БЛЯСКАВ СПЕКТАКЪЛ НА АКАДЕМИЯТА ЗА МОДА ПО СЛУЧАЙ „БГ МОДНА ИКОНА 2021“

Хелена Тодорова

За дванадесета година ще бъдат връчени най-престижните награди за стил и елегантност на Академията за мода – „БГ модна икона". Експертният съвет на Академията за мода, включващ изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, и редактори от водещите печатни и електронни медии, даде своите предложения за номинации на най-стилните и успели българи за 2021 година. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, морал и репутация.

На последното издание на конкурса с наградата бяха отличени оперната прима Райна Кабаиванска, поп певицата и актриса Поли Генова, джаз и поп изпълнителят Васил Петров и актьорът Ивайло Захариев в категория „Изкуство“, Ивет Лалова в категория „Спорт“, телевизионната водеща Цветанка Ризова – „Лице в лице“, bTV, в категория „Медии“, Бояна Шарлопова и Максим Бехар в категория „Бизнес“.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

По повод дългоочакваното провеждане на дванадесетото издание на Годишните награди „БГ модна икона 2021” инициаторът на приза проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, заяви: „От край време се придържаме към принципа да не разкриваме предварително имената на победителите, но ще споделя, че и този път те са ярки представители на изкуството, медиите и бизнеса, които със стил и професионализъм са истински еталон за модерна визуална култура и безупречен вкус. Благодаря на колегите журналисти, които направиха своите стойностни предложения и така помогнаха на Академията за мода да вземе своите решения. Изразявам горещата си признателност на всички дизайнери, които независимо от сложната ковид ситуация, ще представят своите най-нови колекции. Събитието ще се проведе при най-стриктно спазване на епидемичните мерки в пълно съответствие с държавните разпоредби.“

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Връчването на приза „БГ модна икона” за първи път ще се проведе през месец юни на специална церемония във „Витоша Парк Хотел“. В ревю-спектакъла, непосредствено преди официалното награждаване, ще бъдат показани актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и дебютни произведения на студенти по мода от Националната художествена академия, чийто преподавател е проф. Любомир Стойков. Специален акцент ще са произведенията на такива утвърдени модни творци, носители на Златна игла, като Невена Николова, Евгения Живкова, Ина Асса, Йорданка Чернаева, Милка Александрова - Бучи, Николай Божилов, Мариела Гемишева, Теодора Спасова, Диляна Матеева и др.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Трикратната носителка на Златна игла Албена Александрова ще открие ревю-спектакъла по случай 30-ия рожден ден на знаменитата модна къща „Рошавата гарга“. Тя ще представи спектакъла „Гарга в клетка не стои“ – ретроспективното връщане през годините на емблематични аутфити на бранда. Презентирането на колекцията ще започне с участието на самата Албена Александрова, която още от основаването на „Рошавата гарга“ е и нейно лице.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Актуалните тенденции в мъжката мода ще представят модна къща „Бандерол“, с дизайнери Деси и Никола Карадамянови, които ще покажат също и новите си предложения към дамите от провокативната им нова колекция за тази година – „Dark Shadows“. Избрани творения от колекция „Impressions“ ще презентира носителката на Златна игла Радослава Лазарова. Характерна за артистичния почерк на дизайнерката е авторската дантела, която винаги присъства в изящните, нежни и женствени сватбени рокли на модна къща „Блинк“.

Banderol

Banderol

Иновативни творения пролет-лято 2021 ще покаже и носителката на Златна игла за „Модна иновация“ Аксел Харди, която и този сезон не изневерява на основната си идея за екологична и етична мода, като представя нова материя и по-конкретно - биоразградим текстил. Концепцията на дизайнерката за топлия сезон отново се основава на нулев отпадък при производството и носи посланието „Купувай по-малко – избирай интелигентно“. Дизайнерката на модния бранд Wolf Walley Милена Петрова пък ще представи колекция „Selfi by Marinela“, която е едновременно елегантна и дръзка. За изработването й авторката се е вдъхновила от една много специална за нея дама.

Blink

Axel Hardy

Ревю-спектакълът преди церемонията за награждаване на най-стилните българи за годината ще бъде закрит с най-новите булчински предложения на сватбен бутик ALEGRA с дизайнер Радостина Илиева, която ще ни разкрие част от предварителната си колекция за 2022-ра година – „Adorable white“.

Wolf Walley

Наградата, която ще получат отличените с приза „БГ модна икона 2021“, е пластика, изработена от впечатляващия български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони. Водеща на събитието ще е харизматичната актриса и певица Марина Кискинова. „БГ модна икона 2021“ се реализира с любезното съдействие на: кафе „Лаваца", „Витоша Парк Хотел", „Балкантел“, KWIAT, сладкарници „Неделя", MAC Cosmetics, Selena ES, Agressia, салон за красота V&A Glamour, „Рай кетъринг“ и магазин за цветя „Талисман“. За безопасността на гостите и участниците по време на събитието ще се погрижи специален екип на клиники „Торакс“.

Alegra

За периода на своето съществуване призът „БГ модна икона се утвърди като най-авторитетната годишна награда за стил, професионален успех и визуална култура в България. Сред досегашните носители на това високо отличие са : Райна Кабаиванска, Лили Иванова, Мария Илиева, Поли Генова, Йоана Буковска – Давидова, Теодора Духовникова, Елена Петрова, Яна Маринова, Ники Сотиров, Орлин Павлов, Миро, Владимир Ампов – Графа, Ники Илиев, Калин Врачански, Владимир Карамазов, Орлин Горанов, Гала, Виктория Петрова, Цветанка Ризова, Валерия Велева, Ники Кънчев, Диана Любенова, Юлияна Дончева, Мая Антова, Илияна Алипиева, Таня Скринска, Капка Амзина, Бояна Шарлопова, Максим Бехар, Ивет Лалова, Илиана Раева, Григор Димитров, Димитър Бербатов и др.

Снимки:

1. Победителите в „БГ модна икона 2019” заедно с проф. Любомир Стойков.

Фото: Хайлайф / Академия за мода

2. Пластиката „БГ модна икона”, изработена от уникалния български бижутер – Анжело Красини.  

Фото: Академия за мода

3. Водещата на церемонията Марина Кискинова.

Фото: Личен архив.

4. Дизайнерката Албена Александрова в бекстейдж по време на ревю на бранда й „Рошавата гарда".

Фото: Александър Михайлов

5. – 6. Предложения на модна къща „Бандерол“.

Фото: Delyan Black

7. Предложение на модния бранд „Блинк“.

Фото: Костадин Кръстев – КОКО

8. Предложение на дизайнерката Аксел Харди.

Фото: Anh Nguyen

9. Предложение на модния бранд Wolf Walley.

Фото: Wolf Walley

10. Предложение на сватбен бутика ALEGRA.

Фото: Дилян Марков