Дизайнерката Диляна Матеева се вдъхновява от Майка Тереза

* Колекцията „Чистотата на добротата“ на Art.Look с препратки към добрата и състрадателна страна на човека

Силвия Тодорова

Диляна Матеева, отличена със „Златна игла 2020” за „Най-добър млад дизайнер”, създаде колекция, вдъхновена от милосърдието и делата на Анеза Гонджа Баяджиу (в превод – неразцъфнало цвете), по-известна като Майка Тереза. Колекцията на модния бранд Art.Look носи името „Чистотата на добротата“, дизайнерката прави препратки към добрата и състрадателна страна на човека чрез ръчно изрисуваните символи: ръце –  даващи любов, бели птици, крила и пера.

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

„През човешката история до ден днешен сме преминавали през много войни, епидемии и природни бедствия, но сме оцелели благодарение на труда, борбата и милосърдието на хора като Майка Тереза. Днес, когато природните бедствия са в апогея си и сме изправени пред екологична катастрофа, когато сме под поредния бич на болести, за които не е открито лечение, човечеството отново се пробужда, за да покаже доброта и съпричастност, за да подаде ръка на нуждаещия се от помощ.”, споделя дизайнерката Диляна Матеева.

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

В колекцията „Чистотата на добротата“ присъстват разкроени и прави поли с класическа линия. Силуетите при саката са вталени в комбинация с деконструктивни елементи или А-симетрия. Дизайнерката залага също на панталони и гащеризони с прав и разкроен силует. Богатата цветова  гама  включва подходящи за пролетно-летния сезон нюанси на синьо, зелено, цикламено, червено и бяло. Силните цветове са съчетани с нежни материи – еко кожа, памук, коприна и кадифе.

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Диляна Матеева включва в колекцията си класическата бяла тениска с лика на Майка Тереза, изобразен в сини нюанси чрез смесица от техники – принт и ръчно рисуване, а комбинацията от цветове напомня за облеклото на католическите монахини. Впечатление правят копринените сетове в колекцията. Сред тях е комбинацията от вталено сако и разкроен панталон с вечен ръб. Сакото подчертава линията на талията чрез колан, монтиран в предната част, а акцентът в гърба – ръчно нарисувани преплетени ръце, преливащи в бели гълъби, ни напомня, че оставайки заедно и подкрепяйки се, ще запазим надеждата и силата си.

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Art.Look

Друг копринен сет включва силно втален спенсър, нежно обгръщащо тялото бюстие и деликатно прозиращ панталон тип банан. Спенсърът подчертава тялото и особено талията, завършвайки в най-тясната й част. Акцентът отново е поставен в гърба, където ръчно е изрисувана ръка даваща сърце, напомняйки ни да даряваме любов на хората около нас. Деликатната прозрачност в комбинация с нежния син цвят на панталона символизират чистотата и прозрачността на добродетелта и мира.

Снимки:

1. – 24. Предложения от колекция „Чистотата на добротата“ на модния бранд Art.Look с дизайнер Диляна Матеева.

Фото: © Оми Чоудури (Omi Chowdhury)