Мария Мичева - еко дамата на българската мода

Дизайнерката Мария Мичева получава първата си „Златна игла“ през 1997 година за артистична мода. Няколко години по-късно - през 2002 година, е наградена с приза и в категория „Най-добър дизайнер“. Мария Мичева участва в множество ревюта, като едно от тях е на международния панаир в Лондон. В това представително изложение тя се включва три години подред. Важен момент от творческия й път е, че открива модния спектакъл на Пако Рабан в София. През 1999 година дизайнерката открива първото модно кафене в България, в което масите тематично са с формата на „Златна игла“. Не случайно председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков казва за нея: „Мария Мичева е не само емблематичен български дизайнер със свой характерен почерк и стил. Тя олицетворява онова течение в модата, на което са присъщи артистизъм, тънък усет за женствеността и способност перфектно да се интерпретират етническите ценности в модерното облекло. Мария Мичева има специален принос към екологичния дизайн, към еко модата, която днес вече се разпознава като „етична“ и „устойчива“ мода.“

Как започнахте да се занимавате с мода?

Модата е не само начин на общуване, но и философия за живота, подплатена с красота, логика и отражение, което води до хармония. В търсене на баланс със себе си аз открих модата като решение.

Мария Мичева

Вие сте първата дама на еко модата у нас. Бихте ли ни разказали повече за тази Ваша страст? 

Интересите, проучванията и дейностите, с които съм се занимавала, винаги са били свързани с природата – с нейната защита, опазване, рационалното и разумно използване. Вдъхновена от старите български техники за производство на естествена коприна, без използване на химични вещества, създадох първите си модни колекции, които с право назовахме "Clear". Те бяха ушити и обагрени само с естествени материали, носещи романтичния дух на българските кенари. Това съчетание получи голямо признание от наши и чуждестранни експерти.

Мария Мичева

Как определяте своя творчески стил?

Оригинален, красив, хармоничен, екологичен и модерен усет за романтика.

Откъде черпите вдъхновение за модата, която създавате?

Най-вече от красотата в природата, съчетанието на цветовете, чистотата на линиите и многообразието – това е моето вдъхновение.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Носителка сте на най-престижната награда за мода в България „Златна игла“. Какво означава за Вас това признание?

„Златна игла“ наистина е най-престижната награда за мода в България. Това е признание за постигнатата от мен автентичност, оригиналност, разкрепостеност, индивидуалност, красота и елегантност в колекциите ми.

Бихте ли дали конкретни насоки и препоръки на по-младите дизайнери, в т.ч. и по отношение на еко модата?

За да си дизайнер, оставил следа в модата, трябва да си революционер, а революционната ти идея трябва да носи добро послание към хората и да ги вдъхновява.  Стремежът към екология в модата е любов към планетата, което означава любов към самия живот.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Според Вас как повлия кризата с COVID-19 на модната индустрия?

Кризата от Covid-19 предизвика голям спад в модната индустрия. Положителното от цялата ситуация е, че тя ни накара да се вгледаме в себе си и да разберем, че се нуждаем от чистота. Чистота в отношенията между хората, чистота в мисленето и в постъпките ни, чистота във всяка част от нашия живот.

Смятате ли, че еко модата ще започне да доминира в световен мащаб? А у нас?

Еко модата присъства в световните модни прояви от няколко години, а у нас винаги е съществувал култ към естествените материи. Възможността те да бъдат произведени по екологично чисти технологии и не третирани с химически вещества им определя доминираща съвременна позиция.

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Стила на кои знаменитости харесвате и защо?

Възхищавам се на стила на неповторимата Лили Иванова, която също споделя философията на моите екологични колекции. Като стил, който съчетава красота и елегантност харесвам също и този на Джаки Кенеди и принцеса Даяна.

Как прекарвате свободното си време и кое е любимото Ви хоби?

През свободното си време обичам да съм сред природата – далеч от големия град, да чета книги и да слушам музика, но най-много да рисувам.

Интервюто взе Хелена Тодорова

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Мария Мичева

Снимки:

1. – 2. Колекция на Мария Мичева – 1999 година.
Фото: Личен архив
3. Колекция на Мария Мичева – 2000 година.
Фото: Личен архив
4. – 9. Еко колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2005 година.
Фото: Мони Франсес
10. Аутфит от колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2006 година.
Фото: Мони Франсес
11. – 13. Колекция „Неделя“ на Мария Мичева – 2007 година.
Фото: Личен архив
14. Мария Мичева, Лили Иванова и Любомир Стойков на ревю на дизайнерката в модно кафене „Мария Мичева“. София, 2000 г.
Фото: Личен архив на Любомир Стойков
15. Мария Мичева и проф. Любомир Стойков на премиерата на книгата „100 срещи с мен“ във Витоша Парк хотел. София, 2019 г.
Фото: Академия за мода