Цветовете и тяхното значение: Бяло

Бялото характеризира съвършенството и завършеността, абсолютното и окончателно решение, пълната свобода на възможностите и премахване на препятствията, символ на социалното съгласие и мира. Фундаменталното му качество е равенството, тъй като включва в себе си всички цветове. Винаги вдъхновява, помага, внушава вяра.

В българския фолклор бялото е цветът на невинността и красотата. Бяло е лицето на най-красивата мома. Бялата риза прави носията по-красива. В християнството е символ на вярата, чистотата и истината. Свързва се и със смъртта. В Странджанско траурът е бил в бяло. Бяла е ризата на хайдутина, който отива към бесилото.


Бяла дантелена рокля от новата колекция с марка mar.fashion

В Африка е използван от жреците. Ако в жертва се принесе бяло животно, това е знак за примирие с боговете. Ако отвътре домът е боядисан в бяло, в него ще има съгласие. Ако вратите са бели, човекът, който влиза, оставя злото отвън.

Днес бялото поражда много асоциации. „Белият рицар” е символ на спасението. „Бялата престилка” се свързва с болничната обстановка и стерилната чистота. Това е цветът, в който Фън Шуй препоръчва да се боядиса стената срещу креватчето на дете, което има нощни страхове. Оптически уголемява обемите и е подходящ за ниски и тесни помещения. Според Петър Дънов чрез белия цвят човек изразява готовността си да служи на Бога без никакви външни правила и норми. Бели са чистата душа, ангелите, свежестта и пролетта. Белият цвят осветява, обновява всички цветове в организма, помага да се премахне сковаността, управлява функциите на ендокринната и зрителната система.

Бял костюм с пола
Бял дамски костюм от новата колекция с марка mar.fashion

В облеклото белият цвят означава начало - роклята на булката е бяла. Белите дрехи омекотяват кожата, правят я по-нежна. Човек, избрал този цвят, означава, че се стреми да се освободи от неприятностите.

Бяла рокля с черна якичка
Бяла рокля с черна якичка от новата колекция с марка mar.fashion

Снимки © Fashion.bg