Радина Филипова и нейната рецепта за щастие

Текст: Виолета Цачева, сн.: Александър Нишков

Очаквам грацията ни Радина Филипова във фоайето на хотел InterContinental Sofia и се оглеждам за брюнетка. За моя изненада, в уречения час тя се появява блондинка - слънчева и усмихната, готова да влезе в ролята на пролетна булка! Красивата варненка бе талисман на Световното първенство по художествена гимнастика през септември м.г. у нас. В спортната й кариера са над 110 медала от наши и международни състезания. От малка е в залата, състезава се индивидуално и е част от Националния ни отбор до преди 2 години, когато заради тежка контузия, едва на 18 й се налага да спре. Тогава сяда на скамейката като съдия по художествена гимнастика.

Преодоляла травмите, днес Радина отново се връща в залата, за да се състезава. Освен спортната й кариера, тя все по-често се изявява като модел, а през март ще я видим и във филма "Дъмбо" на Disney, където играе с Дани де Вито, Колин Фарел и Майкъл Кийтън.

Радина Филипова и рецепта за щастие

- Какво е усещането за едно младо момиче, което дебютира в киното в обкръжение на холивудски звезди?
- Нещо, което не мога да сравня с никое мое преживяване до момента. Бях истинска късметлийка, че имах тази възможност. Най-вече заради хората, които срещнах там. Важно е човек, да разширява кръгозора си и да се научи да мечтае смело.

- А как получи роля?
- Друга българска гимнастичка, която от доста години е в сферата на цирковото изкуство се свърза с мен и ми предложи да се включа в проекта. Неин приятел правеше хореографията за филма и имаха нужда от още едно момиче. Веднага изпратих мои снимки и клипчета директно до американски представител на Disney и още същия ден бях одобрена. Седмица след това заминах за Лондон, където репетициите и снимките започнаха.

- Къде се чувстваш най-добре - в спортната зала, пред обектива като модел или на снимачната площадка?
- Мисля, че всяко нещо се случва с времето си. Прекарах 14 години в спортната зала и смятам, че винаги ще я чувствам като мой втори дом. Сега обаче животът ми неизбежно поема по друг път. На което и да е от двете места да ме отведе, знам че ще бъда щастлива.

- На какво те е научил спорта?
- Качеството, което най-много ценя в себе си е дисциплината. За съжаление я виждам в малко хора, а тя е важна, за да получиш уважението на тези срещу теб. Щастие е, че имам прекрасен пример в залата. Учила съм се от моята лична треньорка Филипа Филипова, с която прекарвах най-много време, когато бяха и най-важните години за развитието ми.

- А какво ти е отнел?
- Нищо, за което в момента да съжалявам. Хората казват, че ми е отнел детството, но аз по-скоро го приемам като предпазване. Вярвам, че съм поела по най-правилния път и няма нещо, което бих променила.

- Мислила ли си да продължиш като треньор?
- Някой ден, да! На този етап имам други цели пред себе си, които ще следвам през следващите години.

- А как се насочи в модата като модел?
- Модата винаги ми е била хоби, тъй като залата е отнемала цялото ми време. Навлизам в модните среди и мисля, че нещата вървят точно, накъдето трябва. Надявам се това да е само едно хубаво начало.

- С какво са свързани мечтите ти?
- Спомням си, че от много малка, когато някой ми кажеше да си пожелая нещо, винаги си казвах наум: “Искам да съм много щастлива!” До ден днешен смятам, че това включва всичко, което искам. Да бъда здрава, да бъда успяла, обичана и ценена! Това би ме направило истински щастлива. Отварям една нова страница в живота си и вярвам, че ще бъде още по-успешна от предишната!