Едно яке може да спаси човешки живот

Интервю с Васка Бакларова - управител и генерален мениджър, VIOMODA

- Госпожо Бакларова, разкажете ни какви са новите тенденции в спортното облекло?

Новите тенденции са свързани с все по-функционални нови дрехи, различни принтове и нови технологии. Все по-често използваме технологиите от визуална гледна точка, не само от функционална. Например с машините за лепени шевове поставяме контрастни ленти, което е по-скоро визуален, отколкото функционален ефект.

Интервю с Васка Бакларова

- Може ли едно яке да спаси човешки живот?

Определено едно яке може да спаси човешки живот. Например якетата с отопляваща система са от огромно значение за човек, който е в планината в сурови условия и минусови температури. Такива якета са и тези с вграден GPS, зарядни устройства за телефон и др. Едно високотехнологично яке с включена модернизация в него, може да спаси човешки живот. Ние създадохме няколко такива пилотни проекта – технологично иновативни, които не са за широка масова употреба. Един от тези проекти е за немските пътни служби – създадохме яке, което свети, когато полицай или друг служител е на пътя. В якето са вградени LED лампи от много високо ниво и излизайки на пътя, рискът за техния живот е минимализиран.

В Германия статистиката за полицаи, загубили живота си по време на служба, поради невнимание на пътя беше доста висока.

За този проект работихме съвместно с фирма за осветителни тела, която разработи технологията за това как лампичките да се вградят в тръбички, а нашата задача бе да намерим начин как да се зашият така, че да се виждат, но и да не се прекъсва нишката за осветление. Разработили сме и пилотен проект за якета с подгряващи устройства, които също не са за масово производство, но присъстват в нашето портфолио. 

Viomoda

- Безшевните спортни облекла изместват ли шитите?

Не бих казала – това по-скоро е актуална модна тенденция. Клиентите искат да изпробват нещо ново, да бъдат по-актуални. Търсенето и на двата вида продукти е равнопоставено.

- Вашата компания има ли собствена марка или изработвате облекла единствено по поръчка на клиенти?

Не притежаваме собствена марка, а работим по поръчка на  клиенти.  Наскоро обаче станахме дъщерна фирма на бранда Maloja, за който ние произвеждахме облекла от самото начало. Брандът има собствена производствена фирма и това сме ние.

Viomoda

- Имате ли някакви инициативи за по-устойчива мода?

Определено се стремим да произвеждаме симбиоза между модерни атрактивни артикули и такива, които са природосъобразни. Марките, за които работим, са силно насочени към устойчива мода. Когато произвеждаме облекла за Maloja например, използваме органичен памук в определени артикули.

- Какво е според вас бъдещето на модната индустрия в Европа?

Силно вярвам, че модната индустрия в Европа ще увеличи своите позиции. Преди години голяма част от фирмите изместиха производствата си на Изток към азиатския пазар, но смятам, че все повече фирми ще погледнат отново за възможности за производство в рамките на нашия континент. 

Viomoda