Алберто Веделаго: "Можем да бъдем елегантни без задължително да сме облечени с костюм"

Силвия Тодорова

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Maestro di eleganza Алберто Веделаго създава индивидуална елегантност за всеки мъж. Италианският дизайнер и стилист определя себе си като Personalitailor – шивач на личността. При персоналното създаване на дрехата той се съобразява с личността, характера и вътрешния свят на човека, не само с физическите му размери. Алберто Веделаго е убеден, че най-ценното, което прави, е да помага на мъжете сами да открият и да създадат своя стил. Той е приел за своя мисия популяризирането на италианската философия за елегантност. Маестро Веделаго помага на мъжете от различни точки на света включително и в България, да открият тайните на елегантността, която е едновременно комфортна, подходяща за различни ситуации и най-важното – придава стойност на човека.

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Веднъж месечно Алберто Веделаго идва в ателието си в София, за да предава и споделя своя опит чрез лични срещи и лекции. Специално за читателите на сп. „Твоята ваканция“ маестро Веделаго разкрива как мъжете да бъдат елегантни в свободното си време.

Според италианският дизайнер и стилист „Да бъдем елегантни означава да се чувстваме комфортно в дрехите и да сме подходящо облечени за всяка ситуация“. Той е убеден, че елегантността е огледало на личността ни и първата ни визитка. Разбира се, никой не си представя ваканцията като време за размяна на визитки и създаване на делови контакти, но един зимен курорт предлага различни ситуации и възможности за запозаства. Факт е, че днес мъжете обръщат все повече внимание на външния си вид, а главна роля за това играе облеклото.

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Бъдещето е на персонализираната дреха, убеден е масто Веделаго Независимо дали един мъж залага на по-формалния стил или на спортно елегантния, важното е той да избира дрехите, които отразяват личността му.

Сред хората, които се доверяват за външния си вид на Алберто Веделаго са предприемачи, топ мениджъри, банкери, спортисти, артисти, шоумени, но за него те не са по-важи от който и да е млад човек, които го търси, за да направи своя първи аутфит по поръчка Made in Italy. Сред имената на клиентите му се откроява Фабио Ламборгини.

Специално за него маестро Веделаго издава малка тайна от съвместната им работа във връзка именно с персонализирането на дрехата: „На всички негови сака отвътре поставяме отличителния знак на неговата марка – телец. Интересното тук всъщност е, че на база на цвета на сакото, което правим, сменяме и цвета на телеца, с което се забавляваме.“

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

През зимата е много важно мъжът да изглежда зимно облечен, материите и платовете на дрехите трябва да са зимни. Всички аксесоари също трябва да са зимни (палто, колан, вратовръзка и риза). Важно е също мъжът да носи палто над костюма или сакото. При спортно елегантния стил в най-общия случай аутфитът би представлявал сако с панталон, който да е в различен цвят и към това комбинираме деконструирано сако (без подплънки). Сако в един цвят и панталон, който да контрастира, комбинирани с обувки без връзки, са подходящи за неформална ситуация. Панталонът с маншет е елегантно решение за по-спортна мъжка визия.

По отношение на аксесоарите може да се носи шал от чист кашмир, който да вържем с цвета на костюма и шалът го връзваме с едно прехвърляне като вратовръзка. През уикендите и ваканцията вместо сако, можем да носим различни модели якета от кожа или патло, като шалът го комбинираме с цвета на кожат и плата на палтото. Ръкавиците винаги ги комбинираме с цвета на сакото. Зимните обувки могат да са боти, както от кожа, така и от велур. Хубави зимни цветове са бежово, лешник, кафяво, които представляват и цветовете на есента, на листата. Много е красиво също да имаме един зимен костюм в десен „Принцът на Уелс" отново в тези цветове – бежово, лешник, кафяво.

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Пет често допускани грешки, които пречат на мъжете да изглеждат елегантени:
1. Безсистемно пазаруване и подаряване (от роднини, приятели) на дрехи в резултат на което отделните елементи в гардероба не се съчетават добре помежду си.
2. Подвласни на стереотипа на обличане, който имат, много мъже не се отварят към новото и продължават да купуват дрехи в същите стил и кройки, които вече имат в гардероба си.
3. Пренасянето на типично женски характеристики в мъжкия гардероб като прекалено разнообразие от цветове и по-ексцентрични елементи, които не отиват на всички мъже.
4. Подценяване ограниченията на модата, която се произвежда в големи количества с ниско качество (на изработка и на материи) и не е създадена така че да подчертава индивидуалността.
5. Пренебрегване на модерната визия. По различни причини мъжете често не влизат в магазините и си пазят с години дрехи от едно време (като костюма от бала или от сватбата), които ги състаряват, а старият гардероб е враг номер едно на елегантността.

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

МЪЖЕТЕ: ЕЛЕГАНТНИ В СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Целият материал можете да прочетете на страниците на сп. „Твоята ваканция“, Зима 2018 / 2019.

Снимки:
1. Алберто Веделаго пред Basilica Palladiana във Виченца (2016 г.).
2. Алберто Веделаго във Венеция по време на интервю.
3. – 4. Алберто Веделаго и Фабио Ламборгини.
Фото: Личен архив на Маурицио Санджинето / „Академия“ (ACCADEMYA)
5. – 7. Снимки от списание „Твоята ваканция“.
Фото: Личен архив на Маурицио Санджинето / „Академия“ (ACCADEMYA).