Каква е разликата между органична, нетоксична и натурална козметика

Био козметиката набира скорост и сега представлява един от най-бързо развиващите се сектори на козметичната индустрия. И ако сте един от многото, които са преминали към грижа за чиста кожа, може би сте забелязали, че всеки друг продукт на рафта твърди, че той е „естествен“, „органичен“ или „нетоксичен“.

Марките за красота виждат нарастващата популярност на "чистата" красота и как клиентите искрено се интересуват от това, което поставят върху кожата си. Но вместо да променят съставките в техните продукти, те просто променят етикетите си. Тази статия ще ви помогне да разберете какво всъщност означават популярните думи - органични, естествени, нетоксични и дали можете да доверите на тези етикети.

Каква е разликата между органична, нетоксична и натурална козметика

За съжаление, нито един от тези термини не е строго регулиран от FDA или USDA за използване в козметичната индустрия, но все още има начини да се сортират чистите продукти.

Натурални (естествени) продукти:
Естествено означава, че продуктът не съдържа никакви добавки или синтетични съставки. За съжаление, няма регулаторни стандарти за „естественото“ в красотата. Ето 3 съвета за откриване на истински натурални продукти:
1. Естествените съставки трябва да бъдат лесни за четене и разпознаване. Ако не я разпознавате, проучете я сами.
2. Съставките на етикета са изброени по реда на най-високото съдържание в продукта. По този начин, естествените съставки трябва да бъдат на върха на списъка.
3. Трябва да има печат от сертифицираща организация на трета страна.

Органични продикти:
Органичното означава нещо, което е произведено без използването на пестициди, синтетични торове, генетично модифицирани организми (ГМО), йонизиращо лъчение, антибиотици и хормони на растежа.
За да определите дали даден продукт е всъщност органичен, потърсете печат от организация за сертифициране на органи от трета страна, като сертифицираната органична програма на USDA. Ако не го виждате, няма гаранция, че продуктът отговаря на биологичните стандарти за качество. Ето 3 неща, които трябва да търсите, за да видите дали даден продукт е всъщност органичен:
1. Количеството на изброените съставки, които са „сертифицирани биологични“.
2. Изброените неорганични съставки - изследване дали са безопасни и чисти.
3. Печат от сертифицираща организация на трета страна.

Нетоксични продукти:
Нетоксичен означава „вещество, което не се очаква да причини симптоми или да бъде опасно за хората или околната среда“. По този начин, нетоксичните продукти не трябва да съдържат съставки като фталати, формалдехид, петролни и нефтохимически продукти, парабени или азбест, тъй като те са свързани с токсични реакции при хора, включително смърт, органна недостатъчност, репродуктивни и хормонални смущения или рак.