Радослава Лазарова: За модата по време на пандемия

Носителката на Златна игла Радослава Лазарова е второ поколение създатели на вълнуваща, романтична и оригинална визия на официални и сватбени облекла. Тя е родена в Смолян и изучава моден дизайн във Варна и София. Нейният характерен творчески стил намира отражение в модната й къща „Блинк“.

Женствени силуети, красиви и актуални съчетания на цветове, ефирни материи, ръчно нашити авторски дантели и точното количество блясък са нейната формула в модата. С трепет, много старание и любов към дизайна, Радослава Лазарова и екипът й се стремят да създават мечтаната за всяка дама рокля и да задоволяват и най-изтънчения вкус. Нейните красиви рокли бързо привлякоха вниманието на дами от светските, артистични и бизнес среди.

Радослава Лазарова

  1. Можете ли да ни разкажете за работата си по време на кризата с COVID-19 в България?

Със сигурност беше много трудно, както за повечето хора и бизнесите им. Прави ме щастлива това, че с родителите ми успяхме да реорганизираме дейността си и да бъдем полезни в битката с вируса.  Материалната ни база в Смолян е оборудвана с високотехнологична и специализирана техника, и това ни позволи да помогнем за задоволяването на необходимостта от предпазни средства. Благодарение на кроячния робот, с който разполагаме, успяхме да се включим максимално активно в производството на така необходимите тогава защитни маски.

Радослава Лазарова

  1. В началото на пандемията болницата в родния Ви град Смолян имаше недостиг на маски за медицинския персонал. Как разбрахте за проблема и как решихте да им изработите нужните предпазни средства, а след това и на полицаите на първа линия?

Потърсиха ме от болницата с апел първо от рентгенологията, а после направих известно количество предпазни маски за отделението за новородени бебенца. Вследствие получих запитване и от кардиологията.
Идеята за изработване на предпазни средства за органите на реда дойде от родителите ми. Те живеят извън града и често им се налагаше да минават през КПП, където забелязали, че полицаите на първа линия нямат подобаващи маски. Тогава решихме да изработим такива с логото им и се почувствахме много добре, когато те ги приеха с голямо уважение и благодарност.  

  1. Смятате ли, че маската като моден аксесоар допълва роклите, които създавате?  

Радослава Лазарова

Маските със сигурност ще останат в модния свят и след пандемията. Ако те станат неизменна част от ежедневното ни облекло, а дори и официалното, е напълно нормално да се разглеждат като моден аксесоар и потребителят да има избор. Освен трипластовите памучни предпазни маски, конструирани и изработени в 3D обем, реших да направя и дантелени, които да са в стила на дрехите, които създавам.  

  1. Как кризата с COVID-19 засегна целия моден свят? Кои са най-големите промени, които настанаха според Вас?

Най-пагубното за целия моден бранш беше огромният спад в продажбите на облекла и съответно спад в производството. Голямо предизвикателство за всички брандове беше и реорганизирането на фабриките в помощ за борбата с COVID-19, тъй като в световен мащаб именно модните брандове бяха тези, които имаха възможността да помогнат с предоставянето на предпазни материали. И това трябваше да стане бързо. На последно място бих посочила преминаването в изцяло онлайн режим – продажби, модни събития, ревюта, пресконференции, медийни изяви.  

Радослава Лазарова

  1. Наскоро представихте новата си колекция Impressions именно по време на такава виртуална пресконференция? Предизвикателство ли беше това за Вас?

Със сигурност. Това беше първото такова онлайн събитие в България и за мен беше изключително непознато и далечно, но пожъна огромен успех.

  1. Освен с булчинска мода, Вие се занимавате и със сватбена декорация. Как се появи тази Ваша страст?

Радослава Лазарова

Родителите ми също са дизайнери и израснах заобиколена от булки. Естествено сватбите се превърнаха в моята страст, в тях има толкова красота и изящество. За мен е безценно, когато създам рокля, която прави сватбения ден на клиентката ми специален, още повече, когато съм отговорна за цялостната обстановка, чрез която и самите гости да усетят магията в деня на събитието.

Интервюто взе Ивана Стоянова

Снимки:

1.– 2. Радослава Лазарова – носителка на Златна игла за „Най-добър млад дизайнер“.
Фото: Хайлайф / Академия за мода
Фото: Екатерина Титова / Академия за мода
3. Дантелена предпазна маска за модна къща „Блинк“.
Фото: Личен архив
4. Никол Предьова на корицата на списание „Сватба“ с рокля на модна къща „Блинк“.
Фото: Костадин Кръстев – КОКО
5. Радослава Лазарова в шоурума й в сватбен център My Wedding.
Фото: Хайлайф