Радостина Илиева: Предстои ми създаване на нова колекция

Наскоро създадохте нова булчинска и официална колекция. Можете ли да ни разкажете повече?

- Булчинските и официалните рокли трябва да носят усещане на нежност, ефирност и изящество. Именно това чувство пресъздаваме в новата ни колекция за 2021 г. – SERENITY. Роклите са леки, изработени с фини материи със загадъчен блясък и множество кристали. Включили сме висококачествени материи, като кристали Сваровски, френска дантела, италиански тюл, органза и коприна.

От какво се вдъхновихте?

- Вдъхнових се от топлите цветове в природата, тази красота, която ни заобикаля. В колекцията са включени меки тонове, като розов кварц, опушено лилаво, светлосиньо и пудра, които придават на тоалета една приказна красота.

Alegra

Alegra

Бихте ли посочили най-актуалните световни акценти в официалната мода този сезон и следвахте ли ги строго при създаване на колекция SERENITY?

- Актуални за тази година са оголените рамене и големи яки, както и буфан ръкавите, които придават женственост на тоалета. Всички тези елементи присъстват в колекцията ни, като допринасят за елегантността на визиите.

Alegra

Alegra

Alegra

А какви са основните акценти в булчинската мода?

- Актуално в този сезон са включването на лек блясък и меки нюанси в булчинската рокля, като пудра, бледосин цвят и пепелно лилаво.

Alegra

Alegra

Alegra

Alegra

Разкажете ни повече за работата си по време на кризата с COVID-19 в България?

- Въпреки трудностите и обстановката в момента ние сме творци и продължаваме да работим. Колекция SERENITY е едно доказателство, че дори и в тежки времена, красотата се прокрадва и изпълва сетивата ни, зарежда ни с позитивна енергия и ни дава сили да продължим.

Кризата възпрепятства ли дамите да купуват дизайнерски облекла за специални поводи?

- Да, имаше моменти, в които всички организирани събития се забраниха, но ние не се отказахме, а само ги отложихме във времето. Вярвам, че скоро ще се преборим с тази ситуация и ще се върнем към нормалния си начин на живот.

Alegra

Голяма част от дизайнерите в България пренасочиха бизнеса си към производството на маски или по-ежедневни облекла. Вие от тях ли сте?

- Да, голяма част от дизайнерите преустроиха бизнеса си, но страстта ми към официалната и сватбена мода не ми позволи да постъпя така. Моята работа ме зарежда много и аз продължавам да творя в тази сфера.

Кои са най-големите промени в световната мода в резултат на COVID-19 пандемията?

- Промени настъпиха и при световноизвестни марки, които преустроиха бизнеса си и се включиха в изработката на медицински облекла. Сдобихме се и с нов моден аксесоар – предпазната маска, който предполагам, че ще се наложи задълго в нашия аутфит.

Успявате ли да се приспособите към тези промени?

- Нямаме избор, затова се съобразяваме и даваме най-доброто от себе си, за да се приспособим към сегашната обстановка.

Наскоро направихте виртуална пресконференция, за да представите новата си колекция. Трудно ли беше това за Вас?

- Всъщност виртуалната пресконференция ми донесе много положителни емоции. Беше изключително удоволствие и чест за мен да представя своята колекция пред всички медии и журналисти, които присъстваха. Благодаря им за интереса и добрите отзиви. Благодаря и за оказаната професионална помощ и съдействие на проф. Любомир Стойков и неговия екип. Както обичам да казвам, трудно няма – има само много работа.

Alegra

Каква беше изминалата година за Вас?

- Изминалата година беше изпълнена с предизвикателства за мен. Имаше много трудни моменти, но и много красиви емоции. В 2021-а влизам с позитивизъм и в очакване на личен и професионален успех.

Кое ще бъде най-важното за Вас през 2021 година – в личен и професионален план?

- Стремя се към надграждане в професията си и запазване на близките до себе си хора. Така че креативността и личното спокойствие са ми приоритет. Предстои ми създаване на нова колекция и надявам се ощастливяване на безброй дами.

Alegra

Интервюто взе Хелена Тодорова

Снимки:

1. – 5. Официални предложения от колекция SERENITY.
6. – 9.  Сватбени предложения от колекция SERENITY.
Фото: Дилян Марков
10. Дизайнерите Радостина Илиева и Галя Долапчиева на финала на ревюто си по време на наградите „Изгряваща звезда 2020“.
Фото: Хайлайф / Академия за мода
11. Радостина Илиева по време на виртуална пресконференция за представянето на колекция SERENITY.
12. Дизайнерката Радостина Илиева с модели, представили творения на модния бранд „Алегра“.