ЙОАНА ДОЧЕВА СЪЗДАВА РОКЛИ – КАРТИНИ

* Любовта към детайла и бродерията е водеща в колекците на MYOO Couture

Силвия Тодорова

Художник-дизайнерът Йоана Дочева се вдъхновява от детайла и всяка рокля, която създава, е своеобразно произведение на изкуството. Концепцията на нейния луксозен моден бранд MYOO Couture се базира основно на ръчната изработка – изящна бродерия и детайли, без да се използват готови елементи.

„Като художник-дизайнер държа на уникалността. Всеки изработен модел в нашето ателие е като рисуване на картина, с тази разлика, че при роклите винаги започвам от детайла. Именно той ми помага да развия цялата идея, да придам характер на дрехата и оставя красиво послание. Това е най-голямото ми вдъхновение, което всъщност е и душата на ателието.”, споделя Йоана Дочева.

MYOO Couture

MYOO Couture

Незаменим партньор на младата дизайнерка в създаването на красивите рокли е нейната майка – Валентина Дочева. Тя отговаря основно за технологичното изработване на линията на дрехата, развиването на кройките, изготвянето и приключването на модела като един завършен продукт. Екипът на Муоо прави възможно уникалното съчетание от перфектна линия и вдъхновяващи декорации, характерни за бранда.

Във всички колекции на MYOO Couture са водещи любовта към детайла и бродерията. “Invention” e първата колекция на модния бранд, представена една година след основаването на бранда на Sofia Fashion Week 2017. Роклите са изработени от материи като копринена органза, тюл, кадифе, различни структури дантели, тафта и шифон, а палитрата на цветовата гама е широка и контрастирана – черно, зелено, розово, жълто, мента и др.

MYOO Couture

Завиден успех постига втората колекция на луксозния моден бранд MYOO Couture – лимитираната линия “Delicate”. Тя е показана пред огромна публика по време на Седмицата на модата в Париж през есента на 2018 г. В България специална селекция от колекция “Delicate” и най-новите творения на Йоана Дочева от колекция „Neutral” са представени по време на ревю-спектакъла по повод годишните награди на Академията за мода – „БГ модна икона 2019“.

MYOO Couture

Колекция “Delicate” е феерична приказка от цветя с чувство за въздушност и лекота, излъчваща деликатност и стил. Тя включва шест изцяло ръчно изработени рокли уникати в нежните цветове пудра, лавандула, розе и праскова. Използваните материи са основно тюл и коприна, комбинирани с разнообразни други материи, структури и материали. Всяка визия е декорирана с ръчно бродирани флорални елементи, допълнени от висококачествени перли и камъни. За роклите са използвани и пришити около 10 000 малки пайети, 1500 перли и 2000 камъни „Сваровски“. За изработката на всяка отделна рокля в колекцията са били необходими около два месеца, а бродериите се изработват от бродирачи от цял свят.

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

В лимитираната линия “Delicate” правят впечатление изящните бродерии върху сребърно ламе и със сребърни метални конци, ръчно изрисуваните цветя от копринена органза, както и флоралните детайли, изработени от малки червено-розови пайети в комбинация с листа от старо злато. Букет от лавандулови листа, съчетани с розички, перли и кристали са използвани в нестандартната и предпочитана от булките рокля “La Dolche Vita”. Отличителни за рокля „Вивиан“ от колекция “Delicate” са полите в нюанси на „омбре“ – от жълто към лавандула. Сред предложенията от най-новата колекция на Мyoo Couture – “Neutral” е булчинската рокля „Виктория“, изработена изцяло от пайетен плат в А-линия. При нея основен акцент в предната горна част е ръчната апликация на панделка, избродирана с фини кристали и пайети. Най-новото творение на Йоана Дочева е късата кокетна мини рокля „Криста” в класическия бял цвят с плисирана пола във формата на лале и кристален колан.

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

MYOO Couture

Освен вечерни и булчински рокли дизайнерката на МYOO Couture създава и детски облекла. Емблематичната за бранда рокля „Golden Leaves” е носена от Ел Маккинън през 2017 г. на премиерата на филма „Чудо” с участието на Джулия Робъртс и Оуен Уилсън.

Йоана Дочева е завършила художествената гимназия в  Пловдив, специалност графика, а в последствие и графичен дизайн в Берлин, където живее в момента. Луксозната модна марка MYOO Couture е основана през 2016 г. в Берлин от дизайнерското дуо Валентина и Йоана Дочеви – майка и дъщеря. Брандът създава колекции вечерни и сватбени дамски рокли с Haute Couture почерк, както и тоалети за деца (момичета от 0 до 12 години). Производството на MYOO Couture се осъществява в ателиетата на марката в Германия и България, а роклите могат да бъдат закупени и онлайн.

MYOO Couture

MYOO Couture

——————————————————————————
ww.myoo.de
https://www.instagram.com
https://www.facebook.com/myoo.de/

Снимки:
1. – 4. Предложения от първата колекция на модния бранд Myoo Couture – “Invention”.
5. Йоана Дочева с един от моделите, представили колекция “Delicate” по време на Парижката седмица на модата през 2018 г.
6. Представянето на Myoo Couture по време на Парижката седмица на модата през 2018 г.
7. Валентина и Йоана Дочеви заедно с моделите, представили колекция “Delicate” по време на Парижката седмица на модата през 2018 г.
8. Йоана Дочева и Мисис България Земя 2017 Цвети Чорбанова по време на „БГ модна икона 2019“.
9. Финалът на ревюто на Myoo Couture на „БГ модна икона 2019“.
10. Валентина и Йоана Дочеви на наградите на Академията за мода „БГ модна икона 2019“.
11. Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерката Йоана Дочева.
12. Рокля “La Dolche Vita“ от колекция “Delicate”.
13. Рокля „Вивиан“ от колекция “Delicate”.
14. Сватбена рокля „Виктория“ от колекция “Neutral”.
15. Най-новото предложение на модния бранд Myoo Couture – рокля „Криста“.
16. – 17. Предложения от колекция “Neutral”.
18. – 20. Детски облекла на модния бранд Myoo Couture.
21. Ел Маккинън с роклята “Golden Leaves” по време на премиерата на филма „Чудо” през 2017 г.

Фото:
© Zlatko Gatev Photography: 1,2,4
© Jurgen Angelow Photography: 3
© Антон Маркова / Академия за мода: 11
© Richter Photography: 12
© Daria Lorman Photography: 13
© Caroline Miller Photography: 14, 17
© Tanya Kiaie Photographer: 15
© Alexandra Richter Venue: 16
Личен архив: 5-10; 18-21