5 Причини да изберете сребърни бижута

Що се отнася до избора на модерни и съвременни бижута през последното десетилетие, повечето трендове са пряко свързани със среброто. Този благороден метал се използва за направата на всякакъв вид украшения, осигурявайки перфектен баланс между качество, дизайн и цена.
Независимо дали сте върли почитатели на сребърните бижута или сте скептично настроени към тях, ние ще изтъкнем пет основателни причини да им се доверите.

1 – Сребърните бижута винаги са на мода

Всяка дама, която обича да е в крак с най-новите трендове, знае колко динамичен е света на модата. Дрехи и аксесоари, които са вървежни днес, могат драстично да загубят стойността си за броени месеци.
Едно обаче е сигурно – няма как да сбъркате със закупуването на нови сребърни бижута, тъй като този метал бележи сериозен ръст в стойността си напоследък. Среброто винаги е било и ще бъде водеща суровина за производството на бижута и аксесоари. Някои от основните причини за това са неговата достъпност, красота, начин на обработка и благоприятни качества. За щастие, може да съчетаете среброто с всякакъв вид облекло, независимо дали целите небрежна визия или пък се подготвяте за изискана вечеря.

5 Причини да изберете сребърни бижута

2 – Неограничен избор

Неизбежно е да споменем, че тъй като среброто е сравнително мек метал, той е сред любимите на почти всички бижутери. За тях е по-лесно да го моделират и да експериментират с дизайна на новите си колекции. Не случайно сребърните аксесоари могат да бъдат срещнати в различни чудати форми, размери, цветове и комбинации. Широката гама от стилове и дизайни на този тип украшения гарантира, че дори и най-капризните дами могат да отркият сребърни бижута, които да подхождат на стила и изискванията им.

3 – Устойчивост

Чистото сребро (99.9%) е твърде меко за направата на бижута. Поради тази причина, за Европейски стандарт при изработката на бижута е прието т.нар. „стерлингово сребро“. Най-често то се състои от 92.5% сребро и 7.5% мед, като в процеса на изработка двата метала се нагорещяват до течно състояние и се смесват. Тази сплав притежава цялата красота и блясък на чистото сребро, но без неговите негативи. Комбинацията между двата метала прави бижутата здрави и устойчиви, което гарантира дълголетието им. Може да им се наслаждавате доживот, стига да полагате правилните грижи за тях. Имайте предвид, че даже и да се появят драскотини или други следи по повърхността на среброто, то винаги може да бъде полирано от специалист, след което отново да заприлича на чисто ново.

Освен здравината им, сребърните бижута са и изключително леки за размерите си. За сравнение, една унция злато е почти 50% по-малка на размери от една унция сребро. Мнозина ценят тази тяхна страна, тъй като комфортът е неизменна част от нашето ежедневие.
Все пак има някои неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на сребърни бижута, за да се уверите, че се сдобивате с качествени и устойчиви аксесоари. Нашият съвет е да се насочите към реномирани бижутерии, които предоставят гаранция и сертификат за качество на продуктите си. Изключително важно е да се уверите, че бижутата, които закупувате, са маркирани с международната номенклатура 925 и отговарят на всички стандарти.

5 Причини да изберете сребърни бижута

Ако предпочитате да пазарувате онлайн, наслаждавайки се на домашния уют, изберете онлайн бижутерия, която Ви гарантира преглед и тест при всяка Ваша покупка.

4 – Лесна поддръжка

Колкото и красиви да са сребърните бижута, все още има дами, които предпочитат да ги избягват, поради една основна причина – тяхното потъмняване. Поддръжката е ключова за запазването на среброто в изящен вид възможно най-дълго. Добрата новина е, че това не е никак трудно и няма причина да пропускате насладата от изящните сребърни аксесоари.

Нашият първи съвет е да не се страхувате да носите своите бижута. Страхотно, нали? В противоречие с доста митове, редовното носене на бижутата Ви, може да спомогне за тяхното запазване в добър вид. Веществата, които кожата отделя, спомагат за „самопочистването“ на среброто. Освен това носейки бижутата си, те се втриват ежедневно в кожата и дрехит, което допълнително пречи на потъмняването да се появи.

Един от най-предпочитаните и безопасни начини за почистване на сребърни бижута е използването на предназначен за това препарат. Обикновено може да откриете такъв в по-големите вериги магазини като DM, Бриколаж и Практикер. Дори да не разполагате с такъв, място за притеснение няма, тъй като мека кърпа или четка за зъби със сапун и топла вода също биха свършили чудесна работа.

Освен самото почистване, има и някои основни принципи, които е добре да следвате при носенето на сребърните бижута. Някои от тях са да избягвате допира им със стандартни почистващи препарати или други субстанции, които може да съдържат сяра (гримове, дезодоранти, парфюми, бои за коса). Също така е препоръчително да ги сваляте, когато посещавате басейни през летния сезон, поради високото съдържание на хлор във водата.

5 Причини да изберете сребърни бижута

Имайки предвид,  че вече повечето сребърни бижута на пазара се продават с родиево покритие, не би следвало често да прекарвате време в почистване на аксесоарите си. Родият е хипоалергичен и изключително бляскав метал, който е устойчив на корозия. Всички тези качества го правят идеален за сребърните бижута. Освен че ще изглеждат по-добре, те ще бъдат и предпазени повече от всякога.  

5 – Достъпни цени

Последно поред, но не и по важност, трябва да отбележим колко достъпни са сребърните бижута. Въпреки целия си блясък и елегантност, бижутата от стерлингово сребро се предлагат на много по-разумни цени от златните или платинените например. Причината за това е, че световният добив на сребро е в пъти по-голям от този на златото, съответно, пазарът е по-наситен със сребрни бижута. По-ниската цена в никакъв случай не означава, че правите компромис с качеството на бъдещите си аксесоари, а даже напротив. Среброто позволява да бъдете иновативни и да експерементирате с визията си, така както никой друг метал. Цената, на която се предлага, позволява по-лесно да изградите невероятна колекция от сребърни накити и да разполагате с тайно оръжие за всеки повод през цялата година.

Какъв е изводът?

Сребърните бижута са изключително разнообразни, подходящи за всеки повод, както и устойчиви на всякакъв вид наранявания. Всичко това, допълнено от размуните цени, са само част от причините, които ни карат да обожаваме този ценен метал.