Проф. Любомир Стойков ни разкрива модните прогнози за 2019

* Разнообразни силуети, хай-тек дизайн и еко- и авторски материи
* * Цветови разкош и колористичен гейзер, нова екстравагантност и провокативни аутфити

Проф. д.н. Любомир Стойков

Ключовата дума „разнообразие“ сякаш най-точно може да маркира модните прогнози за 2019 година. Изобилието от стилове и варианти в облеклото е гаранция за възможно най-добрия избор на отделния потребител.

Хай-тек дизайнът, включително и новите, високотехнологични платове, както и еко-материалите ще бъдат една от най-ключовите тенденции през 2019 година. Етно стилът също ще запази своята територия, а не е изключено и да се наложи като една от важните доминанти в модния дизайн през следващата година. Ще продължи навлизането на компоненти от дамския гардероб в мъжкото облекло, както и обратното, макар и по-умерено.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Ново звучене ще придобие стилът „унисекс“. Още повече ще започнат да се ценят авторските материи и арт облеклата.

Вкусът не зависи само от финансите
Крайно време е да се отхвърлят песимистичните гласове, че българският дизайн изостава по отношение на модните новини и информационния бум в облеклото и текстила в най-развитите страни. Няма сериозна причина, поради която България да изостава информационно от световния моден тренд в ерата на мрежовите технологии, фейсбук и инстаграм, уникалните модни блогове и влогове, ютюб, туитър, смарт приложения и смарт устройства, онлайн продажбите и множество още удивителни платформи за разпространение, пласмент, съхранение и обработка на информацията за модния дизайн и модните артикули. Вярно е, че нашият стандарт на живот е по-нисък от останалите страни в Европейския съюз и, че с по-скромни средства е по-трудно да бъдеш модерен, ситуацията не е толкова елементарна и нещата не стоят точно така.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Парите безспорно имат значение, но вкусът не зависи единствено от икономическите условия и финансовите възможности. Бързата мода предлага нелоши варианти за модерен начин на обличане и актуален лайфстайл на достъпни цени. Проблемът е някъде другаде. Може би в това, че голяма част от съвременните българи имат „чалга“ залитания и не умеят да диференцират коректно бизнес облеклото, протоколното и официалното облекло от облеклото за всекидневие, за развлечение и за спортуване. Прекалената натрапчивост, грозната еклектичност, естетическата безпомощност и крещящата вулгарност водят неизбежно до кича и визуалното опростачване. Надявам се през 2019 година подобни примери да намалеят...Дали това ще се случи е отделен въпрос...

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Драстична смяна на модната посока? Забравете!

Не трябва да се очаква драстична смяна на модната посока, а по-скоро задълбочаване на тенденцията към функционално и практично облекло. Кежуъл стилът ще бъде още по-умело адаптиран към официалния маниер на обличане. Бизнес облеклото ще претърпи допълнителни промени, свързани с неговото разкрепостяване и индивидуализиране. Умните материи ще навлязат още по-масово в модната реалност. Ще се засилят провокативните обеми, силуети, кройки и детайли. Екстравагантността ще разшири своята територия.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Със сигурност, обаче, трябва да се очакват влияния от предишните десетилетия. Макар че е трудно е да се каже еднозначно и категорично точно кой период и точно по какъв начин ще се отрази на навия дизайн, всяка епоха оставя и ще оставя по-малък или по-голям отпечатък върху стила на обличане година чрез интерпретации в стил „ретро“ и „винтидж“. Особено силни ще бъдат реминисценциите и влиянието на 20-те и 30-те години, както и на 50-те, и особено на 60-те години на ХХ век. Ще има – поне според мен – несъмнено въздействие от втората половина на 90-те години върху модата през 2019 година, като не изключвам това да бъде и в духа на т.нар. „лоши момчета“ и „лоши момичета“ по аналогия с тогавашното творчество на Аликзандър Маккуин и Жан-Пол Готие, и съответните младежки субкултури. Нов етап ще отбележат кибернетичният пък и въобще стилът „футуристичен шик“, както и влиянието на виртуалните субкултури.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Нереалистично би било да се прогнозира един-единствен моден акцент, за една-единствена модна доминанта, а е по-точно да се говори за множество „модни хитове“. Необичайното, различното, дори странното облекло има много по-големи шансове да попадне в тази категория, отколкото традиционните модели на елегантна външност. Сериозна бъдеща роля ще имат провокативният и екстравагантният стилове. Интересно ще бъде да разберем и – евентуално – да свикнем с новите визуални начини за афиширане на сексуалността. В миналото това бяха амплитудите в стила „мини“ и „макси“, а в утрешния ден – един Господ знае!...

