигурност не може да се оплаче от липса на интерес, за което свидетелства факта, че маратонките с тяхното лого винаги се разпродават светкавично. Като гледаме тези, които се продават в магазините (например в Sizeer), това въобще не ни учудва.

уличен стил

  • аксесоари и бижутерия

Докато събираш основните неща за своя стрийтуеър не забравяй за аксесоари като шапка с козирка, зимна шапка бийни (или такава с цветен помпон), както и за спортна чанта за кръст, която ще побере всички необходими дреболии и ще придаде спортен, моден шик на твоята визия.

Освен това ако обичаш бижутерията, имаме много добра новина за теб – в уличния стил колиетата, обеците и пръстените са добре дошли. Същото важи и за часовниците, които многократно са доказали, че дори и най-малкият детайл може да окаже огромно влияние върху крайния ефект.

уличен стил

Целият свят на уличната мода на едно място? Разгледай Sizeer

Искаш да освежиш гардероба си и с радост ще го допълниш с предложения в духа на уличната мода? В такъв случай задължително разгледай колекциите стрийтуеър дрехи, обувки и аксесоари, които те очакват в салоните и онлайн магазина Sizeer.bg.

Сред повече от 3180 продукта (!!) те очакват модели на известните и обичани спортни гиганти като adidas, Alpha Industries, Champion, Converse, DC, Dr. Martens, Ellesse, Jordan, Nike, Puma, Lacoste, New Balance, Timberland и Vans. Никой фен на небрежния стил няма да подмине равнодушно толкова богата оферта.