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Добре е да бъдем по-подозрителни и скептични към гръмките колористични прогнози за следващата година. Причината е, че диктаторската роля на модните дизайнери отдавна се е размила и отслабнала просто защото все по-слабо се асоциира думата „мода“ с думата „диктатура“. Ето защо може да се фокусираме по-скоро върху няколко доминиращи цвята в облеклото, а не само върху един. Според мен, 2019 година ще бъде годината на цветовия разкош, на пъстрите и витални багри, на цветовете, които дадат възможност на човека да живее в хармония със себе си и да се радва на душевния, социалния и природен комфорт. Миналата година за главен цвят бе посочен ултравиолетовият, за следващата е „набеден“ кораловият.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Ако се вгледаме в цветовите прогнози за 2019 година на прочутия институт „Пантон“, ще констатираме, че те гравитират около кораловото, оранжевото, зеленото, червеното, синьото, кафявото, манго мохито, лилавото, златистото и др. в различните техни нюанси. Като най-моден се сочи цветът „жив корал“. За негово вдъхновение са послужили кораловите рифове, които са застрашени от редица фактори, в т.ч. и от глобалното затопляне и парниковите газове. Човечност, топлота и жизнеутвърждаване са водещите ценности, мотивирали избора на „Пантон“ за следващата година.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Най-добрият художник е природата и затова нейните цветове винаги ще бъдат вдъхновяващи за модата и колористичните й акценти. Към това, разбира се, трябва да добавим и динсамичния и все по-усложняващ се социум, както и неизбежното влияние на спорта, популярната музика, киното и другите изкуства.

Ще се сбъдне ли естетическото завещание на Сюзън Зонтаг?
Един от най-влиятелните епицентрове на стила през 2019 година ще бъде благотворителният бал „Мет гала“, който се провежда всяка година в първия понеделник на месец май, за да инкасира средства за секцията за облеклото в Метрополитън мюзиъм в Ню Йорк. Новата тема вече е обявена от главния куратор и директор на Института по костюмите Андрю Болтън „Камп: бележки за модата“. Тя е вдъхновена от прочутото есе на Сюзън Зонтаг „Бележки за камп“ (Notes On "Camp") от 1964 година. Вярвам, че това събитие ще събере необходимите средства, но и също така, че ще даде силен тласък на динамиката на модния дизайн, който наистина е немислим без такива характеристики на камп-а като мощната чувствителност, експеримента, естетизирането, изкуствеността, декоративността, преувеличението, фриволността, извъннормалността и т. н.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

Любопитството ми към изложбата се подсилва и от обстоятелството, че сред домакините, организаторите и участниците са Лейди Гага, Серина Уилямс, творческият директор на „Гучи“ – Алесандро Микеле, популярният британски поп-изпълнител Хайри Стайлс, желязната лейди в световната мода – Ана Уинтур и др.

Предполагаемите български събитийни акценти в модата през 2019 година традиционно включват утвърдилите се и доказали във времето прояви като „Златната игла“ и „БГ модна икона“ (годишните награди на Академията за мода, респ. за постижения в модния дизайн и за най-стилни, и успешни българи), най-голямата модна изява у нас „Sofia Fashion Week”, най-мащабното сватбено изложение у нас Balkanica Wedding Expo, индивидуалните ревюта на такива влиятелни български дизайнери, като Евгения Живкова, София Борисова, модните пърформанси и инсталации на Мариела Гемишева и др., на модните къщи „Агресия“, „Десизо Монни“, „Феде Фешън студио“, „Кредо“, „Кнап“, „Палома фешън“, „Аксел Харди“, „Блинк“, „Бандерол“ и др.

Големи са очакванията за оригинални и въздействащи дефилета на такива доказали се дизайнери, като Жана Жекова, Невена, Вяра Георгиева, Христо Чучев, Светослав Колчагов, Иван Донев, Николай Божилов, Теодора Спасова, Антония Йорданова и – разбира се – най-младата талантлива генерация в лицето на Елена Златева, Меги Петкова, Радослава Лазарова, Глория Димитрова, Диляна Матеева, Александра Петрова, Мария Делчев, Велиана Лобошка и др. За мен лично важни акценти на българската модна сцена са и дипломните ревюта на студентите по мода и моден дизайн от Националната художествена академия и Нов Български университет, които в идейно и концептуално отношение са пример за свеж, иновативен и нестандартен подход към формата и стила. Да се надяваме, че през 2019 година в България ще се проведе и модно събитие от световна класа. През годините у нас свои колекции чрез впечатляващи ревюта са представяли Пиер Карден, Слава Зайцев, Пако Рабан, Джанфранко Фере, Лучано Бенетон, Филип Плейн и др.

МОДНИ ПРОГНОЗИ ЗА 2019 ГОДИНА

През 2019 година ще се навършат и важни годишнини от емблематични събития и прояви в световната мода, като първата рокля с гол гръб на Пол Поаре, появата на Марлене Дитрих с прочутата рокля на Кристиан Диор „Розовата Венера“, първата колекция прет-а-порте на Пиер Карден, създаването на модна къща „Ком де гарсон“ на Рей Кавакубо и още много други.

Илюстрации и източници:
1. Kim Jones for Dior Homme and Virgil Abloh for Louis Vuitton, пролет-лято 2019.
Фото: Vogue-Paris. Available at https://en.vogue.fr/vogue-hommes/fashion/story/mens-fashion-22-top-trends-for-spring-summer-2019/4065#neo-tailoring-1
2. Dior Homme, Hermès and Dunhill, пролет-лято 2019.
Фото: Vogue-Paris. Available at https://en.vogue.fr/vogue-hommes/fashion/story/mens-fashion-22-top-trends-for-spring-summer-2019/4065#edgy-cuts-4
3. Jacquemus, Givenchy and Fendi, пролет-лято 2019.
Фото: Vogue-Paris. Available at https://en.vogue.fr/vogue-hommes/fashion/story/mens-fashion-22-top-trends-for-spring-summer-2019/4065#sac-de-cou-10
4. Марк Джейкъбс, пролет-лято 2019.
Фото: Cosmopolitan. Available at https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/g23136203/spring-fashion-trends-2019/?slide=8
5. Ескада, пролет-лято 2019 Фото: Cosmopolitan. Available at https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/g23136203/spring-fashion-trends-2019/?slide=10
6. Оскар де ла Рента, пролет-лято 2019
Фото: Cosmopolitan. Available at https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/g23136203/spring-fashion-trends-2019/?slide=18
7. Том Форд, пролет-лято 2019
Фото: Cosmopolitan. Available at https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/g23136203/spring-fashion-trends-2019/?slide=46
8. Rejina Pyo (left), Xiao Li (centre), Yuhan Wang/Fashion East (right), Ryan Lo and Simone Rocha, пролет-лято 2019.
Фото: Glamour. Available at https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/spring-summer-2019-fashion-trends
9. Givenchy (left), Preen by Thornton Bregazzi (centre), Balmain (right), Pringle and Roland Mouret, пролет-лято 2019.
Фото: Glamour. Available at https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/spring-summer-2019-fashion-trends
10. Louis Vuitton, Fendi, Chloé, Hermès, Prada, пролет-лято 2019.
Фото: W Magazine. Available at https://www.wmagazine.com/gallery/spring-2019-fashion-trends
11. Valentino, Givenchy, Dior, Fendi, Max Mara, пролет-лято 2019.
Фото: W Magazine. Available at https://www.wmagazine.com/gallery/spring-2019-fashion-trends
12. Актуалните цветове за сезон пролет-лято 2019 година според прогнозите на авторитетния институт Пантон (детайл).
Фото: Pantone. Available at https://www.pantone.com/color-intelligence/fashion-color-trend-report/fashion-color-trend-report-new-york-spring-summer-2019
13. Актуалните цветове за сезон пролет-лято 2019 година според прогнозите на авторитетния институт Пантон (детайл).
Фото: Pantone. Available at https://www.pantone.com/color-intelligence/fashion-color-trend-report/fashion-color-trend-report-new-york-spring-summer-2019
14. Официална рокля на дизайнерката Радослава Лазарова за модна къща „Блинк“, пролет-лято 2019, в телесно, цвят мока и златисто. Роклята със силует „русалка“ е изработена от авторска дантела с барокови мотиви, ефектно деколте, гол гръб, прозрачни елементи и шлейф от китайска коприна. Украсата е от ръчно нашити кристали в цвета на скъпоценния камък цитрин. Модел – актрисата Саня Борисова.
Фото: Ивомир Пешев
15. Официален тоалет на дизайнерката Радослава Лазарова за модна къща
„Блинк“, пролет-лято 2019: бюстие с пера и пола с перли и кристали, и асиметрична пола с конструктивни прозрачни елементи. Бюстието е с ръчно изработена релефна украса от кристали, пера и мъниста. Материи: френска дантела, матов сатен, мрежа от винил. Цветове :черно, сребро, графит, екрю. Модел – актрисата Саня Борисова.
Фото: Ивомир Пешев
16. Официален тоалет на дизайнерката Радослава Лазарова за модна къща „Блинк“, пролет-лято 2019. Роклята е с кристали и с преливане на прозрачни материи в телесен цвят, графит и пудра.
Силуетът е тип "Русалка", ръчна декорация от графитени кристали в различна форма и размери с акцент върху извивките на женското тяло. Използван е и копринен тюл. Модел – Мис Свят България Вероника Стефанова.
Фото: Ивомир Пешев
17. Официална тоалет на дизайнера Христо Чучев, носител на Златна игла 2018 на Академията за мода. Роклята е изработена от френска дантела и е украсена с щраусови пера в долната част. Пред фотообектива позира топмоделът Диана Иванчева.
Фото: Костадин Кръстев - Коко
18. и 19. Прочутата британска актриса и топмодел Елизабет Хърли с тоалет на българската дизайнерка Невена Николова („Невена Лондон“) на рождения ден на Дейвид Фърниш, дългогодишен партньор на Елтън Джон – 2018.
Фото: Elizabeth Hurley (@elizabethhurley1)
20. Иван Донев и неговото произведение.
Фото: Личен архив на Иван Донев